הרבה שמועות אופפות את עולם ההריון והלידה, אך נראה כי תעלומת הקשר בין סיליקון והנקה עדיין נותרה לא פתורה. חלק מהרופאים אומרים שניתן להניק ללא בעיה גם עם סיליקון וחלקם טוענים כי ההנקה יכולה לפגוע בצורת החזה. עתה מציע מחקר חדש סיבה אחרת לאחוזי ההנקה הנמוכים בקרב נשים שעברו השתלת סיליקון: הן לא מצליחות להניק רק בשל החשש מפגיעה במראה ובצורת החזה.

אישה מניקה מביטה למעלה (צילום: Vladislav Gansovsky, Istock)
להניק עם סיליקון? אפשר, גם אפשר: החוקרים טוענים שלא פוגע במראה החזה|צילום: Vladislav Gansovsky, Istock

"תפיסה שגוייה בקרב נשים בכל הקשור להנקה ומראה השדיים"

המחקר, שפורסם בעלון אגודת הפלסטיקאים האמריקאית (ASPS), בדק עד כמה האפקט הפסיכולוגי של הפחד מהנקה משחק תפקיד בהצלחתה או כישלונה של האישה להניק. החוקרים גילו, כי לפחד מפגיעה במראה החזה היה תפקיד מרכזי בכישלון ההנקה: רובן המכריע של הנשים לא הצליחו להניק מפני שחששו משינוי במראה החזה שלהן - על אף שרצו בכך וניסו להניק למרות הפחד.

המחקר בדק 160 אמהות שעברו הגדלת חזה, שכולן דיווחו לפני הלידה כי הן מעוניינות להניק את ילדיהן. חלק מהנבדקות הודו כי החליטו להניק למרות חשש כי ההנקה תחבל במראה של החזה שלהן, ואילו הקבוצה השנייה של הנבדקות טענו כי אין בלבן חשש וכי הן בטוחות שההנקה לא תשנה את מראה שדיהן.

החוקרים חזרו לנשים שבועיים לאחר שילדו, בדקו את שיעורי ההנקה בין הקבוצות השונות וגילו כי החשש למראה החזה היה גורם מכריע בהצלחת ההנקה. 86% מהאמהות שלא הצליחו להניק נמנו עם הקבוצה שחששה למראה החזה בעקבות ההנקה, בעוד שרק 13% מבין הנשים שהצליחו לבסס הנקה מלאה ביטאו בעבר חששות דומים.

"האגודה שלנו, שערכה את המחקר, שמה לה למטרה להפריך את התפיסה השגויה בקרב נשים בקשר להנקה ולמראה השדיים", אמרה הפלסטיקאית ד"ר נורמה קרוז, עורכת המחקר. "מה שמשנה את מראה החזה הוא מספר ההריונות, ולהנקה אין כל קשר לצורה שבה ייראו שדייך בעתיד".

החוקרים ציינו כי לפחד שמוביל לנשים לוותר על ההנקה רק בגלל השינוי במראה החיצוני, אין כל ביסוס במציאות. "החלטנו לערוך את המחקר כדי לשים את הדברים על השולחן ולעודד יותר נשים להניק, מפני שאנחנו מאמינים ביתרונות ההנקה וסבורים כי הם חשובים לאם ולתינוק", הם מסבירים.

"צניחת החזה כלל אינה קשורה להנקה"

"הגיוני שנשים שעברו הגדלת חזה יהיו מודאגות משינוי במראה השדיים יותר מנשים רגילות", אומרת ד"ר קרוז. "אחרי הכל, הנשים האלו השקיעו לא מעט כסף ועברו כאב פיזי משמעותי כדי להשיג את המראה שרצו. כעת, כשהוכחנו את האפקט שיש לחשש שלהן על הצלחת ההנקה, יש להשקיע משאבים בהסברה שתמנע תפיסות שגויות בנוגע להנקה, על מנת להגדיל את שיעורי ההזנה מחלב אם".  

ד"ר טלי פרידמן, מומחית בכירורגיה פלסטית וניתוחים לעיצוב הגוף מסכימה עם דברי החוקרים. היא מוסיפה, כי לאורך השנים הכירורגים הפלסטיים אכן היו מזהירים את המטופלות אשר עברו ניתוחים בחזה להימנע מהנקה, אם ברצונן לשמור על צורת השד החדשה שנוצרה בניתוח.

בשנים האחרונות מתקבצות עדויות המצביעות על כך שצניחת החזה הנשי אינה קשורה להנקה, אלא לגורמים אחרים, כמו גודל החזה, מספר הריונות, עישון וגיל מבוגר. "למעשה", מסבירה ד"ר פרידמן, "במחקר שערכתי לפני מספר שנים, מצאתי שהגורם המשמעותי ביותר היה השמנה. מכיוון שלאורך השנים היה לרופאים תפקיד ביצירת הפחד של המטופלות מפני הנקה לאחר ניתוח חזה, כעת מוטלת עליהם האחריות לעודד הנקה, ולהבטיח למנותחות חזה כי להנקה לא יהיה אפקט שלילי על התוצאות האסתטיות שהגיעו אליהן".

מניקה ונכנסת להריון? קבלי 8 מיתוסים שכדאי לנפץ על הנקה בהריון