את לינור ורועי, שמנהלים את בית הספר לדראג כדייזי ביץ' וקלריסה סנו-ווייט, בהתאמה, אני פוגש בסטודיו לצילום של שירן ולק. התניתי את ביצוע הכתבה בכך שהן יעבירו אותי במקביל קורס מזורז בדראג, כי הנֶש שלי עד היום הסתכם בתחפושות כיפה אדומה בגיל 5 ומדריכת אירובי מדרגה לפני חמש שנים. בית הספר לדראג הוקם בחסות משותפת של המרכז הגאה ועיריית תל אביב לפני ארבע שנים, והעמיד עד היום שלושה מחזורים של מלכות דראג. השנה, המחזור החדש יהנה מתוכנית חדשה שנבנתה יחד עם השורה הראשונה של מלכות הדראג המובילות בישראל, שגם יעבירו שיעורים במסגרת הקורס, כל אחת בתחומה.
למה צריך בית ספר לדראג?
דייזי ביץ': "להרבה אנשים יש פנטזיה חבויה יותר או פחות להיות מלכת דראג. לכולם יש פנטזיה על איך מלכת דראג צריכה להיראות, שמושפעת מאוד חזק מהתוכנית האמריקאית RuPaul’s Drag Race. בתוכנית רואים מלכות דראג מובְנות ומנוסות עם רקורד של שנים של הופעות, וכולן רוצות להיות ישר כמוהן. בבית הספר אנחנו מקנות את הבסיס. אנחנו בעצם הגן של מלכות הדראג, שאחריו, עם הידע והתרגול שהתלמידים רוכשים, אפשר לצאת לעולם. הזוכה במקום הראשון בתחרות דראגוויזיון של בר ה"אויטה" היא אנג'לינה האריפוט מהמחזור האחרון של בית הספר".
מה עושים בבית ספר לדראג?
קלריסה סנו-ווייט: "מעבר לידע ולכלים, אנחנו עוזרות להם לבנות כל אחד את הדמות שלו - בקומדיה או דרמה. היתה לנו מלכת דראג שרצתה לבנות דמות מלנכולית ואפילו היה לנו גבר טרנס שרצה לעשות דראג קווין".
כמה זמן אורכת התוכנית?
דייזי: "15 מפגשים, פעם בשבוע, ארבע שעות כל מפגש. זה הלימוד עצמו, ולאחר מכן שלוש שעות חזרות בכל יום במשך שבועיים על מופע הסיום, שמביא לידי ביטוי את כל מה שהתלמידים למדו בארבעת החודשים. מאיפור, סטיילינג ועד העלאת נאמבר - הכל מתחבר למופע במרכז הגאה בגן מאיר מול קהל".
מי עוד מעביר שיעורים בקורס חוץ מכן?
דייזי: "המורות בבית הספר הן גלינה פור דברה, סוזי בום, מיס לילה קרי, רמה רימינג, קלריסה ואני".
זאתי - לא מתעסקים איתה
מי מגיע לבית הספר?
דייזי: "יש גיוון מאוד גדול. יש הומואים, קרוסדרסרס, במחזור שעבר אחד התלמידים היה סטרייט. מגיעים חיילים ומבוגרים כאחד - כולם עם פנטזיה להיות מלכת דראג. זה מביא אותם להגשים חלום, גם אם הוא זמני לחלוטין, לחוות את הבמה, את הקהל מריע לך בדמות שהיא לא אתה".
אז למה בעצם לא ללכת לבית ספר למשחק?
קלריסה: "מעבר לכשרון בסיסי שצריך כדי להיכנס לשנה א' במשחק, שם מלמדים אותך לעשות כל מיני תפקידים. לכאן מגיעים אנשים שיש להם פנטזיה לעמוד על הבמה כאישה או כגבר. בכל מחזור יש דראג קינג. השנה יש לנו אפילו אישה שעושה דראג קווין".
מה זו בעצם אישה שעושה דראג קווין?
דייזי: "זו אישה שרוצה לחוות את האקסטרווגנזה. מוגזמת, עם האיפור, עם הציפורניים, עם הפאות ולהופיע ככה. אין לזה חוקים".
מה הדמות הזאת מאפשרת לכן? לתלמידים שלכן?
קלריסה: "הכל. אתה פתאום יכול לדבר על כל דבר, על סקס, אתה יכול להיות הכי מוחצן שיש, לרדת על אנשים בקהל, לרדת על עצמך. אתה מייצג איזה משהו בזה, שאם יצאת מהבית עם המראה הזה, כבר מותר לך הכל".
דייזי: "לכן גם ה"ירידה" על אנשים בקהל או על עצמך באה ממקום טוב, של לשחרר אנשים מהדברים שהם מחביאים או כלואים בהם ביום-יום, רק מתוך זה שאתה חצית את הגבולות של עצמך בצורה כל כך מוגזמת".
בבית הספר עובדים רק על המראה או שאתן מלמדות גם איך לענות?
דייזי: "אני מעבירה שיעור של סטנד אפ, ושם אני מלמדת לשלוף מהר, להיות נכונה לכל מתקפה שתגיע ממישהו מהקהל. אם, למשל, אני מדברת על כמה שאני יפה הערב ומישהי מהקהל צועקת לי, "מכוערת", אני חייבת לענות כדי להחזיק במה"
מה היית עונה למישהי שקוראת לך מכוערת?
דייזי: "אני אומרת שאני בסוף הערב מורידה את האיפור, מורידה את הפאה והבגדים וחוזרת לעצמי ואת נשארת עם הפרצוף הזה לכל החיים".
מה שנקרא את תמיד חייבת לנצח
קלריסה: "תמיד! זה להגיע עם הקהל לחוויה של "זאתי - לא מתעסקים איתה". למסיבות רווקות מזמינים אותנו בשביל הפה הזה, מישהי שתעמיד את כולן במקומן. לא ממקום של לרדת על האורחות או על הכלה, אלא לצחוק יחד איתן על עצמן. יש בחוויה הזו עם דראג קווין משהו שמאוד משחרר אותן".
דייזי גוזלן נשמע רע, אז הלכתי על ביץ'
עד כמה התלמידים מגיעים מבושלים עם הדמות שאיתה הם רוצים לצאת?
דייזי: "הם מגיעים אחרי שהם ראו מופעי דראג בארץ או את התוכנית של רופּול ואומרים, בא לי גם".
"בא לי גם" והם קלולס, או "בא לי גם" ויש כבר דמות בראש?
דייזי: "עד שנה שעברה, מי שהגיע היה לו ניסיון בלעלות על הנש או מול חברים או באוויטה במסגרת מופעי חינם והם הגיעו כדי להתמקצע. השנה הגיעו תלמידים שבחיים לא עלו על הנש, אבל יש להם אמירה כלשהי, שהם היו רוצים להוציא דרך הדראג".
אז איך הדמות הזו נבחרת או מתגבשת?
דייזי: "דמות נבחרת באופן אישי. בראיון אנחנו בודקות איך אתה רואה את עצמך כדראג קווין נועזת, מצחיקה, קשוחה. אנחנו מזקקות עם כל אחד לאן הוא מכוון. במחזור הקודם, הדמות שמיקדנו בראיון המקדים, זו בדיוק הדמות שאיתה התלמידים התמקצעו לכל אורך הקורס".
ואיך בוחרים שם במה?
דייזי: "רופול תמיד אומר לבחור את שם החיה הכי אהובה עליך ואת שם המשפחה הקודם של אמא שלך. בעברית הכלל הזה לא ממש עובד".
קלריסה: "במקרה שלי זה אומר ששם הבמה שלי היה כבשה ששון".
דייזי: "השם של הכלבה שלי הוא דייזי על שם הבת של זינה הנסיכה הלוחמת, ושם המשפחה הקודם של אמא שלי זה גוזלן. דייזי גוזלן נשמע גרוע, אז החלטתי על דייזי ביץ'".
יש מפגש בבית הספר שעוסק בזה?
קלריסה: "הרבה מגיעים כבר עם שמות, אבל אנחנו עוזרים להם ללמוד מטעויות של קודמות".
דייזי: "גם חשוב שהשם יגדיר את הדמות שאתה בונה לעצמך. אני עוסקת בסטנד אפ, אני באמת ביץ' בהופעות שאני מנחה או במסיבות, והקהל מצפה לביצ'יות הזאת. רמה רימינג - על הבמה עם גסויות, ג'סיקה היסטריקה היא באמת היסטרית עם נאמברים מופרעים. רצוי שיהיה קשר בין השם למה שאת עושה על הבמה".
מה המפגש שאתן הכי נהנות להעביר?
קלריסה: "אנחנו נהנות הכי הרבה משיעור פדים".
מה זה שיעור פדים?
דייזי: "אנחנו מלמדות איך ליצור גוף של אישה; איך ליצור את הירכיים, איך לעשות חזה, איך לעשות קיפול כדי להסתיר את הג'ונג'. אנחנו יושבות כולן על הרצפה וחותכות פדים, זה פאן".
קלריסה: "זה נושא שנשמע משעמם, אבל השיעור עצמו הוא הכי כיף בקורס. התלמידים תמיד בשוק מכמה אפשרויות יש להם. דראג קווין זה לא רק גרביונים, שמלה ופאה. אפשר לעשות הרבה יותר".
מה השיעור שהכי קשה או מעצבן את כולן?
קלריסה: "החזרות. זה גם השלב הכי קשה, כי פתאום צריך ליישם הכל ביחד ולתקתק. כל ה-15 שיעורים נכנסים ליום אחד: גם להתלבש, גם להתאפר, לעלות על הבמה, להעביר את הנאמבר, הכל נופל ביום אחד".
דייזי: "זה גם השלב שכל אחת מקבלת אטיטיוד מסוים. כשאת מלכת דראג את מקבלת את האטיטיוד, את החוצפה, ואז את כבר לא נכונה להקשיב".
אז בסוף התוכנית אתן צריכות להתמודד עם המפלצת שעזרתן ליצור?
קלריסה: "ממש. אבל זה משהו שהן צריכות להיזהר ממנו. במופע האחרון מישהי עלתה לבמה באמצע הנאמבר שהחלפתי אותה כי היא לא הגיעה".
דייזי: "זה תמיד מסתכם ב"סליחה, הריסים נדבקו לי" או "הפאה לא הסתדרה לי". זה נכון שאת מלכת דראג, אבל בחוץ מי יחכה לך?".
הכירו את כוכי פרוטקשן
אחרי שנפרדתי מהזקן, קלריסה איפרה אותי, דייזי ביץ' דחסה את הריאות שלי לתוך מחוך ושתיהן העלו אותי על עקבים ולמדו אותי להישאר עליהם. טיפ קטן שלמדתי מהר: לנשום זה לחלשות. שעתיים אחר כך נולדה "כוכי פרוטקשן", מלכת דראג עם אג'נדה, שמאמינה שכל אחד צריך לדאוג לתחת של עצמו. ליכודניקית נלהבת ותומכת מושבעת של ח"כ אוחנה, ובפרוייקט הדגל שלו "נשק לכל אזרח".
לפני:
ואחרי:
>> אם נפתח לכם החשק, אתם מוזמנים לבקר בדף הפייסבוק של בית הספר ולהירשם