עבור האישה הטרנסג'נדרית, ניתוחים פלסטיים מהווים פעמים רבים צורך חיוני – הרבה מעבר לצורך קוסמטי.

רק השבוע התפרסם מחקר חדש שערכה ה-RFSL (הפדרציה השבדית למען זכויות להט"ב), לפיו שיעור ההתאבדויות בקרב אלו שידן אינה משגת ואינן עוברות ניתוח להגדלת חזה גבוה פי שלושים מזה של האדם הממוצע. אולם, בקשת הטיפולים לשינוי המין הביולוגי נמצאים גם טיפולים וניתוחים שונים לעידון תווי הפנים.

חן ישראלי (צילום: תומר ושחר צלמים)
שייפה את הסנטר והגרוגרת. חן ישראלי|צילום: תומר ושחר צלמים

עד לאחרונה, טרנסג'נדריות רבות בארץ ובעולם נהגו להשקיע ולנסוע לתאילנד, טורקיה או מרוקו כדי לעבור טיפול בשיטה כוללנית ומקיפה, שיטת FFS - Facial Feminization Surgery. אולם, לאחרונה יובאה ה-FFS לארץ על ידי ד"ר רן טליסמן, מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית ומומחה-על בניתוחי גולגולת, פנים ולסתות.

"אחרי הטיפולים הללו אני מרגישה הרבה יותר יפה, הרבה יותר נשית והרבה יותר עדינה", מספרת חן ישראלי, המוכרת מאוד בקהילה כחן אריזונה. "זה נראה הרבה יותר טוב. אני מרגישה שזה יותר אני".

ישראלי, בת 34, מנהלת את מספרת ליידי E, לא רחוק מהמרכז הגאה שבגן מאיר בתל אביב. טרנסג'נדריות רבות נוהגות להגיע אליה ולהתייעץ באשר לטיפולים שונים. "אני בזמנו ראיתי ידידה שעברה אצל ד"ר טליסמן ניתוח, והתרשמתי ממנו מאוד לטובה", היא מספרת. "עברתי אצלו כל מיני טיפולים, כמו שיוף סנטר ושיוף גרוגרת. אני עד היום שולחת לו לקוחות שלי מהמספרה".

עם זאת, ישראלי מבקשת להדגיש כי היא אינה ממליצה על ניתוחים לא נחוצים. "יש כאלו שמגזימות ונראות ממש קרקס. אני לא ממליצה להגזים – כל דבר צריך פרופורציה. אני לא מאלו שמכורות לניתוחים. אם צריך, אז כן – אבל ככה סתם, ממש לא".

גישה והתייחסות כוללנית-הוליסטית

הטכניקות של עידון הפנים קיימות כבר משנות ה-40', ועם השנים הן הלכו והשתפרו. השיפורים הגדולים בתחום חלו עד שנות ה-70'. מאז ועד שנות ה-90' חל שיפור באופן הביצוע של הטיפול – חתכים קטנים ונסתרים ככל שניתן.

ד
"לכל אישה אני תופר את ההליך המתאים". ד"ר רן טליסמן|צילום: תומר ושחר צלמים

עם זאת עבור טרנסג'נדריות הופך הטיפול הכוללני למצרך מבוקש הרבה יותר משל אישה סיסג'נדרית - אישה שאינה טרנסג'נדרית, שנולדה בהתאמה למין הביולוגי הנקבי.

"אם לבחורה סיסג'נדרית יש לסת גדולה – אני מטפל רק בלסת הגדולה", מסביר ד"ר טליסמן. "לעומת זאת, כשמדובר בטרנסג'נדריות, ה-FFS הופך למשהו הרבה יותר רלוונטי, המכיל בתוכו יותר מרכיבים והתייחסות כוללנית-הוליסטית".

טליסמן מסביר, כי נשים רבות מעדיפות לעבור את כל הטיפולים בבת אחת ולהמשיך הלאה בחייהן,. מאשר להגיע לעוד טיפול ועוד טיפול ובינתיים לא להיות מרוצות מהגוף שלהן.

חן ישראלי (צילום: תומר ושחר צלמים)
"אחרי הטיפולים אני מרגישה יותר נשית ועדינה", חן ישראלי|צילום: תומר ושחר צלמים

"יחד עם זאת, לא תמיד צריך הכל", מדגיש טליסמן. "לפעמים מספיק מרכיב אחד. לכל אישה אני תופר את התוכנית המתאימה ביותר".

לא תמיד צריך טיפול כוללני – לפעמים מספיק ניתוח אחד או שניים

חלק גדול מלקוחותיו של טליסמן הן נשים טרנסג'נדריות. ועל אף שאינו רוצה להתחייב על כך שהוא היחיד בישראל הפועל בשיטת FFS, הוא אומר כי אינו מכיר עוד רופא שעוסק בזה בארץ. 

"החיבור שלי לקהילה הטרנסג'נדרית הוא טבעי ומיידי", הוא אומר. "גם בעבודה וגם מחוצה לה יצא לי להיחשף להמון מצוקה, לנשים שהחברה דרכה עליהן. אני באתי מחיפה, 'עיר הפועלים', תמיד היינו למען החלשים. החולשה הזאת דיברה אלי הרבה יותר מהצורה החיצונית".

בדומה לישראלי, גם טליסמן מדגיש כי חשוב מאוד לשמור על פרופורציות ולא לעשות טיפולים שלא לצורך.

"יש הרבה מאוד בחורות שייעצתי להן לא לעשות כל מיני ניתוחים ולהסתפק רק באחד או שניים", הוא מספר. "הן לא היו מרוצות מהייעוץ שלי ונסעו לטורקיה לעבור ניתוח. אחר כך הן הבינו שצדקתי, ובאו אלי כדי שאוריד את זה".

למרבה הצער, ניתוח פלסטי הוא עסק יקר שנע בין אלפי לרבבות של שקלים. נקודת האור היא כמובן הוועדה לשינוי מין בתל השומר, שיכולה לאשר סבסוד מלא של הטיפולים. אלא שהוועדה זכתה וזוכה לביקורת נוקבת מצד הקהילה הטרנסג'נדרית, שרבים בה טוענים לגישה מיושנת, מתישה ולעתים גם משפילה.

>> בלה דואגת: כוכב הפורנו ילמד אתכם לעשות סקס בטוח

 

>> לקבוצה של mako    גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

>> חמישים הגאים והגאות של 2011

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה