לקראת אלפי חיסונים שצפויים לנחות היום (שני) בנתב"ג, משרד הבריאות פרסם הנחיות לחיסון נגד נגיף אבעבועות הקוף – על רקע הכרזת ארגון הבריאות העולמי על אבעבועות הקוף כמצב חירום בריאותי עולמי.

לפי המסמך שהפיץ משרד הבריאות, החיסון יינתן לגברים בני 18 ומעלה שבסיכון גבוה להיחשף לאבעבועות הקוף. מתוכם, גברים שנולדו החל משנת 1980 ומקבלים טיפול תרופתי למניעת הידבקות ב-HIV (טיפול מונע טרום-חשיפה, PrEP) או גברים שנולדו החל משנת 1980 שאובחן אצלם HIV ואשר אובחנה אצלם החל מ-1.1.2022 מחלת מין פעילה מסוג עגבת, כלמידיה או זיבה – יזכו לקבל את החיסון נגד אבעבועות הקוף, ובלבד שהאבחון מתועד בתיק הרפואי של המועמדים לחיסון.

הנחיות לחיסון נגד נגיף אבעבועות הקוף

סיקור N12 בנושא:

 

בסוף השבוע האחרון עדכן משרד הבריאות בשורת הצעדים שהוא מבצע כדי לטפל בהתפשטות אבעבועות הקוף בישראל – והודיע כי אלפי חיסונים צפויים לנחות במהלך השבוע בנתב"ג. "משרד הבריאות נערך במשך שבועות לטיפול בהתפשטות אבעבועות הקוף בישראל ונקט צעדים לאיתור חולים, מניעת ההדבקה וטיפול בנדבקים", נכתב בהודעת המשרד. "המשרד ממשיך לעקוב אחר המידע בעולם ונמצא בקשר עם רשויות הבריאות במדינות השונות".

בדיקה של אבעבועות הקוף, אילוסטרציה (צילום: Reuters)
בדיקה של אבעבועות הקוף, אילוסטרציה|צילום: Reuters

בהודעת המשרד נכתב כי קופות החולים יחלו לחסן בקרוב את מי שזקוק לחיסון – באמצעות כ-5,000 חיסונים שינחתו בישראל בשבוע הבא, ו-5,000 חיסונים נוספים שיגיעו בשבועות הקרובים. בנוסף, מערך המעבדות לזיהוי המחלה הורחב, והמשרד קבע שאת החיסונים תקבל ראשונה האוכלוסייה שנמצאת בסיכון.

משרד הבריאות: "כ-5,000 חיסונים לאבעבועות הקוף אמורים לנחות במהלך השבוע בישראל, קופות החולים יחלו לחסן בהקדם. בהמשך יגיעו 5,000 מנות חיסון נוספות. מערך המעבדות לזיהוי המחלה הורחב והמשרד קבע את התוויות החיסונים לאוכלוסייה בסיכון עבור השלב הראשון של החיסונים. בהתאם להתוויות האמורות, קופות החולים יזמנו בקרוב את המתחסנים, שיקבלו אישור על ידי גורם מרכזי בכל קופה, לקבלת החיסונים אשר יועברו לקופות החולים.

"שר הבריאות שוחח עם מנכ"ל המפעל המייצר את החיסונים ולאחר מכן עם ארבעת מנכ"לי הקופות, כדי לוודא את ההיערכות לדיגום, אבחון ומתן החיסונים במסגרת הקופות החל מהשבוע הבא. בנוסף, הערכות מצב של ראשי משרד הבריאות עם קופות החולים נערכות מספר פעמים בשבוע. משרד הבריאות קורא למי שפיתח חום ופריחה שלפוחיתית או היה במגע הדוק עם אדם שיש חשש שהוא חולה באבעבועות קוף לפנות לרופא/ה המטפל/ת".

טיפול תרופתי נגד HIV (צילום: רויטרס)
תרופות נגד HIV|צילום: רויטרס

ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בקהילה כללית: "השלמנו את ההיערכות לביצוע בדיקות לאבחון המחלה ולמתן החיסונים – לכשנקבלם. את הבדיקות ניתן יהיה לבצע עם הפניית רופא/ת משפחה במרפאות נבחרות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ. במקביל אנו נערכים למתן חיסונים. אלה יינתנו בהתאם להנחיות והתוויות של משרד הבריאות שפורסמו הבוקר, ומבוססות גם על המלצות של מומחי כללית".

ד"ר רועי צוקר, מומחה למחלות זיהומיות וראש תחום רפואת להט"ב בכללית: "תמונת המצב בישראל היא שיש 105 מקרים מאובחנים. זהו מספר נמוך בשלב זה ואם נפעל נכון ניתן למנוע התפרצות גדולה יותר תוך מיקוד מאמצים ונקיטת פעולות מניעה שמבוססות על אבחון מהיר, בידוד של מי שנדבקו ומתן חיסון לאוכלוסיות בסיכון כטיפול מונע. למטופלים עם ממצאים הכוללים שלפוחיות חדשות, פריחה, הגדלת בלוטות לימפה ואלה הנמצאים בסיכון להדבקה – מומלץ להתייעץ עם רופא/ת המשפחה בכללית, אשר יפנו את המתאימים לביצוע בדיקה".