הפסטיבל הבינלאומי ה-9 לקולנוע גאה, אשר ייפתח ב-7 ביוני, יציג מבחר גדול של סרטים ישראליים וסרטים מהעולם. אחד הסרטים הישראליים שיוצגו בפסטיבל הוא סרטו החדש של תדהר פינק, "תקוות". הסרט מספר את סיפורו של צעיר הומו המתגורר עם אביו במושב מרוחק. אהבת הילדות של הנער חוזרת לחייו ומעוררת בו רגשות ישנים, אך כל זה מתרחש במציאות שונה מזו שהייתה בעבר.
הכוכב הראשי בסרט הוא השחקן ג'ייסון דנינו הולט, הפעיל בשנים האחרונות בעיקר בתחום התיאטרון. זהו למעשה סרטו הראשון של דנינו הולט, אשר התפרסם בתחילת דרכו כמנחה ברשת MTV, במגוון של תוכניות טלוויזיה בהן "מחוברים" וכאמור בהצגות תיאטרון שונות, אשר רובן משוייכות לתיאטרון הפרינג'.
"זה סרט סרט נעורים על נער במושב רחוק מהעיר הגדולה שמתחיל לגלות את המיניות שלו", אומר דנינו הולט בן ה-27. "הוא גר עם אבא שלו, שגם מתחיל לגלות את המיניות של הבן שלו, ושניהם עוברים מסע סביב קבלה או אי קבלה. אני משחק את הנער, והסרט צולם לפני יותר מארבע שנים אז אני גם כמעט נער בצילומים".
מה גרם לך לרצות להשתתף בסרט?
"קודם כל התסריט היה מאוד מעניין, ולבמאי היה חזון חזותי וצורני מעניין. מה עוד שלשחקנים יש נטייה לאהוב לשחק".
מה עניין אותך בתסריט?
"יש בו מפגש בין עולם הפנטזיה של הנער, המיוצר על ידי זהות האינטרנט שלו, שזו הדרך בה הוא מתקשר עם העולם ההומואי שקיים שם בחוץ, לבין המציאות שלו. לשחק את שני הרבדים הללו היה מעניין מאוד מבחינתי. הסרט נע גם על המפגש עם בחורה מהעבר שגרה במושב ועזבה אותו ומערכת היחסים איתה. השחקנית נטע פלוטניק, שלמדה כמה שנים לפניי בסטודיו למשחק ניסן נתיב, משחקת את הבחורה הזו ולעבוד איתה היה ממש תענוג".
יש בחוויות שהנער הזה עובר שהן מוכרות לך?
"אני מכיר את הרצון לגלות, את הרצון להיות חלק מאיזה עולם שנראה מאוד גדול, סוער, תוסס ומעניין. אני מכיר את התסכול של להיות צעיר מדי ולא להבין איך דברים עובדים, האם תחושת הלבד המגדרית תלווה אותך לנצח או שיש לה איזשהו דד-ליין".
יש בך מתח לקראת היציאה של הסרט?
"לא. ממש לא. אני אשמח שהוא יראה אור של חשכת אולם".
מה המסר, בעיניך?
"אני לא בטוח שאני מתחבר למילה מסר. אני יכול להגיד שהוא שופך אור על חיי נער אחד שיכול להדהד בחיי נערים ונערות אחרים. יש משהו בסרטי נעורים שלפעמים ההיבט הלהטב"י הוא משל לשונות. כולם בתור בני נוער מרגישים שונים ורוצים להיות חלק מאיזושהי קהילה. אני חושב שדרך הסיפור של בחור אחד אפשר לגעת בלבבות של כל מי שהיה אי פעם נער".
שומר במגירה את הדמות
דנינו הולט משתתף כיום בהצגה "אדיפלית" המוצגת בתיאטרון נחמני ובחודש יולי ישתתף בהצגה חדשה בשם חמוצ (הטעות במכוון). זהו מחזה שזכה בקרן המחזאים של מפעל הפיס, וריאציה של טרגדיה יוונית, המספר על הלילה האחרון של נער ליווי תל אביבי אותו משחק דנינו הולט. "זו הפעם הראשונה שאני משחק בהצגה שלי בתפקיד ראשי. בדרך כלל אני משחק תפקידים קטנים או שהייתי מחליף שחקנים בשלב מסוים".
הסרט "תקוות" הוא, כאמור, הפעם הראשונה שדנינו הולט משחק מול מצלמה. "זה היה מאוד מהנה", הוא אומר, "היה סט סופר מקצועי". על השאלה האם הדבר דורש ממנו כשחקן יכולות אחרות הוא עונה בחיוב ובשלילה בו זמנית. "העולם הטכני שונה. בתיאטרון הוא מתקיים כאן ועכשיו ומתגבש לתוצאה שמתרחשת על ציר כרונולוגי מתחילת ההצגה ועד גמר ההצגה. בקולנוע התהליך ארוך יותר, חוזר על עצמו. סיימנו את צילומי ההשלמות שנה לאחר תחילת הצילומים. זה מעניין, אתה שומר במגירה קטנה את הדמות וחוזר אליה מדי פעם".
השתתפת מאז בסרטים נוספים?
"לא השתתפתי בעוד סרטים אבל אני מאוד רוצה. עושים פה קולנוע איכותי, גם ברמה הסטודנטיאלית שמבשילה והופכת לקולנוע מקצועי. יש פה הרבה כישרון ומאחר ועכשיו זה תור הזהב של הקולנוע הישראלי בעולם, יש משהו תוסס באנרגיה הזו ואני רוצה להיות חלק מזה בכל צורה".
במקביל מתכונן דנינו הולט לחודש הגאווה. הוא עתיד להעביר מפגש עם בני נוער במסגרת אקספו גאווה בדיזנגוף סנטר. כאשר אני שואל אותו על הנושא, הוא אומר שהוא עוד לא מגובש אבל "אני מניח שמכיוון שאני וקבוצת התיאטרון שלי עובדים על ההצגה השישית שלנו ביחד, המפגש יעסוק באופן בו כל דבר יכול להיות מתועל ליצירה אישית, אמביציה ותעוזה, ועל למצוא את הקול שלך".
מה התוכניות שלך לחודש הגאווה?
"יש מיזמים מאוד יפים ברמה החברתית, ברמה הפוליטית, ברמה הבילויים וכמובן ברמה התרבותית. זה חודש מעניין שקורים בו הרבה דברים חשובים ואני אהיה חלק מזה".
הסאדו של ג'יימס פרנקו ובן הזוג של ג'ורג' טאקיי
כאמור, הפסטיבל הבינלאומי ה-9 לקולנוע גאה יפתח ב-7 ביוני בטקס חגיגי בסינמטק תל אביב. סרט הפתיחה הוא "גוטמן X 5", סרט ישראלי חדש שיוקרן בבכורה עולמית המורכב מחמש אפיזודות שונות שנוצרו בהשראת סיפור חייו וסרטיו של הבמאי עמוס גוטמן. בתחרות הסרטים הישראלים הקצרים יוצגו 13 יצירות חדשות בבכורה ארצית שעוסקות בשלל נושאים, ביניהם "תקוות" של פינק; סרטו הקצר והמרגש של אלי גלזר "מכירת סוף העונה", בכיכובם של ישראל גוריון וגדליה בסר, על שני גברים מבוגרים המוצאים את עצמם במסע לילי רומנטי; "להיות שם" של בן חכים עוסק בעולם הפטיש וה-BDSM; "מילים שלא נאמרות" של סיון מלכא עוסק בהתמודדות של צעירה רגע לפני הנישואים החושפת שהיא מאוהבת בחברתה הטובה ביותר; "נערים" של ניר נוי מתאר התמודדות של צעיר ממשפחה מסורתית מדרום הארץ עם זהותו המינית; ו"אמזונה" של ערבה גל הוא סרט תיעודי על בר הלסביות היחיד בתל אביב.
לילה אחד יכול לשנות את חייך. "להיות שם" של בן חכים:
בתחרות הבינלאומית ישתתפו השנה שבעה סרטים זוכי פרסים: "52 ימי שלישי" של הבמאית סופי הייד, העוקב אחרי התמודדותה של בילי בת ה-16 המגלה להפתעתה שאמא שלה עומדת לעבור תהליך שינוי מין ומעכשיו היא צריכה לקרוא לה ג'יימס; "הדרך" של הבמאי הברזילאי דניאל ריבריו, המספר על נער עיוור הלומד בבית ספר תיכון רגיל ומתאהב באחד מחבריו לכיתה; "מטרהורן" של הבמאי דידריק אבינגה העוסק בגבר מבוגר החי בגפו בקהילה נוצרית שמרנית, שלא מבינה מדוע החליט לארח בביתו גבר בן גילו; "משהו חייב להישבר" של הבמאית אסתר מרטין, העוסק בצעיר שבן זוגו מחליט לעבור ניתוח שינוי מין; "הנערים מהמזרח" של הבמאי רובין קאמפילו - מותחן על גבר צרפתי בורגני בשנות החמישים לחייו המסתבך עם קבוצה של צעירים שמגיעים ממזרח אירופה; "שינוי מהיר" של הבמאי הפיליפיני אדוארדו רוי ג'וניור- יצירה ריאליסטית ההופכת למותחן דרמטי מצמרר על עולם הזרקות הבוטוקס והניתוחים הפלסטים הלא חוקיים במנילה; "דואל" של הבמאי נגיק גאזבודה העוסק באיבן, צעירה דנית שקטה פוגשת בטינה הסלובנית והן יוצאות יחדיו למסע לילי שישנה את חייהן.
בנוסף יציג הפסטיבל מספר סרטים תיעודיים מדוברים ביניהם בכורה בינלאומית לסרטה של ג'ניפר מ.קרוט, "להיות טאקיי" - דיוקן קולנועי אינטימי ואנושי של ג'ורג' טאקיי בן ה-76 חושף את מערכת היחסים עם בן זוגו בראד; "קונטיננטל" של הבמאי מלקולם אינגראםעל בית המרחץ "קונטיננטל" שנפתח בניו יורק בשנת 1968 והפך למקום הבילוי מספר אחד בעיר ושבו התחילו הקריירות של בארי מנילו ובט מידלר, ובין היתר בילו בו סלבריטאים כגון סלבאדור דאלי, מיק ג'אגר, אלפרד היצ'קוק, ונורייב; "ג'יימס פרנקו מגיש: קינק", החושף את מאחורי הקלעים של ענקית הפורנוגרפיה Kink.com המתמחה בהפקות של סרטי BDSM; "יוליה" של הבמאית יוהאנה ג'קי באייר, שבמשך 10 שנים תיעדה את חייה של הטרנסג'נדרית יוליה מליטא שנמכרה בנעוריה לזנות בברלין על ידי החבר הטוב ביותר שלה (הבמאית תגיע לפסטיבל יחד עם גיבורת הסרט); "פות 3.0" של הבמאית אולריקה צימרמן - מחקר מקיף, עצוב ומצחיק השופך אור על האנטומיה הנשית במאה ה-21.
ג'יימס פרנקו חוקר את הקינק:
הפסטיבל לקולנוע גאה יקיים גם הקרנה של שלושת סרטיה הקצרים של מור ויטל שהוקרנו בעבר בפסטיבל הקולנוע הגאה ומאז לא הוקרנו בישראל. מור ויטל היתה אשת הקולנוע הישראלית היחידה שהציגה השנה סרט בפסטיבל הקולנוע היוקרתי בברלין בפברואר האחרון. בשנים האחרונות הוצגו במסגרת פסטיבל הקולנוע הגאה שלושה סרטים ישראלים תיעודיים קצרים שהבמאית המוכשרת יצרה על חייה ועל חיי חברותיה הקרובות ביותר, חלקן טרנסג'נדריות שעובדות בתעשיית המין. הסרטים מספיק מבט ישירות על עבודתן ללא נקיפות מצפון. ההקרנה מוגבלת מגיל 18 ומעלה.
בטקס הפתיחה יוענק פרס מיוחד לאורחת הפסטיבל הבמאית האמריקאית ג'יימי באביט ולזמרת, השחקנית והפעילה החברתית זאזי דה פריז, שאף תקיים כתת אמן לקהילת הטרנסג'נדרים ותופיע בטקס חלוקת הפרסים של הפסטיבל ב-14 ביוני. את הפסטיבל ינעל סרט האימה ההומו-ארוטי, "הסמוראי" של הבמאי טיל קליינרט, שהוקרן בפסטיבל ברלין 2014 ובפסטיבל טרייבקה 2014. שוטר צעיר המשרת בתחנה קטנה ושקטה באזורים הכפריים של ברנדנבורג המוצא את עצמו במאבק לחיים ומוות עם בחור בלונדיני מסתורי המסתובב בעיירה עם חרב סמוראים.
עוד ב-mako גאווה: