חברת אינסטגרם, בבעלותה של "מטא", ספגה לא מעט ביקורת לאורך השנים סביב חוקיה הנוגעים לעירום וספציפית כלפי הפטמה הנשית, שאותה היא מסרבת להציג. פעילים וגולשים, חברי תנועת הרשת לשחרור הפטמה, מצביעים רבות על המוסר הכפול, לפיו תמונות של פטמות נשיות מצונזרות ואף נמחקות מהפלטפורמה בזמן שתמונות של גברים חשופי חזה מפורסמות באין מפריע. 

אינסטגרם אמנם לא מאפשרת עירום בפלטפורמה, אבל היא כן מאשרת פרסום של פטמות נשיות בהקשרים מסוימים כמו הנקה ולידה, או במצבים הנוגעים לבריאות או מחאה. החוקים הללו יכולים להיחשב מבלבלים במקרה הטוב ומפלים במקרה הרע, ולכן יש מי שמנסה לאתגר אותם ולבחון מתי האלגוריתם מזהה פטמה כפטמה נשית. 

את הניסוי שמאתגר את הרשת החברתית התחילה האמנית הטרנסג'נדרית הדנית עדה לפני כשלוש שנים, לאחר שהחלה בטיפול הורמונלי להתאמה מגדרית. במסגרת הניסוי היא הקימה את עמוד האינסטגרם In_transitu, שבו היא מפרסמת בכל יום חמישי תמונה המציגה את פלג גופה העליון ואת השינוי שהוא עובר, במטרה לבדוק מתי הפלטפורמה תזהה את הפטמות שלה כפטמות נשיות ותסתיר את התמונה או תסיר אותה מהרשת. "נדמה שחוק הפטמה זו אחת הדרכים הפשוטות ביותר שאפשר להתחיל לדבר על זה בגלל שהוא מאוד בינארי: פטמה נשית - לא, פטמה גברית - כן", היא אמרה לאחרונה על הניסוי שהחל בסוף 2021 ונמשך עד היום. "זה מעלה הרבה שאלות: מהי פטמה גברית? מהי פטמה נשית?". 

 
 
 
הצגת פוסט זה באינסטגרם
 
 
 

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Ada Ada Ada‎‏ (@‏‎ada_ada_ada_art‎‏)‎‏

עם הזמן ועם התפתחות החזה שלה, החלה עדה לאתגר עוד יותר את האלגוריתם. היא הצטלמה בפוזות שונות ולעיתים הוסיפה אביזרים ושינתה סגנונות תאורה, כדי לבדוק איך הפלטפורמה מגיבה. כחלק מהפרויקט היא שמרה את כל המידע על התמונות שהוסתרו או נמחקו לאורך השנים, שהתרבו ככל שהליך ההתאמה המגדרית שלה התקדם. 

התמונה הראשונה שהוסרה על ידי אינסטגרם הייתה תמונה שבה היא מכווצת את שפתיה לנשיקה ומצמידה את שדיה זה לזה. תמונה אחרת שהוסרה, לדבריה, הייתה דווקא אחת שבה היא לבשה חזייה שבה הפטמות שלה נראו רק חלקית, בעוד שתמונה אחרת שבה היא שמה על פטמותיה מהדקים "לא עשתה כלום". "ציפיתי שיסירו אותה", היא מספרת. "הייתה לי גם תמונה אחרת שבה אני מחזיקה ספר שכתב סופר טרנסג'נדר. רק החזקתי ספר ומחקו את התמונה", היא אמרה. 

האמנית הוסיפה שהיא מרגישה "בעמדה ייחודית" לבחון איך אינסטגרם ואלגוריתמים אחרים שונים לסיווג מגדר באמת מבינים את המגדר. במסגרת הפרויקט היא גם מריצה את התמונות דרך מספר תוכנות לזיהוי מגדר המופעלות על ידי בינה מלאכותית. התוצאות, לדבריה, "פגומות", שכן היא מקבלת משבוע לשבוע תוצאות מעורבות. "זה מרתק לראות איך האלגוריתמים השונים לא מסכימים על המגדר שלי", היא אמרה.