נשים טרנסג'נדריות יוכלו לעבור "בעתיד הקרוב" השתלת רחם שתשנה את חייהן ותיתן להן האפשרות להיכנס להריון וללדת, כך טוענים מומחי פוריות בעלי שם בינלאומי. פריצת הדרך המדעית הזו כבר התבצעה על נשים עקרות שילדו בזכות ההליך החלוצי, ולדברי אותם מומחים מספר שינויים מזעריים בהליך יהפכו את ההליך אפשרי גם עבור נשים טרנסיות. הרחם אשר יושתל בגופן של טרנסג'נדריות יכול להגיע מתרומות איברים של נשים מתות, או מגברים טרנסג'נדרים שהחליטו להסיר את איברי הרבייה שלהם.
על פי הפרסום בדיילי מייל, המומחים שעומדים מאחורי השתלת רחם ראשונה שהתבצעה מתרומה של אישה שנפטרה בצפון אמריקה, הביאה בסופו של דבר ללידה בריאה. הצוות אשר ביצע את ההליך, ממרפאה יוקרתית באוהיו, טען כי את אותו הליך ניתן לבצע גם אצל נשים טרנסג'נדריות.
באופן לא מפתיע, הדעות על הליך שכזה חלוקות ונעות בין מי שמאמין כי לנשים טרנסג'נדריות צריכה להיות הזכות לשאת ילד ברחמה בדיוק כמו אישה סיסג'נדרית, וכאלה אשר מותחים ביקורת חריפה על עצם הרעיון, ומתייגים את ההליך כ"אגואיסטי" ו"מעליב" נשים סיסג'נדריות.
מאז בוצע ההליך לראשונה בשוודיה בשנת 2014, התבצעו כ-100 השתלות רחם בכל רחבי העולם ועשרות נשים זכו להיכנס להריון, זאת בשילוב טיפולי הפריה חוץ גופית. השתלת רחם ראשונה באישה טרנסג'נדרית צפויה להתרחש בשנים הקרובות, אם לא מוקדם יותר, כך טוענת ד"ר רבקה פליק, מחברת המאמר אשר טוען כי ההליך לגמרי אפשרי.
למרות הטענה, ד"ר פליק ועמיתיה לא מספקים מדריך מפורט על הדרך בה ניתוח שכזה עשוי להתבצע, אם כי סביר להניח שהצעד הראשון הוא בניית נרתיק ויצירת ואגינה באמצעות רקמת פין או מעי, אשר תספר חיבור לרחם המושתל. ההליך יכלול כמובן גם את הסרת האשכים, זאת כדי למנוע ייצור הורמונים זכריים שיפריעו להריון, יחד עם הקפאת זרע לטובת טיפולי פוריות עתידיים. לאחר תקופת ההחלמה, תעבור המטופלת הליך נוסף להשתלת הרחם. באופן תיאורטי, ההליך עשוי לתת לנשים טרנסיות את האפשרות לשאת ברחם המושתל תינוק ביולוגי משלהן, זאת בדומה לנשים סיסג'נדריות שעוברות הפרייה חוץ גופית באמצעות ביציות שנשאבו מראש.
בדיוק כמו תרומות איברים אחרות, כמו כליות או כבד, אישה טרנסג'נדרית שתרצה לעבור השתלת רחם תצטרך למצוא תורמת עם אותו סוג דם ורקמה. רחם שהוסר יגיע עם חלק מכלי הדם הנדרשים לצורך הזנת האיבר, בדיוק כפי שקורה בתהליך עם אישה סיסג'נדרית, ובניתוח מורכב וארוך בן 11 שעות יחברו את הרחם לגופה של המושתלת ואיבר מינה.
במהלך הניתוח הממושך והמורכב, המנתחים יצטרכו להיזהר מסיבוכים אפשריים הנובעים מהבדלים משמעותיים ברוחב כלי הכסל הפנימיים בין גברים ונשים, אשר רחבים יותר אצל נשים סיסג'נדריות. ד"ר פליק ועמיתיה הסבירו כי כלי כסל צר יותר המחובר לכלי כסל רחב יותר, עלול לגרו ליצירת קריש דם מסוכן. למרות זאת, המומחים מסבירים כי ניתן להפית את הסיכון על ידי חיתוך כלי הדם כך שיתאימו זה לזה.
אתגרים נוספים ימעדו בדרכה של המטופלת הטרנסג'נדרית להריון ולידה תקינה, שכן בהשוואה לאיבר מין נקבי טבעי, לוואגינה "חדשה" חסרה אותה כמות ופיזור של כלי דם. המשמעות היא שיש סיכון פוטנציאלי כי הקשר בין הרחם הנתרם לאיבר המין עלול להיכשל. כמו כן, המטופלת תהיה חייבת ליטול תרופות שידכאו את פעולת המערכת החיסונית, זאת כדי למנוע מגופה לדחות את ההשתלה.
במידה ויגיע הרגע להרות, הפריה חוץ גופית תהיה האפשרות היחידה עבור נשים טרנסג'נדריות, שכן ההשתלה אינה כוללת שחלות או חצוצרות, המאחסנות ומובילות את הביציות לרחם. אישה טרנסית שתבקש לשאת תינוק ברחמה תצטרך לקבל הורמונים מלאכותיים נוספים כדי שגופה יהיה מסוגל לחקות את ההורמונים שמייצר גופה של אישה סיסג'נדרית בהליך הריון תקין. כמו השתלות רחם אצל נשים סיסג'נדריות, התינוק יבוא לעולם בהליך קיסרי, זאת בשל הסיכונים הרבים הכרוכים בלידה טבעית. מומחי הפוריות הביעו תמיכה בניסויים קליניים בנשים טרנסיות, אך הודו כי לעת עתה בטיחות ההליך אינה ידועה, במיוחד לטווח הארוך, וכי יש צורך באיסוף מידע נוסף.
השתלות רחם זמינות אך ורק למטרות רבייה והאיבר מוסר מהגוף לרוב לאחר לידה אחת, אם כי היו מקרים שהאיבר נשמר לצורך לידה נוספת. תיאורטית, אישה טרנסג'נדרית עשויה לרצות לשמור על הרחם למשך זמן רב יותר, זאת כחלק מטיפול בדיספוריה מגדרית. יחד עם זאת, המומחים טוענים כי שמירה על הרחם למשך זמן ממושך עלולה לשאת איתה סכנות בלתי ידועות.
השתלת רחם באישה טרנסג'נדרית נוסתה רק פעם אחת בעבר, בשנת 1931, אז עברה האמנית הדנית לילי אלבה ניתוח בגרמניה, מתוך תקווה כי כך תוכל להביא ילדים לעולם עם ארוסה. שלושה חודשים לאחר ההליך הניסיוני אלבה הלכה לעולמה מדום לב, שנגרם כתוצאה מזיהום.
אבל מאז הסוף העצוב של אלבה היו לא מעט שיפורים בתחום הרפואה, בלשון המעטה, ובעידן המודרני הליך שכזה הופך להרבה יותר ריאלי. השתלות רחם מבוצעות בהצלחה רבה בארצות הברית, ומטופלת באוהיו הייתה הראשונה ללדת בשנת 2019 תינוק שנאה ברחם מושתל מתורמת שנפטרה. במבצע מורכב הוסר רחמה של אישה בת 45 אשר נפטרה משבץ מוחי, ולאחר מכן הוא הושתל בגופה של האם הטרייה, שנולדה ללא רחם משלה. כחודש לאחר הניתוח החלה המטופלת לקבל מחזור סדיר, עד שנכנסה להריון שבעה חודשים לאחר מכן. 35 שבועות לאחר מכן, נולד תינוק בריא בניתוח קיסרי, במהלכו הוסר גם הרחם המושתל.