במדינות רבות בעולם לא ממש מתעסקים בחופשת לידה. כי מה יש לאמהות קנדיות או נורווגיות כבר להגיד? יש להן חופשת לידה של שנה בתשלום, וזה בהחלט מספיק זמן בשביל שלא תצטרכי לחשוב על זה, או על כל דבר אחר חוץ מהתינוק שלך ומעצמך.
לאחרונה העלה ממשל דונלד טראמפ הצעה לחופשת משפחה בתשלום, שתיכלל בתקציב 2018 של הממשל האמריקאי. על פי ההצעה יזכו אמהות, אבות והורים מאמצים בחופשת לידה משולמת בת 6 שבועות, והיא זכתה בביקורות מעורבות, למרות שארה"ב היא המדינה המערבית היחידה שלא מציעה חופשת לידה בתשלום ואין בה חוק פדרלי שמחייב מעסיקים לתת חופשת לידה.
אתר Fairygodboss, שהמטרה שלו היא לסייע לאמהות עובדות בביקורות על מקומות עבודה וג'ובים, שוחח עם נשים מכל העולם על חופשת הלידה שלהן, ועל איך זה מרגיש לקבל חופשת לידה בתשלום מהמדינה. זה מה שהיה להן להגיד:
נורווגיה: אבא – נולדה לך חופשת לידה
"נורווגיה היא חלוצה בתחום חופשות הלידה", אמרה לאתר ססיל אל, אם לשניים מנורווגיה, "וזה מדהים אותי שארה"ב נמצאת כל כך רחוק מאחור כשזה מגיע לזכויות של נשים עובדות במקום העבודה והאפשרות לשהות עם התינוק אחרי שהוא נולד". בנורווגיה מצופה מאישה לחזור לעבוד אחרי חופשת לידה כמו שצריך – אנחנו מקבלים 100 אחוז מהשכר על 40 שבועות של חופשת לידה, ו-80 אחוז מהשכר על 52 שבועות. אבות חייבים לקחת 12 שבועות של חופשת אבהות בתשלום, ואם הם לא לוקחים אותם, אז בעצם מאבדים את הזכות הזאת. רוב האבות לוקחים אותה. "יש גם מקומות מיוחדים והזדמנויות שונות לאמהות יחידניות, כדי שגם הן יחזרו בסופו של דבר לשוק העבודה. אחרי כל כך הרבה זמן עם התינוק, כולן חוזרות בלי בעיה". לא ברור איך הנורווגים עושים את זה, אבל זה בהחלט מעורר קנאה. "יש גם גני ילדים שזמינים עבור ההורים העובדים מגיל 9 חודשים. הגנים מפוקחים על ידי המדינה, ולכולם יש את אותה תכנית לימוד וכמובן צוותים שעברו הכשרה. אנחנו מאמינים בלהכניס ילדים למסגרות בגיל מוקדם, מאחר שזה יהפוך אותם לאזרחים טובים ויכין אותם לבית הספר, והילדים אוהבים את זה", ממשיכה ססיל ומוסיפה שהאבות מעורבים וכלולים לגמרי בטיפול בילדים, "זה ממש עובד פה טוב".
אנגליה: תשמרי על קשר ותקבלי תשלום
לבריטניה יש חופשת לידה סטטוטורית, מטעם המדינה, שמאפשרת לעובדות לקחת 52 שבועות של חופשת לידה משולמת. לנשים מותר לקחת את חופשת הלידה גם 11 שבועות לפני שהתינוק נולד, אם ככה לא מתחשק לה יותר לעבוד בחודש שמיני. לננסי סי, שילדה את שני בניה בלונדון כשהיא עבדה עבור הפייננשיאל טיימס, מספרת איזה מגניב זה ללדת ככה: "הייתי אסירת תודה למעביד שלי, וגם למדינה שלי, שנתנו לי זמן להיות עם הבנים שלי בבית. זה היה יכול להיות קשה עד בלתי אפשרי להתמודד עם העבודה אם הייתי צריכה לחזור אחרי 8 או 12 שבועות, כמו שיש במדינות מסוימות. אני ממש מעריכה נשים שחוזרות כל כך מהר לעבודה. השנה הראשונה בחיים של התינוק היא עבודה פיזית ומנטלית אינטנסיבית מסביב לשעון". החוק בבריטניה מאפשר לעובדות לקחת חופשת לידה של עד 39 שבועות בתשלום לא מלא, ויש חברות שאפילו מאפשרות לעובדות תנאים יותר טובים מאלה של המדינה. "החברה שבה אני עובדת למשל", ממשיכה ננסי, "נתנה לי 20 שבועות בתשלום מלא כשילדתי את הבן שלי, ואחר כך קיבלתי עוד 19 שבועות בתשלום מלא מהמדינה, ו-13 שבועות על חשבוני. הם גם נתנו לי עוד 10 ימי 'שמירה על קשר' בחלק האחרון של החופשה ללא תשלום – נפגשתי עם אנשים מהעבודה כדי להתעדכן ולקבל מושג מה הולך, והם שילמו על הימים האלה".
הונג קונג: המטפלת גם תבשל ותכבס
טרייסי ווי היא אמריקאית שילדה בהונג קונג בעודה עובדת שם, והיא מעדכנת שבהונג קונג, נשים מצופות לעזוב את העבודה שבועיים לפני תאריך הלידה המשוער ולהתחיל את חופשת הלידה. רוב החברות באי מציעות חופשת לידה משולמת של 10 שבועות. "יש פה חשיבות גדולה למשכב לידה, בחודש הראשון האישה נחה ושוכבת ואוכלת מאכלים מסוימים ומחלימה בפרטיות", אומרת טרייסי. בנוסף היא מספרת שבהונג קונג מעודדים שוק עבודה של עזרה לאמהות ויש הרבה חברות שמעניקות שירותים כאלה והם לחלוטין אפשריים לכיס – אפילו עוזרות שגרות בבית. "זה עוזר לאמהות מקומיות לחזור לעבודה, הילדים שלהן מטופלים, הכביסה עשויה ויש ארוחת ערב מוכנה".
אוסטרליה: חל שיפור בתנאים
מליטה אל עבדה בחברה פרטית די קטנה בסידני כשהיא ילדה את הילדים שלה, והיא מספרת שחווית חופשת הלידה שלה ביבשת הייתה די חיובית, אבל שהיא הייתה מתאגרת מבחינה כלכלית. היא מסבירה שהתנאים שנשים זוכות להם תלויים בארגון שהן עובדות בו. כשהילדים שלה נולדו לפני 15 ו-12 שנה, "לא הייתה לי אפשרות אחרת מאשר לקחת חופשת לידה לא בתשלום. לא היו הטבות אז בחברה שעבדתי בה, ולכן נאלצנו לחיות מהמשכורת של בעלי. עם זאת, לא היה עליי לחץ לחזור לעבודה, והמעביד הסכים שאקח 12 שבועות של חופשה, שזה היה אז המקסימום באוסטרליה. היום כבר יש לנשים כבר אפשרות לקחת חצי שנה בחצי מהשכר, ויש פה גם אפשרות לחופשת אבהות".
צרפת: מוסיפים את ימי החופש
אינגריד פי עובדת באתר של תיירות והיא מסבירה שחופשת הלידה בצרפת היא דבר מאוד מאורגן ומקובל, בטח עבור מי שעובדת בחברה גדולה. נשים יכולות לקבל 4 חודשי חופשת לידה בתשלום מלא. אבל אינגריד אומרת שהצרפתיות עוזבות את העבודה בערך 6 שבועות לפני תאריך הלידה המשוער שלהן. הן מצופות לחזור לעבודה 10 שבועות אחרי הלידה. "התנאים זהים בכל העבודות המשרדיות, ועבור נשים שעובדות בחנויות", מסבירה אינגריד. "אם אישה רוצה לבלות עוד זמן עם התינוק שלה, אפשר להוסיף על חופשת הלידה את ימי החופש הצבורים, שממשיכים להיצבר בזמן חופשת הלידה". בצרפת נשים יכולות לקחת עוד חצי שנה של חופשת לידה לא בתשלום, הן גם יכולות לעשות משא ומתן עם המעסיק לגבי משרה גמישה או חלקית כשהן חוזרות. מה שכן, כנראה שזה לא פשוט בשום מדינה בעולם, אומרת אינגריד: "אני עדיין שומעת על נשים שחוששות למקום העבודה שלהן אם הן לוקחות חופשה ארוכה מדי".