אין אישה אחרי לידה שלא מכירה את זה. בוקר אחד את פשוט קמה וחצי מהשיער נושר לך מהראש. נשירת שיער אחרי לידה לא פוסחת על רוב האימהות, ומתרחשת לרוב 4 חודשים אחרי הלידה, כשהגוף נפטר מעודפי ההורמונים שהציפו אותו במהלך ההריון.

"התופעה הנפוצה המוכרת בקרב נשים לאחר לידה היא נשירת שיער מסיבית הקרויה טלוגן אפלוביום (TELOGEN EFLUVIUM) - היא מתרחשת בין חודש וחצי לארבעה חודשים לאחר לידה, ובדרך כלל, חולפת ללא כל טיפול חריג תוך כ- 6 חודשים" מסבירה ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר. "צריך להבין שמדובר בתהליך כמעט נורמלי ורגיל שסופו להתייצב לאחר איזון הגוף , אבל כן חשוב לזהות ולהכיר בתופעה, שכן אם השיער נעשה דליל עד התקרחויות- חשוב לפנות לטיפול אצל רופא עור מומחה".

יש מה לעשות?

"ישנה דעה רווחת כי הריון גורם לנשירת שיער. זה כמובן שגוי, בהריון השיער דווקא בריא יותר, בוהק יותר וחזק יותר. דווקא לאחר ההיריון ישנו מצב של נשירה, וכדי להתמודד איתו יש מגוון אמונות לצד הרגלים, אשר ברובם אינם נכונים".

כמו מה למשל?

"מסאג' בקרקפת לא יעזור לצמיחת שיער מהירה יותר, ואף לא שטיפת שיער במים קרים. למעשה – שום מניפולציה לא תגרום לשיער לצמוח מהר יותר, ההיפך הוא הנכון, התעסקות יתרה בשיער עלולה לגרום לעיתים לנזק ולא לתועלת. נשירת שיער תקינה נחשבת עד אובדן של 100 שיערות ביום. כאשר מורגשת נשירה של כמות משמעותית מהרגיל בתקופות של שינויים הורמונליים, הפסקת מחזור, לידה וכדומה, יש לפנות לרופא עור מומחה לקבלת חוות דעת".

מה מותר ומה אסור במספרה בהריון ולידה?

את בהריון או ילדת בשעה טובה, ורוצה ללכת למספרה. מעצב השיער ושגריר מון פלטין פרופשיונל, שלומי הראל נותן מענה לשאלות שמעסיקות לא מעט נשים.

האם מותר לצבוע את השיער בהריון? מה לגבי שאיפת אדים במהלך הצביעה?

" אין שום מניע לצבוע את השיער בהריון. בתהליך הצביעה אין אדים. קיימת דעה רווחת כי אמוניה היא רכיב האלרגני בצבע, אך זוהי דעה שאינה נכונה. PPD הוא רכיב שיוצר את פיגמנט הצבע, והוא הרכיב האלרגני שעלול לעורר תגובה אלרגית. מומלץ בהיריון לצבוע את השיער עם חומרים שאינם מכילים PPD".

החלקת שיער (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

האם מותר לבצע החלקה בהריון?

"תמיד עדיף לדחות ולבצע אחרי ההיריון".

האם יש צורך לגזור את השיער במהלך חודשי ההריון כהכנה לחיזוקו לקראת הנשירה לאחר הלידה?

"אין קשר. יש לגזור את השיער בין 3-4 חודשים כשי שיצמח יותר. כשהשיער אורך ונוצרים קצוות מפוצלים מה שמונע מהשיער לצמוח. לאחר ההיריון יש טיפולים שמחזקים את סיב השיער".

האם אפשר לצבוע את השיער בהנקה?

"כן. אין שום מניעה לצבוע שיער בהנקה. החומר לא עובר בחלב או בכלל".

האם אפשר לעשות החלקה בהנקה?

"כן. בתנאי שהחומר לא נוגע בקרקפת ונשטף לפי הוראות היצרן".

ילדתי ואני לפני חודשי הנשירה- מה אפשר לעשות כדי למנוע נשירה מאסיבית ולחזק את השיער?

"אחרי לידה, כל הגוף מבצע סוג של חידוש תאים ורקמות אז מירב תשומת הלב מתרכזת בפנים הגוף, כך שהשיער הוא הדבר הראשון שייפגע. קיימות אמפולות שנועדו לגרות מחדש את הקרקפת ולסייע למחזור הדם להגיע לקרקפת. טיפול של 12 שבועות. בנוסף יש להימנע מחפיפה יום – יומית. ולשמור על רווח של בין שלושה לארבעה ימים בין חפיפה לחפיפה".

כמה זמן אחרי הנשירה רצוי להסתפר/ לעשות צבע/להחליק?

"אין המלצה ספציפית וגורפת למצב הזה, לרוב בין חודשיים לשלושה. לרוב נשים לאחר הריון חוות נשירה מוגברת, עם הכדורים שנותן רופא העור מומלץ לשלב אמפולות נגד נשירה. אם מבצעים את כל התהליך אפשר להסתפר , לעשות צבע , וגם החלקה גם בזמן הנשירה."