אשה לוחצת בלידה (צילום: Leah-anne Thompson, Istock)
תנשמי אחותי, עוד כמה שעות ואת אחרי|צילום: Leah-anne Thompson, Istock

כשגברים, גם אם הם רופאים מיילדים מומחים, מטיפים לנשים על כאב בלידה, הם מעוררים את זעמן. הפעם גם הקולגות למקצוע רותחים על ד"ר דניס וולש, אחד מרופאי הנשים הנחשבים בבריטניה שאמר: "נשים צריכות לשאת את הכאב שכרוך בלידה מכיוון שכל משככי הכאבים, בהם האפידורל, טומנים בחובם סיכונים רפואיים רבים ופוגעים בקשר שבין האם לבין התינוק". נגד האמירה הנחרצת של ד"ר וולש טוענים עמיתיו למקצוע שהגזים בסיכונים הרפואיים של האפידורל.

ד"ר וולש, רופא מיילד בכיר, טוען שנשים רבות נמנעות מחוויית הלידה הכואבת מכיוון שצוותי בית החולים ממהרים להציע להן אפידורל או משככי כאבים אחרים: "נשים רבות רוצות להימנע מכאב. אבל יותר נשים צריכות להיות מוכנות להתמודד עם הכאב. מדובר בכאב תכליתי ומועיל שיש לו כמה וכמה יתרונות, בהם הכנת האם לאחריות שכרוכה בטיפול בתינוק שרק עתה נולד".

 לידות של סלבס? דוגמה רעה

לדבריו, לידות של סלבריטאיות, סרטים וסדרות טלוויזיה הפכו את משככי הכאבים למשהו שגרתי, למרות שכאב הלידה הוא עניין טבעי, בריא וזמני. "בעולם המערבי זה בטוח להביא תינוק לעולם היום יותר מבכל תקופה אחרת בעבר, ובכל זאת נשים מפחדות מהתהליך יותר מאי פעם", הוסיף ד"ר וולש וטען שהלידה הטבעית מחוסלת על ידי מגפת האפידורל.


ד"ר וולש טוען ש-20 אחוז מהמקרים ניתן אפידורל לנשים שלא זקוקות לו. לטענת ד"ר וולש, בתי החולים מציעים אפידורל גם אם זה לא לטובת האם או התינוק. לשיטתו, שירותי הבריאות צריכים לזנוח את משככי הכאבים ולאמץ גישה אחרת: "לעבוד עם הכאב", שבמסגרתה מעודדים נשים לתרגל יוגה, היפנוזה, לקבל עיסוי ותמיכה מבני הזוג, הידרותרפיה (טיפולי מים) ולידה בתוך מים כדי להתמודד עם הכאב בדרך טבעית.

"בשנים האחרונות כאב ולחץ נתפסים כגורמים שליליים, אבל בעצם זה חלק מטקס המעבר לאמהות", הוא מוסיף.

התגובות הנזעמות לדברים לא איחרו לבוא. סאלי ראסל, מייסדת אתר האינטרנט Netmums אמרה שדבריו של וולש הם שטויות גמורות. "האמירות שלו לא מועילות לנשים שזקוקות להקלה בכאב. הוא מקדם מסר שמעביר לנשים שלא יכולות לעבור לידה טבעית מכל סיבה שהיא שגורם להן להרגיש רע עם עצמן בגלל הלחץ לעבור לידה טבעית. וזה מאוד מזיק", אומרת ראסל.

הנתונים הרשמיים בבריטניה מדברים על כך שאחוז הנשים ההרות שהשתמשו באפידורל המריא בשנים האחרונות ועומד כיום על 36.5 אחוז.

מה הסיכונים של האפידורל?

האפידורל גורם לחסימת האותות העצביים של הכאב ולהיעדר תחושה ומוגבלות תנועה מהמותניים ומטה. בין הסיכונים המיוחסים לאפידורל: ירידה בלחץ הדם אצל היולדת ובקצב הלב של העובר, כשהחומר מוזרק בטעות לכל דם ולא לחלל האפידורלי, יכולה להיווצר הרעלה.
האפידורל עלול לעכב את הלידה ולעתים אף מצריך התערבות מכשירנית או ניתוח קיסרי. הוא יכול לגרום לכאבי ראש עזים ולריפיון בשרירי האגן. יש הטוענים שתינוקות שנולדו לאימהות שקיבלו אפידורל, הם הרבה פחות ערניים ולא יונקים כמו תינוקות שנולדו בלידה טבעית. 

בנוסף, אפידורל עלול לגרום לכאבי גב מתמשכים אחרי הלידה, לאיבוד תחושה בדריכה על כפות רגליים, איבוד תחושה בירך ובאזורים נוספים בפלג גוף תחתון (לגבי כאבי הגב יש הטוענים שזה לא קשור לאפידורל אלא ללידה עצמה ולשינויים בגוף).

ד"ר ג'סטין קלארק, רופא מיילד בכיר וגניקולוג בבית החולים לנשים בברמינגהם, דוחה את הטענות של ד"ר וולש. "הוא מגזים בסיכונים של האפידורל והשימוש בו אינו מוגזם. בבסיסו האפידורל זה דבר טוב וכמעט הכרחי" הוא אומר. "זו גם טעות לטעון שהאישה המודרנית פחות מאופקת מבעבר".

ומה קורה בארץ? ד"ר משה רויבורט, מומחה ביילוד, גינקולוגיה וטיפולי פריון, אומר שהנתונים מצביעים על כך ש-50 אחוז מהילדות משתמשות באפידורל.
"תהליך הלידה מלווה בכאב לא פשוט", אומר רויבורט. "לכן זה עניין אישי; אישה שיכולה לעמוד בכאב, כדאי לה לעבור לידה טבעית, מדובר בתהליך יפה שמקרב בין האם לתינוק. אבל אין סיבה שבמאה ה-21, עם כל הקדמה שיש, נשים שלא יכולות לעמוד בכאב יצטרכו לסבול, במיוחד לא במקרים שבהם הלידה מתעכבת ונמשכת שעות ארוכות או במקרים של לידה מכשירנית. אין ספק שבמקרים כאלו אפידורל עוזר אם מקבלים אותו בשלב הנכון".

תגיעו מוכנים: ערוץ בית ומשפחה מזמין אתכם לקורס הכנה ללידה ייחודי ברשת