רנה תום זואילי הספיקה לצלם ולביים קליפים לזהבה בן, הראל סקעת, ג'קו אייזנברג ואמנים נוספים, אבל אף אחד משיתופי הפעולה לא הצליח להתסיס את השטח כמו הפרויקט האחרון בו הייתה מעורבת: סינגל הבכורה של אילן פלד, "אימפורטנט", אותו היא צילמה, ביימה וגם ערכה. כזכור, מאז פורסם הקליפ בחמישי האחרון התעוררו לא מעט קולות שמתחו ביקורת על היצירה, כשהאחרון הוא המוזיקאי אוהד חיטמן, שלא התחבר ל"מילים המזעזעות" של השיר, לדבריו. 

בימים האחרונים זואילי (33) זוכה אמנם ללא מעט פרגון על  הקליפ, אבל במקביל תיבת ההודעות שלה קיבלה גם לא מעט תגובות כועסות ומילים חריפות, בין היתר כאלה שהאשימו אותה בהומופוביה. זואילי, שהספיקה בזמן קצר להפוך לבמאית מבטיחה, מספרת שהיא תמיד בוחרת לעסוק בטקסטים שנוגעים בה באופן אישי, כמו "אימפורטנט", ושהיא הייתה מופתעת מהטון הכעוס שנשמע נגד השיר. 

"פרויקט שהוא סאטירי ונעשה על ידי אמן קווירי ואישה טרנסית לא אמור היה לגרום עלבון לאף אחד באופן אישי", היא אומרת בשיחה עם mako בעקבות התגובות. "המטרה של סאטירה היא לגרום או למנוע שינוי על ידי לעג. מותר לנו כקהילה לצחוק על עצמנו ולשאול שאלות כל הזמן. התיאורים לא מסיתים או הומופובים, הם סרקסטיים ומשעשעים". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tom René Zvily (@rene.tom.zvily)

אוהד חיטמן לא חשב שזה משעשע. הוא קרא לסאטירה הזו "נמוכה ורדודה".
"אם התוכן שאני מייצרת לא היה מעורר שיח הייתי מעדיפה לעבוד בארומה ולקרוא לאוהד חיטמן במיקרופון 'אוהד, אוהד, הקפה שלך מוכן'. אין לי בעיה שהוא יכתוב בנושא מאמרים שלמים, או אפילו שירים, כל עוד הוא מצליח להישאר רלוונטי כמו לפני עשור. בסרט 'רן ואוהדי', שעוקב אחרי מסע הפונדקאות של חיטמן ובן זוגו, יש קטע שהם מעבירים תמונה של אם פונדקאית בין חברי המשפחה ומישהו אומר שהיא 'נראית כמו מנקה'. זה לא בדיוק קטע נפלא שעושה כבוד לאם הפונדקאית. הלידה התרחשה במקביל לרעידת האדמה שהייתה שם, והפונדקאית הייתה צריכה להגיע אחרי הלידה בחזרה לכפר שלה כשכל המדינה מתרסקת, אבל כל הסרט מתמקד בקושי שלהם. את כל זה הוא כנראה שכח בזמן שכתב נגד השיר של אילן. לא אכפת לו מהפונדקאית, אכפת לו מעצמו".

עושה רושם שיש לך ביקורת משל עצמך על הומואים. 
" בוא נודה על האמת, לגייז בישראל אין שום רצון לקבל ביקורת ורוב המבקרים הם הורים שהביאו את הילדים שלהם לעולם בהליך פונדקאות, אז כנראה שיש לזה נגיעה אישית. אני מבטיחה לך שאם הבדיחה הייתה על לסביות או טרנסיות זה היה מצחיק ואפילו רצוי. טרנסיות לא מקבלות אהדה ציבורית מגייז. אני מכירה פרופילים באינסטגרם שמאחוריהם עומדים הומואים שכל המטרה שלהן היא להגחיך טרנסיות ומיעוטי יכולת. בחיים לא יצאתי נגד זה כי נעשה בהומור, אבל מדהים אותי לראות איך קמו עשבים שוטים וצעקו בקול מתבכיין שפגעו בהם. לא מספיק שאנחנו חוות ניכור מחוץ לקהילה, אנחנו חוות ניכור גם בתוכה. כנראה כיף להתמודד איתנו כשאנחנו זונות וקרקסיות, אבל כשיש לנו משהו להגיד, כשאנחנו שוברות תקרות זכוכית ומפלסות לעצמנו את הדרך, אנחנו פתאום פחות רצויות". 

אילן פלד ותום רנה זואילי על סט הצילומים של
אילן פלד ותום רנה זואילי על סט הצילומים של "אימפורטנט"|צילום: פרטי

ביקורת נוספת שהושמעה נגעה בעובדה שהקליפ נוצר בשיתוף פעולה עם מכללת מרשה, מבית ארגון הנוער הגאה. יש מי שחשבו שארגון רשמי לא יכול להיות חתום על מילים כאלה. 
"להפך. זה רק מחזק את העניין. בפרויקט הזה לקחו אנשים מכל צבעי הקשת שלא הייתה להם בעיה לצחוק על עצמם. במרשה כולם חשובים, כל אחד מאיתנו הוא מרכז העולם שלו עצמו, ואנחנו רוצים שאנשים ימצאו את הסנטר שלהם בצורה הטובה ביותר. אי אפשר לעשות סאטירה ולהישאר עדינים. כשארץ נהדרת עשתה מערכון שעשה השוואה בין אוקראינה לשואה, זה היה לכולם נעים? יכול להיות שלא, אבל זה שם את המלחמה הזאת בתודעה של כולם". 

זואילי, שהחלה טיפולי התאמה מגדרית לפני כשלוש שנים, מספרת שחוותה גם כנער הומו וגם כאישה טרנסית ניכור וזלזול מחלקים מסוימים של הקהילה הגאה, והיא הודפת כל טענה על הומופוביה או התנגדות לפונדקאות. "ילדים הם ברכה של הקדוש ברוך הוא, לא משנה דרך איזה רחם הם באו לעולם", היא אומרת. "גם אני לקחתי חלק בגידול של זוג תאומים שבאו בפונדקאות לזוג גייז. לא יצאתי בחרם נגדם ואני לא שופטת את הדרך שלהם, אבל הדיון הזה עדיין חשוב". 

לצד התשבוחות והביקורות, זואילי מספרת שלא מעט אנשים נרעשים ונרגשים פנו אליה וביקשו לציין לטובה את השיר והקליפ דווקא בפן האומנותי שלו. "אנשים אמרו שהיום שומעים ורואים רק פורח, שהכל מלאכותי, שאין אמנות אמיתית", היא אומרת. "כולם רוצים לעשות "מלאן פלוסו" כמו שאילן שר, אז הם מתיישרים עם הקו החברתי ונזהרים מאוד לא לדרוך על ביצים. לכן רוב היצירה שאנחנו רואים בימים אלה שטוחה ולא תעמוד במבחן הזמן". 

בתור מי שעבדה צמוד עם אילן על הקליפ, מה לדעתך הוא ניסה לומר? 
"אני לא יכולה לדבר בשמו של חברי אילן, אבל ברור לחלוטין שמדובר בשיר וקליפ שמדברים על חשיבות עצמית ועל לייף סטייל משעשע לאבולוציה שהקהילה עוברת. אני יכולה לשייך כל שורה למישהו אחר, אבל בשורה התחתונה זו גם חגיגה למי שאנחנו גם הומור על הליקויים והניגודים שיש בקהילה. השיח הזה חשוב ויש חשיבות לפתח אותו לטובתנו". 

ואיך זה היה לעבוד עם אילן? צחקתם המון על הסט או שכולם היו מאוד רציניים? 
"זאת הייתה זכות גדולה לעבוד איתו. נפגשנו וזה הרגיש כאילו הכרנו שנים. לא היו ביננו גינונים או אגו, שיש הרבה ממנו בתעשייה, והייתה ביננו אמת ושיתופיות. הוא אמן גדול וכשמישהו כמוהו נותן חופש יצירה זה בוסט רציני. אווירה רצינית זה לא משהו שמאפיין את אילן או אותי, אז כשיצרנו ביחד הקלילות. הספונטניות, הגמישות ואפס של חשיבות עצמית היו התכונות שאפשרו לנו ליצור". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tom René Zvily (@rene.tom.zvily)

זואילי מספרת שידעה כבר בילדותה שהיא טרנסג'נדרית, אבל הציבה לעצמה מטרה להגשים את עצמה לפני שתתחיל בהתאמה מגדרית. בעבר היא הייתה אחת הצלמות הבולטות בחיי הלילה והפכה לצלמת עסוקה בתחום הפרסום והאופנה. לאחרונה, כאמור, היא החלה לביים קליפים לאמנים בולטים ומוכרים בישראל, הישג מרשים נוסף ברשימה. 

"עד גיל 30, בעשר אצבעות ובלי שום תמיכה מהבית, כבשתי יעד אחר יעד. זה נתן לי ביטחון שלא ימעיטו בערך שלי אחרי שאשנה את המגדר", היא אומרת. "זה היה המסלול שלי ולכל אחד ואחת יש נקודת מוצא שונה. יש מקרים של נשים טרנסיות, מבוגרות או צעירות, מתקשות להיכנס למעגל העבודה, יש אנשים מלאים בפחדים וסטריאוטיפים. גם אני לא מלקקת דבש, היו מי שהשתמשו במגדר שלי ככלי נשק מולי בהפקת קליפ בו הייתי אמונה על צילום, בימוי ועריכה". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tom René Zvily (@rene.tom.zvily)

את מוכנה לשתף במה שקרה על הסט?
"המנהלת של אמנית איתה עבדתי התעללה בי נפשית במשך כל יום הצילום. היא צעקה עלי שאני מסכנה, שהיא בכלל לא יודעת אם אני בן או בת. הושפלתי מול כל החברים שעבדו איתי על הסט. התפרקתי ובכיתי ברכב ולא רציתי לחזור לסט, אבל כל מיני גורמים על הסט הכריחו אותי לצאת מהרכב ולהמשיך את יום הצילום, ורק בגלל שאותה אמנית הייתה בהריון הסכמתי, כי אותי חינכו לא לאכזב נשים בהריון. לצערי הרב, כמה ימים אחרי אותו יום האמנית עברה תאונת דרכים ורק בנס כולם, כולל העובר, ניצלו". 

אבל לרמות אותו יום טראומתי, זואילי המשיכה בדרכה בראש מורם והגיעה להישגים גדולים אף יותר. "בני ובנות נוער טרנס* היום צריכים לדעת שהם יכולים להשיג כל מה שהם רוצים בנחישות ובעבודה קשה", היא אומרת. "תעשו מה שעושה לכם טוב, תשמרו על האותנטיות ואל תחפשו הנחות בשום מקום. אבל הכי חשוב תמנעו מרגשי נחיתות. מהניסיון שלי זה הכי קל, אבל אנחנו יכולות להרבה יותר מזה". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tom René Zvily (@rene.tom.zvily)