"יחסוך למדינה מיליונים": ועדת סל הבריאות תתכנס הערב (שלישי) כדי להכריע בין היתר בשאלה האם להוזיל את טיפול ה-PrEP, המונע הדבקה ב-HIV. 

לקראת ההכרעה, פנו באופן דחוף לוועדת סל התרופות הוועד למלחמה באיידס, האגודה למען הלהט"ב ויו"ר החברה לרפואת להט"ב, ד"ר גל וגנר-קולסקו, בדרישה להנגיש את הטיפול. "על אף כניסתו של הטיפול לסל התרופות, העלות שלו עדיין גבוהה מאוד, זאת בזמן שהוא נמכר במדינות אחרות בעולם בסכומים נמוכים משמעותית ממחיר התרופה בישראל", ציינו הארגונים. 

על פי סקר הוועד למלחמה באיידס שנערך בנובמבר האחרון, 28 אחוזים מאלו שאינם נוטלים PrEP ציינו כי הסיבה לכך היא עלותו הגבוהה. בארגונים ציינו כי הם נתקלים במקרים רבים של נדבקים, המדווחים על שימוש לא מוסדר בטיפול בגלל העלות הכספית הגבוהה שלו (כ-200 שקלים בחודש). "אין ספק כי עלותו הגבוהה מונעת נגישות לאוכלוסיות הזקוקות שלו ויוצרת נטילה באופן שאינו מיטבי ואף סיכוני", מסרו מהארגונים. "זהו אחד החסמים המרכזיים להפחתת הדבקה בנגיף בקרב הקהילה הגאה בישראל". 

פרפ PrEP (צילום: Sahara Prince, Shutterstock)
פרפ PrEP|צילום: Sahara Prince, Shutterstock

עוד ציינו הארגונים כי הנגשת התרופה עשויה לחסוך למדינת ישראל מיליוני שקלים שהיא משקיעה בכל נדבק חדש ב-HIV: "הנגשה טובה יותר של הטיפול תחסוך למדינה כסף רב על טיפול בנשאי HIV חדשים, שאת הדבקתם ניתן למנוע. עלות התרופות לטיפול ב-HIV גבוהה במיוחד וכל נדבק חדש יעלה למדינה מיליוני שקלים במהלך חייו. מוטב להשקיע משאבים במניעת הדבקה ולחסוך מהנדבקים הפוטנציאליים חיים שלמים עם HIV, לצידם טיפול תרופתי יומיומי. החלטה של ועדת סל התרופות להפחתת מחיר הפרפ והפיכתו לנגיש תהיה נכונה גם מבחינה ערכית וגם כלכלית".

על פי נתוני הוועד למלחמה באיידס, בכל יום נמצא אדם חיובי לנגיף בישראל, כאשר שליש מסך כל הנדבקים הם גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. "בכל שבוע 2-3 גברים ששוכבים עם גברים יקבלו תשובה חיובית ל-HIV", נמסר. "חוסר הנגישות של הטיפול לאוכלוסיות בסיכון, שאינן יכולות להרשות לעצמם לרכוש את הטיפול באופן קבוע, יוצר חוסר שוויון ומביא להדבקות רבות שניתן היה למנוע. ביכולתה של ועדת סל התרופות למנוע הדבקה מיותרת של עשרות אנשים". 

החוקרים מאשרים: "גברים חשופים באופן לא פרופורציונלי לנגיף"

הנתונים של הוועד למלחמה באיידס מקבלים אישור גם במחקר ישראלי חדש, שפורסם בכתב העת של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות. המחקר גילה כי למרות שרוב הגברים המקיימים יחסי מין עם גברים מכירים את הטיפול ואת היתרונות שלו, רק פחות ממחצית מהם מוכנים ליטול אותו.

במחקר השתתפו 1,705 גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, אשר ענו על שאלון אנונימי שנועד לבדוק את ההיכרות שלהם עם טיפול ה-PrEP, יחד עם מאפייני ההתנהגות המינית שלהם. כ-83.9 אחוזים השיבו כי הם מכירים את הטיפול, מתוכם כ-16.5 אחוזים התנסו בו בעבר. עם זאת, רק 33.5 אחוזים מהנשאלים השיבו כי אולי ישקלו ליטול את הטיפול ו-21.7 אחוזים אמרו כי אינם מתכוונים לקחת אותו כלל. 

תרופת פרפ (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"חוסר הנכונות של גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ליטול את התרופה מסכנת את הבריאות שלהם", הסבירו החוקרים. "למרות ההתקדמות האדירה בעשורים האחרונים בתחום הטיפול בנגיף ה-HIV, ששינתה לחלוטין את חייהם של אנשים החיים עם הנגיף והסירה כמעט לחלוטין את האיום למחלה, דווקא בישראל גברים המקיימים יחסי מין עם גברים חשופים באופן לא פרופורציונלי לנגיף - 38.6 אחוזים מסך כל הגברים שאובחנו חיוביים ל-HIV משנת 1981 ועד 2017".

אנשים החיים עם HIV אמנם יכולים לחיות כיום חיים מלאים בבריאות איתנה, אבל על אוכלוסיות גבוה להידבקות כדאי לעשות כל מה שניתן כדי להקטין את הסיכון. הטיפול ב-PrEP נחשב לבטוח בעל אחוזי הצלחה גבוהים מאוד והוא מומלץ על ידי ארגוני הבריאות בעולם. בישראל אמנם נעשים מאמצים להקטין את שיעורי החשיפה של אוכלוסיות אלה להידבקות, אבל החוקרים סבורים כי יש צורך בהגברת הנכונות של גברים המקיימים יחסי מין עם גברים ליטול את הטיפול, כדי להקטין את מספר הנדבקים ב-HIV, על ידי התגברות על מחסומים שונים כמו סטיגמות שליליות, התנערות מהתפיסה ש-HIV כבר אינו נגיף מסוכן ופתירת בעיית ההנגשה של הטיפול.

את המחקר ערכו פרופ' זוהר מור, ראש החוג לבריאות הציבור במכללה האקדמית אשקלון, ד"ר גיא שילה, מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת ת"א וד"ר איציק לוי, מנהל רפואת איידס ובדיקות סקר למחלות מין במרכז הרפואי שיבא.