חשבתם שרק החיים שלכם קשים? עם העבודה, הצורך המעיק לשטוף כלים, החותנת? ניסיתם פעם לחשוב כמה קשה להיות עובר? להיות תקוע בבריכת מים בטמפרטורת פיפי, להרגיש מדי פעם גלי קול מרגיזים וטלטולי בטן שמפריעים לכם לישון, ולאכול את כל הסטיות הקולינריות של אמא שלכם, בדרך כלל בשעות ממש לא סטנדרטיות? ובכן, מתברר שגם עוברים מקטרים, ומכיוון שעדיין אין להם את אוצר המילים הדרוש (בכל זאת, "לא בא לי" מגיע בדרך כלל משהו כמו שנתיים אחר כך), הם פשוט מחמיצים פנים.
העוברים מתאמנים לבכות
"היכולת של תינוק להביע מצוקה היא הישרדותית", הסבירו החוקרים, "כך הוא מסמן להוריו שהוא רעב או מרגיש לא טוב, בין אם מדובר בחיתול שצריך להחליף או בכאב שדורש התייחסות".
עוברים חשים כאב כבר בבטן. האמנם?
מחקרים קודמים הראו כי עוברים חשים כאב החל מהשבוע ה-24 להריון, אולם מחקרים אחרים סתרו טענה זו, והראו כי אותות הכאב מתפרשים במוחם של העוברים רק מהשבוע ה-32 לערך. ד"ר נדיה רייסלנד, מובילת המחקר, לא נקטה עמדה לטובת אסכולה אחת מהשתיים, אולם ציינה כי לעניות דעתה בזמן הבדיקה העוברים לא היו במצוקה כלשהי, ורק עיוו את פניהם כאימון. "התינוקות היו במצב בריאותי מושלם בזמן הבדיקות, וגם האמהות היו בריאות ובהריון תקין, ונבדקו במצב מנוחה ולאחר שאכלו ושתו, כך שאין לנו כל יסוד להניח כי הייתה מצוקה כלשהי", חידדה ד"ר רייסלנד. "התוצאות שלנו מראות כי ההעוויות של התינוקות הן בעצם חלק משלב התפתחותי, שקשור יותר בהתפתחות מוחית מאשר בהבעת רגשות".
ד"ר רייסלנד מניחה כי בעתיד תוכנס היכולת לעוות את הפנים ל"רשימת ה'וי'" שמבצעי סקירות האולטרסאונד ממלאים – בדיוק כמו תנועות נשימה ושלמות האיברים. בנוסף ציינה כי המחקר הבא שלה יעסוק בבדיקת תינוקות לאמהות מעשנות או כאלו ששתו אלכוהול במהלך ההריון, במטרה לבדוק האם הבעות הפנים שלהם שונות מאלו של תינוקות שלא נחשפו לחומרים מזיקים בעודם ברחם.
לפני קצת פחות משנתיים פרסמה ד"ר רייסלנד מחקר אחר, שגילה כי עוברים מפהקים ברחם, ובאופן מפתיע למדי, גילתה כי ככל שהעובר צעיר יותר, כך הוא מפהק יותר. גם במחקר ההוא הגיעה ד"ר רייסלנד למסקנה כי לא מדובר בהבעה שמשמעותה זהה למשמעות שהיא נושאת אצל מבוגרים, אלא בתנועה המסייעת למוח לפתח שליטה בלסת של העובר.
>> לא ייאמן: סיפורי הישרדות של תינוקות
>> הרוכשת לתינוקות: מדור צרכנות לקטנטנים