>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

קופים הקלידו אקראית את כל יצירות שייקספיר. בערך (וידאו WMV: ויקיפדיה)
שייקספיר היה גאה|וידאו WMV: ויקיפדיה
"קח את אהבותיי, אהוב, קח את כולן. אך מה אתה מרוויח מכל אלה? לא אהבה נאמנה, אהוב, הרי אהבתי שלך ממילא". וויליאם שייקספיר

וואלה? לא טעות בתרגום? לא. מסתבר שגם המשורר המפורסם ביותר בעולם התעסק ביצירתו עם אהבה חד מינית. בעולם בו אמנות, שירה ופרוזה על אהבה הומולסבית סובבות אותנו, מרגש לחזור אל ה'מקורות'. ביום שבת הקרוב, בתאטרון הסימטה ביפו, יעלה כוכב הטלנובלות לשעבר עודד מנסטר את המופע 'לגעת בגבר- סונטות האהבה של שייקספיר' בבימויו.

פותחים את הלב

מנסטר ליקט מתוך המוני הסונטות של שייקספיר כ70 סונטות קצרצרות המתארות את סיפור ההתאהבות, המימוש והסוף הטרגי של אהבתו של וויליאם, מכרנו, עם גבר צעיר. "החומר נעים לי אז אני לא מתרגש, זאת חוויה והתעסקות מיוחדת" אומר מנסטר, איש תאטרון ותיק ובוגר בית הספר למשחק 'יורם לוינשטיין'.

"'סונטות' נשמע כבד ואתה ניגש לזה בבחיל ורעדה ולפעמים השיניים חורקות", הוא אומר, "אבל כאן בחרנו את אלה שרלוונטיות גם להיום ופותחות את הלב כשהן מתעסקות באהבה שבינו לבינו".

וויליאם שייקספיר רחוק מלהיות דמות תיאטרון מרוחקת ומוכרת רק ליודעי דבר. הוא למעשה אינו מייצג רק את בסיס התאטרון כפי שאנחנו מכירים אותו כיום, אלא גם את ההתעסקות בנושאים החשובים ביותר בימינו - משפחה, נאמנות, טירוף, גורל וכמובן- אהבה. "שייקספיר מייצג קלאסיקות של אהבה בין גבר ואישה כמו 'רומיאו ויוליה', או אהבת אמא לבן, תמיד נשים מול גברים ופתאום כאן שייקספיר נותן אהבה לנער עלום שם ויפה תואר בלי להתבייש", אומר מנסטר.

עודד מנסטר (צילום: תיאטרון הסימטה)
תבואו, יהיה מרגש. עודד מנסטר|צילום: תיאטרון הסימטה

"באמצע חייו הוא פוזל לצדדים ואהבתו יוצאת לבחור צעיר שעליו הוא אומר 'יצור יפה ראוי שיתרבה'" מספר מנסטר ומדגיש שכמו בסיפור האהבה של שייקספיר עם הנער האלמוני, גם למופע יש מבנה. "בהתחלה יש חיזור ושבחים, דרך הריבים באמצע עד דעיכה ומוות בסוף בחיים של כל בן אדם'".

לומד מהאהבה החד מינית של שייקספיר

כך, למרות שהפנייה היא גנרית, בלי שמות ובלי פנייה אישית ברור שמדובר בבחור אחד שהעסיק את נפשו וליבו של המשורר. אז האם שייקספיר באמת היה מאוהב בנער אחריו חיזר ללא הצלחה ואשר בסוף מת והותיר את המשורר שבור לב? החוקרים חלוקים בדעתם, אבל מה שבטוח הוא שמהתהליך יצאו מהצהרות האהבה המרגשות וקורעות הלב ביותר שהשמיע אדם אל מושא אהבתו, בין אם זה גבר או אישה. "אני מוחל לך שודד רם יחס, אף כי גזלת את עניי. אבל עולת אהוב, קשה לשאת מכל מכות שונאים".

כאדם ששיחק שייקספיר, מנסטר מלא התלהבות על האתגר הנוכחי, ונמשך אל מה שניתן ללמוד מהאהבה החד מינית של שייקספיר, למרות שהוא בעצמו סטרייט: "קודם כל על אהבה בלתי מתפשרת. על אף ניסיונות כושלים של חיזור בלי מענה, הוא מעולם לא נכנע כי זה האמת שלו ולא אכפת לו מה יגידו האחרים, הוא משבח ומרומם אותו והולך עם האהבה עד הסוף" אומר מנסטר. "אהבתו בסוף לא נענית, אבל הוא שלם עם זה והיה חוזר על זה שוב".

כך, המופע הוא למעשה מסע המועבר על ידי גברים (מנסטר עצמו בלווית שני שחקני תאטרון נוספים- אלדד רביד ואיתי חיון), המתעסקים באהבת גבר לגבר, כפי שהיא באה לידי ביטוי על ידי אולי גדול המשוררים אי פעם.

בבימוי מנימליסטי שבא להדגיש את המשקלים של היצירה, עם תרגום עדכני של שמעון זנדבנק האגדי ובליווי יצירות בריטיות עכשוויות (ביטלז, לנון סטינג וכו') המבוצעות על ידי רועי אשכנזי בן ה-17, מנסטר מבטיח פה מסע מרגש של כ45 דקות אל הלב הפועם, הערום והחשוף של אהבת גברים. ומי ראוי יותר להיות הקול של האבה הזאת משייקספיר. המופע יעלה בתיאטרון הסימטה (מה שכבר מבטיח סיור קסום בסמטאות יפו העתיקה בעת ערב) ביום שבת ה2.6 בשעה שמונה בערב תחת "פסטיבל אביב ישראלי" המוקדש השנה לתרבות הבריטית. הי ואפילו מחולק יין! "תבואו בהמוניכם", סוגר מנסטר, "יהיה מרגש".

>> אירועי הגאווה 2012 – כל העדכונים

>> אירועי הגאווה בפריפריה: מי צריך את זה