אור תום עדי (29), אחד מעשרת המשתתפים במסלול המנהיגות של המרכז הגאה בתל אביב, חולם לשפר את השירותים הרפואיים לקהילה הגאה בכל רחבי הארץ. כדי שזה יקרה, הוא צריך שכמה שיותר להט"בים ימלאו שאלון מיוחד שבנה, בעזרתו יהיה ניתן להבין מה באמת מתרחש באזורים שמחוץ למרכז הארץ, בהם אין מספיק מידע אצל הרופאים על רפואת להט"ב. 

אור תום חי את כל חייו בפריפריה. הוא נולד וגדל בכרמיאל והשתקע לפני תשע שנים בעכו, ומסלול המנהיגות בו הוא משתתף מיועד לפתח מנהיגות ציבורית ופוליטית בקרב פעילים ופעילות חברתיות בקהילה הגאה בישראל. הם עוברים תוכנית הכשרה מיוחדת בליווי מנטורינג אישי, ויחד עם המנטוריות נעמי סרוסי ורעות נגר, פעילות חברתיות בולטות בקהילה, יזם אור תום את פרויקט רפא"ל, שנולד מתוך החזון שלו לקדם רפואת להט"ב במדינה. 

"השם עלה לי כשחיברתי בין האותיות של רפואה, להט"ב ופריפריה", הוא מספר בשיחה עם mako. "חז"ל היו אומרים שהמלאך רפאל היה אחראי על תחום הרפואה. הרגשתי שכך תהיה לפרויקט השגחה עליונה".

אור תום עדי (צילום: גילעד שרים)
אור תום עדי|צילום: גילעד שרים

מדוע בחרת דווקא בנושא רפואת להט"ב בפריפריה?
"כשהתחלתי לגלגל בראש את הבעיות שיש לקהילה בפריפריה, לא חשבתי שאצליח למגר את כולן, או שאוכל להעלים את כל הלהט"בופוביה שקיימת שם. החלטתי בצורה פרקטית וקונקרטית לעסוק בסיטואציות יומיומיות שמקשות על מי שגר שם. אחת מהן היא נגישות לטיפולים רפואיים - ההיצע של רופאים ורופאות בעלי ידע והכשרה בנושא רפואת להט"ב הוא נמוך מאוד פריפריה. תחום הרפואה ילווה אותנו לכל אורך חיינו, בין אם נרצה ובין אם לא". 

אור תום חקר את הנושא ונפגש עם רופאים העוסקים בקידום רפואת להט"ב, ביניהם גם עם ד"ר גל וגנר וד"ר רותי גופן, מהחברה לרפואת להט"ב בהסתדרות הרפואית. יחד הם יצרו שאלון מיוחד למיפוי צרכים, שמטרתו להנגיש את הידע הקיים על רפואת להט"ב לרופאים וקופות החולים בפריפריה באמצעות סדנאות, הכשרות וכתיבת חומרים מקוריים חדשים.

אתה מאמין שכך תצליחו לצמצם גם גילויי להט"בופוביה בפריפריה?
"ללא ספק. אנחנו רוצים להגיע למרפאות של רפואת משפחה בקהילות בצפון ובדרום בכל עיר וכפר. אנחנו רוצים להתחיל שינוי במרפאות עצמן, כדי שרופאים יכירו סוגיות רפואיות ייחודיות לקהילה הגאה. זו בקשה אלמנטרית ופשוטה, שכל להט"ב שנכנס למרפאה ידע בוודאות כי לרופאים יש ידע מקיף בנושא. חשוב גם שהם ירגישו בנוח, שהרופאים יוכלו וידעו לסייע להם בלי שיפוטיות או ביקורת". 

ד
ד"ר גל וגנר

ד"ר גל וגנר קולסקו, יו"ר החברה לרפואת להט"ב, מוסיף כי בחברה החלו לפתח קורס מקוון, שיהיה מיועד להכשרת צוותים רפואיים, גם בשפה הערבית. "רק לפני שבועיים הגיע אלי למרפאת כללית בגן מאיר בתל אביב מטופל תושב טירת הכרמל, בגלל שרופאת המשפחה שלו לא ידעה מה זה פרפ", סיפר ד"ר וגנר. "זה מקרה אחד מתוך רבים שהרופאים בתל אביב נחשפים אליהם - טרנסיות בלי נגישות לטיפול הורמונלי או להליך הקפאת זרע, גייז שלא מצליחים לעשות בדיקות מחלות מין דרך הגרון - אלו בדיוק הדברים שאנחנו רוצים לשנות". 

ד
ד"ר רותי גופן|צילום: סיון שחור

איתי פנקס ארד, מחזיק תיק הקהילה הגאה ותיק המרכז הגאה בעיריית תל אביב-יפו, מספר שהיוזמה של אור תום מגלמת בתוכה את כל מה שמנהיגות צריכה להיות: זיהוי בעיות אמיתיות, פיתוח פתרונות אפשריים ותכנון השינוי בשטח. "הפער בין המרכז לפריפריה ברמת ההכרה של הרופאים את קהילת הלהט"ב, והיכולת לתת מענה לצרכים הבסיסיים שלה, מחייב תיקון בהקדם", אמר ל-mako. "הרבה נחישות ומקוריות וכן סיוע מצד ארגוני הקהילה והחברה לרפואת להט"ב יקרבו את השינוי הנדרש".

כעת, אור תום קורא לכמה שיותר להט"בים למלא את השאלון, זאת כדי שנוכל לגלות מה קורה באזורים בהם אין מספיק מידע ביחס לרפואת להט"ב. המשיבים שיענו על השאלון האנונימי, יסייעו למובילי הפרויקט לדרוש מקופות החולים לבצע הכשרות רלוונטיות לרופאי משפחה בכל רחבי הארץ. "ככל שיותר ימלאו את השאלון, כך נקבל מידע רב יותר על החוסרים הקיימים, ונדע איך לעזור למלא אותם בצורה טובה ומקצועית יותר", סיכם. 

הצטרפו לפרויקט על ידי מילוי השאלון הבא 

למילוי השאלון בשפה הערבית