ילדתן בשלום גור מקסים שגדל ומתפתח. לאט לאט הגוף שלכן מחלים מהלידה, וכל תופעות הלוואי שסבלתם מהן 9 חודשים מתחילות להיעלם. אבל לצד תופעות מדוברות כמו כאבים בבטן בזמן הנקה, חולשה, דיכאון, וכמובן נשירת שיער, ישנה תופעה פחות מדוברת שנקראית אקנה הורמונלי.
הרוב לא יסבלו ממנו כלל או יעברו אותו בקלות ובמהירות- אבל ישנן כאלה שימשיכו לסבול מהתפרצויות אקנה גם הרבה אחרי שהתינוק יחצה את גיל שנה. ביקשנו מד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור להסביר למה זה קורה ואיך ניתן לטפל בזה:
למה אקנה אחרי לידה נוצר?
"אחת הסיבות להופעת אקנה זה שינוי במצב הורמונלי, זה מה שקורה לרוב בגיל ההתבגרות וזה מה שקורה לעיתים בהריון ולאחר לידה. "מפץ הורמונלי" זה גורם להפרשת חלב מוגברת מבלוטות החלב שבעור וזה גורם ליצירת דלקת ולפצעים".
האם יכול להיות שנשים שמעולם לא סבלו מאקנה – יסבלו אחרי הלידה או שזה תופעה ששמורה רק לאלו שחוו התפרצויות בעבר?
"אקנה לאחר לידה או אקנה הורמונלי יכול להופיע גם בקרב נשים שלא סבלו מעולם מאקנה. יתרה מכך- יתכן ובהריון אחד לא תסבלי מאקנה ואילו בהריון אחר כן. יש נשים (בערך 15 אחוז מכלל האנשים הסובלים מאקנה) שימשיכו לסבול מאקנה גם לאחר גיל ההתבגרות, בעיקר סביב המחזור החודשי. נשים אלה בסיכון מוגבר לפתח אקנה לאחר לידה או במהלך ההריון, כיון שמראש העור פנים שלה כל הזמן פעיל מבחינת האקנה והשפעת ההורמונים".
"כמו כן לנשים עם בעיה הורמונלית כמו שחלות פוליציסטיות או מחזור לא סדיר סיכוי גדול יותר לסבול מאקנה לאחר גיל ההתבגרות, סביב מחזור חודשי ובעת הריון ולאחריו. בשנה האחרונה, עם פרוץ הקורונה לחיינו וחובת עטיית המסיכות, אנו רואים התפרצות משמעותית באקנה בייחוד בנשים עם עור שומני ועור ובמצבים כמו אחרי לידה שבה יש שינוי הורמונלי".
לאחר כמה זמן זה צפוי להיעלם?
" אקנה הורמונלי כשמו כן הוא מושפע מאי יציבות הורמונלית ומשינוי הורמונלי, והוא צפוי להימשך כל עוד נמשך מצב זה. אקנה לאחר לידה עלול להימשך מס חודשים. לרוב בחודשיים בראשונים יחול שיפור מאד משמעותי במצב, אבל זה יכול לחלוף תוך חודשיים שלושה מהלידה. ו
נשים שסובלות קבוע מאקנה הורמונלי סביב המחזור החודשי- צפויות לסבול מזה גם אחרי הלידה והרבה יותר זמן מהרגיל".
האם הנקה מחמירה אקנה?
"הנקה לרוב לא מחמירה אקנה, אבל תנודתיות הורמונלית לאחר הלידה כן- אין בזה חוקים. כמו שאקנה בהריון יכול להחמיר ויכול שלא- כך גם לאחר הלידה."
מה אפשר לעשות נגד זה?
"ראשית חשוב לדעת שגם בהריון וגם בהנקה יש טיפולים שניתן לעשות על מנת לשפר את מצב האקנה- יש להתאים את סוג הטיפול לסטטוס הנוכחי- הריון או הנקה כמובן. כמו כן, צריך להתאים את סוג הטיפול לסטטוס הנוכחי- עם או בלי הנקה".
"יש תכשירים דרמו קוסמטיים ורפואיים יעודיים לאקנה, אבל שימוש בתכשיר לא נכון ולא מותאם עלול לגרום להחרפה ולא לשיפור, ולכן יש לקבל המלצה ספציפית מאיש מקצוע. הטיפול הבסיסי הוא שטיפה של הפנים עם מים וסבון פנים עדין ומותאם פעמיים ביום. קחו בחשבון שסבון לא מותאם עלול להחמיר את היובש בעור ולגרות את העור יותר ולהחמיר את המצב. לא להשתמש בפילינג גרגרים לעורר עם אקנה אלא בסבון פילינג עדין ללא גרגרים. מצד שני השטיפה היא חובה להפחתת השומן על העור (החלב) שהינו אחד הטריגרים המשמעותיים לאקנה".
"כמו כן יש תכשירים רפואיים (במרשם) שניתן למרוח המכילים בנזואיל פראוקסיד ואנטיסיוטיקה- אשר מתרים בהנקה (תכשירים המכילים ויטמין A במרשם אינם מאושרים בהנקה והריו). ניתן להשתמש גם במוצרים דרמוקוסמטים המכילים חומרים פעילים כמו חומצה סליצילית, וכן לחות ללא שומן- תכשירי לחות עתירי שומן יחמירו את האקנה ולכן יש להשתמש בתכשיר לחות מותאם, קליל וכמה שפחות. גם איפור יש להשתמש במוצר דל שומן כמו מייקפ קליל או BB. לגבי מסנן קרינה- יש לבחור תחליב ולא קרם לעור עם אקנה".
View this post on Instagram
"לאחר הנקה במידה ויש עדיין פצעים ניתן לטפל גם עי אנטיביוטיקה במרשם או כדורי רואקוטן- אלו טיפולים שאסורים בהריון והנקה, וניתנים אך ורק עי רופא עור לאחר בדיקה והתאמה"
" אחד החידושים האחרונים בתחום זה טיפולי לייזר ואור הנעשה על ידי מכשיר בשם "קלרסקה" ההופך אנרגיית אור לחומרים פעילים המאיצים את תהליך הריפוי הטבעי של עור הפנים, ללא שימוש בכימיקלים. מדובר בלייזר חדשני אשר מטפל באקנה בפעמים בודדות ללא כאב, ללא פציעה וללא זמן החלמה. קרן הלייזר נבלעת במים אשר מרכיבים את בלוטות החלב וגורמת לכיווץ שלהן ולהפחתה משמעותית בהפרשת החלב".
"כאשר תהיה ירידה בהפרשת החלב יהיה שיפור דרמטי באקנה. טיפול נוסף הינו טיפול ביופוטודינמי. על מנת להפעיל תהליך פלורסנטי בעור, מורחים תחילה על העור חומר מיוחד שבולע את האנרגיה של מנורת הלד והאנרגיה שנבלעת העור משפעלת תהליכי ריפוי וחידוש בעור. לעיתים ניתן לשלב את הטיפולים הללו לקבלת תוצאה מהירה ויעילה".
בכל מקרה, ההמלצה בשלב ראשון היא להתייעץ עם רופא עור ,כיון שיש דרגות שונות של טיפול על פי המצב הספציפי של המטופלת".