>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

זוג גברים עם תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יותר מאושרים עם ילדים (אילוסטרציה)|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עם חגיגות אירועי הגאווה בישראל ובעולם, נראה כי למהפכה ההורית שעוברת הקהילה הגאה יש השלכות קליניות ונפשיות. מחקר חדש שבוצע על ידי ד"ר גבע שנקמן ופרופסור דב שמוטקין ופורסם בגיליון של Journal of Family Issues, מצביע על כך כי זוגיות והורות בקרב גברים הומוסקסואלים מקושרים לרווחה פסיכולוגית, אושר ומשמעות חיים גבוהה.

במדגם השתתפו 204 גברים הומוסקסואלים בארץ, אשר מילאו שאלונים הבוחנים רווחה פסיכולוגית (אושר, שביעות רצון מהחיים, רגשות חיובים ושליליים, משמעות חיים ודיכאון). המדגם כלל: 1. גברים הומוסקסואלים שהינם הורים (חלקם בזוגיות וחלקם לא), 2. גברים הומוסקסואלים שאינם הורים אך בזוגיות, 3. גברים הומוסקסואלים שהינם רווקים (לא בזוגיות ולא הורים).

אצל הומואים אין פרדוקס

בהשוואה בין 45 האבות ההומוסקסואלים שנמצאו במדגם ל 45 הומוסקסואלים מהמדגם שאינם אבות ושהותאמו להם במשתנים סוציו-דמוגראפיים, נמצא כי בקרב קבוצת האבות דווחו מדדי רווחה סובייקטיבית ומשמעות חיים גבוהים יותר, כמו גם מדדי דיכאון נמוכים יותר, ביחס לקבוצת ההומוסקסואלים שאינם אבות. ממצאים דומים התקבלו גם בהשוואה שבין הומוסקסואלים שבזוגיות לאלה שאינם בזוגיות.  כמובן יש לזכור שמדובר במחקר מתאמי ועל כן אין להסיק על סיבתיות.

"הייחוד בממצאים הללו בכך שהינם שונים מהממצאים המתקבלים בקרב הטרוסקסואלים", מסביר ד"ר שנקמן את תוצאות המחקר, "ושבהם נמצא כי המעבר להורות מקושר בקרב הטרוסקסואלים עם ירידה באושר לצד עליה במשמעות החיים, במה שמכונה 'פרדוקס ההורות'".

הירידה באושר מיוחסת בין היתר למחסור בשעות שינה, יותר קונפליקטים זוגיים, עצירה של ציר קריירה וכו'. עליה במשמעות חיים נובעת מעצם הגשמת חלום ההורות.

ד
ד"ר גבע שנקמן. מחקר פורץ דרך|צילום: תומר ושחר צלמים

"נראה כי בקרב הומוסקסואלים הכניסה לסטאטוס הורה מצריכה תכנון ממושך, התגברות על קשיים כלכליים, כמו גם על סוגיות חוקיות ובירוקרטיות, ומחייבת בניה ייחודית של משמעות: כיצד להפוך להיות הורה? דרך הורות משותפת? פונדקאות? באיזו מדינה לאור היעדר היכולת בארץ? כיצד לבצע אימוץ? גיור? ועוד", מסביר שנקמן.

"תהליך מורכב זה, כאשר מסתיים בהורות, נחווה לא פעם כניצחון אישי המלווה בחוויית מימוש עמוקה. היבטים פסיכולוגים אלה, יתכן ומאפילים על הקשיים המגוונים הכרוכים במעבר להורות  כגון צמצום בשינה, שינוי באורך חיים וכו', ויש באפשרותם להסביר את דפוס הנתונים שהתקבל במחקר שלפיו רמות האושר בקרב אבות הומוסקסואלים דווקא עלו ולא ירדו. באופן דומה יש לציין שממצאים דומים של עליה באושר לאחר הפיכה להורה התקבלו גם במחקר אחר שנערך בארה"ב במדגם של נשים שעברו טיפולי פוריות ממושכים ושהסתיימו בילודה.

"לאור העלייה בשנים האחרונות בהפיכתם של הומוסקסואלים להורים, יש חשיבות במחקרים הפסיכולוגים המתמקדים בחוויות הרגשיות שעוברים הומוסקסואלים במסעם המורכב להורות. מעניין כי המשפט 'ילדים זה שמחה' זוכה לחיזוק מחקרי במדגם גברי הומוסקסואלי, ועל פי רוב אינו זוכה לחיזוק במדגמים הטרוסקסואלים".

מחקר אמריקני תומך בממצאים

ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם ממצאי מחקר באוניברסיטת מישיגן שבחן למעלה מ-2,000 משפחות וקבע כי לילדים הגדלים אצל זוגות בני אותו מין יש יותר סיכויים להיות מאושרים. "בניגוד למשפחות המסורתיות, הורים בני אותו מין אינם רואים ביכולת שלהם ליצור תא משפחתי דבר מובן מאליו. בדרך כלל מדובר בהליך שדורש מאמץ רב – אימוץ או לידה באמצעות אם פונדקאית", מסרו החוקרים.

שנקמן אומר, כי מחקרי המשך שנמצאים כעת בתכנון ועבודה בהחלט יבדקו האם גם בקרב מדגמים של אמהות לסביות יתקבלו דפוסי נתונים דומים.