לצד ההתרגשות והציפייה לאימהות הממשמשת ובאה, תקופת ההריון מלווה לעיתים קרובות בשינויים הורמונליים ופיזיולוגיים שעשויים להביא איתם לאתגרים לא מעטים. לעיתים מדובר בתופעות לוואי של ההריון, אולם ישנם תסמינים שאם אתן חוות אותם, הם בהחלט תמרורי אזהרה שמאותתים על מצוקה שדורשת התייחסות וטיפול מקצועי. במילים אחרות – לפעמים זה לא "רק הורמונים", כפי שהסביבה והנשים עצמן נוהגים לומר לפעמים.
תופעה מוכרת שקיבלה הכרה ושיח פתוח בשנים האחרונות היא דיכאון לאחר לידה, אבל בניגוד אליה, הדיכאון בזמן ההיריון, שהוא תופעה לא פחות חמורה, הוא הרבה פחות מוכר ומדובר, איך אסור להתעלם ממנו.
מה התסמינים?
- עייפות כרונית
- עצבות, תסכול ותחושת בדידות
- חוסר חשק
- התקפי חרדה, כולל חרדה מפני הלידה והגעת התינוק
- חוסר יכולת ליהנות מדבר
- חוסר תיאבון או הפרעות אכילה
- דאגה, לחץ ופסימיות
- חוסר יכולת לקבל החלטות
- דימוי גוף נמוך
- קשיים בתפקוד ובריכוז
- מחשבות טורדניות
- הפרעות שינה, כולל סיוטים בהקשר של ההריון
- חרטה על ההריון ומחשבות על הפסקתו
- הטלת ספק ביכולת להיות אימא
חלק מהתסמינים של דיכאון בהריון דומים לתופעות הלוואי שחוות נשים בשליש הראשון של ההיריון, ולכן לא קל לאבחן את הבעיה כדיכאון בהריון. לעתים יעדיפו נשים להתעלם או להתכחש לסימנים בסיוע בן הזוג והסביבה הקרובה שמנסים לתמוך ולעודד, אבל ריבוי של תסמינים מתוך הרשימה שנמשכים לאורך זמן הם בהחלט נורה אדומה שאין להתעלם ממנה.
פחד משילוב אימהות עם הקריירה עלול לגרום לדיכאון
הגורמים שמובילים לדיכאון בהיריון הם רבים ומגוונים, ונשענים על הרקע האישי של כל אישה, מערכת היחסים שלה עם בן זוגה ומשפחתה, מצבה הבריאותי והנפשי ומטענים שונים שהיא סוחבת מעברה.
ברוב ההריונות נשים חוות קשיים מסוגים שונים, למשל תחושת כובד וסרבול, חוסר היכולת להתכופף, להרים משאות כבדים ולבצע פעולות מסוימות, ותחושה כללית של אובדן העצמאות. אצל חלק מהנשים, כל אותם שינויים פיזיים ורגשיים, שפוגעים באורח חייהן המוכר והנוח, גורמים לערעור בתחושת הביטחון שלהן, מוציאים אותן מאזור הנוחות ומגבירים אצלן את הסיכוי לדיכאון.
בנוסף לכל אלו, עולים אצל נשים בהיריון חששות מאובדן העצמאות וחוסר יכולת לדאוג לתינוק במישור הלוגיסטי והאימהי, פחדים ומחשבות בנוגע לשילוב האימהות עם הקריירה, דאגות כלכליות והצפה של רגשות ותחושות, שלעיתים נדחקים הצידה בשל התרוממות הרוח שהן חוות, אבל לעיתים גם מעוררת עצב עמוק, חרדות וגם דיכאון עמוק יותר.
גורמים נוספים שעשויים להשפיע על דיכאון בהריון:
- גנטיקה: דיכאון שנחווה במשפחת האשה, או דכאון שחוותה בעצמה בעבר
- הריון בסיכון
- גיל הריון צעיר
- אלימות במשפחה
- זוגיות לא מכילה ולא אמפתית עם בן זוג שאינו נוכח ולא אמפתי למצב
- משפחה מורחבת שאינה תומכת
- טראומת ילדות כמו פגיעה מינית למשל
- מצוקה כלכלית
- התעללות רגשית או פיזית מצד בן הזוג
דיכאון בהריון עלול להשליך על בריאות העובר
אישה שסובלת מדיכאון בהריון ואינה מטופלת עלולה, שלא במודע ולא במתכוון, להחמיר את המצב עוד יותר. היא אינה ישנה מספיק, ואיכות השינה עצמה לוקה בחסר, היא לא אוכלת היטב או לא אוכלת בכלל, היא מצויה בסטרס מוגבר, מחמיצה לעתים בדיקות הריון ומתקשה לתפקד. כל אלו לא מיטיבים עם ההריונית עצמה, אבל הם פוגעים גם בעובר שבבטנה. נמצא שדיכאון בזמן ההריון עלול לגרום במקרים מסוימים ללידה מוקדמת ולפגוע בהורות, בקשר הזוגי ובתפקוד של האשה כאימא לאחר הלידה.
כמו כן, במקרים רבים דיכאון בהריון מוביל לדיכאון לאחר לידה, שהשפעותיו והשלכותיו הבעייתיות ידועות היטב. למעשה, כ-30% מהנשים שסובלות מדיכאון אחרי לידה הן נשים שסבלו מדיכאון בהריון, שלא אובחן ולא טופל.
אז מה אפשר לעשות?
לקחת אחריות ולא להתבייש לקבל עזרה מקצועית. לעתים לא תדעו אם אכן מדובר בדיכאון בהריון וגם אם תדעו תתקשו לבקש עזרה. חשוב לחלוק את התחושות, לזהות אותן ולדעת להבדיל בין התרגשות ופחד קל וטבעי מפני ההריון, לבין תחושות של חרדה, חוסר תיאבון וסיוטים על ההריון, שמאפיינים דיכאון בהריון. יש הבדל עצום בין השתיים.
דיכאון בזמן ההריון הוא מצב שניתן לטפל בו. ברוב המקרים הטיפול כולל מפגשים אצל מטפל רגשי או פסיכולוג, ולעתים אף פסיכיאטר. במידת הצורך יינתן גם מרשם רפואי לכדורים אנטי דכאוניים שמתאימים יותר לנשים בהיריון. עם טיפול רגשי מקיף, תומך ומכיל אפשר למצוא את האיזון הרגשי והשקט הנפשי, להחלים מהדיכאון וליהנות מתקופת ההיריון שנותרה ומהלידה.
במסגרת הטיפול מקבלת ההריונית כלים להתמודדות עם האתגרים והפחדים, שיהיו אפקטיביים גם לאחר הלידה. מהרגע שהתינוק נולד, נדרשים מהאם כוחות נפשיים וגופניים רבים, ואישה שסובלת מדיכאון ולא מטופלת ומחוזקת כראוי לא תוכל, או תתקשה מאד, להתמודד עם המצב החדש, כאשר תסמיני הדיכאון עלולים אף להחמיר.
אם יש ספק, אז אין ספק: אם יש חשש להתפתחות תסמיני דיכאון, יש להיוועץ ברופא המשפחה, אחות ליווי היריון או לפנות ישירות לטיפול רגשי מקצועי לצורך אבחון, ייעוץ והתאמת הטיפול הטוב ביותר עבורכן. זכרו כי הריון ולידה הם חוויה משנת חיים לטובה, וחשוב לטפל בתסמינים כדי למצוא את הכלים להתמודד עם הקשיים והאתגרים, ליהנות ולמצות את החוויה הטובה במלואה.
הכותב הוא פסיכולוג קליני ומנהל מכון תל אביב לפסיכותרפיה