התחלת לקחת חומצה פולית כבר מזמן. מרגע שראית שני פסים הפסקת לאכול סושי וגבינות בשלות, ואפילו מהיין בקידוש את לא טועמת. אבל מה אכלת בחודשים שלפני ההריון? מחקר חדש שנערך בדנמרק מגלה כי לתזונת האם לפני ההריון יש השפעה מכרעת על התפתחות העובר ובריאותו – גם אם הקפידה על תזונה נכונה מרגע שהרתה.

עוגייה (צילום: jupiter images)
חצי שנה לפני ההריון יש להקפיד על תזונה נכונה; אולי יש לך עוד קצת זמן|צילום: jupiter images

בניסוי שנערך בעכברי מעבדה, גילו החוקרים כי האמהות שניזונו מתפריט דל חלבונים לפני ההריון ילדו צאצאים במשקלים נמוכים יותר – גם אם החלו לצרוך תזונה מצוינת מרגע ההתעברות.

"מתכננת הריון? כדאי שכבר עכשיו תשימי לב לתזונה שלך"

במהלך המחקר גילו החוקרים, כי לאחר הלידה של עכברי הניסוי היילודים הדביקו אמנם את הפער מול בני גילם, אולם העלייה המהירה הובילה לרגישות בעייתית לאינסולין – אשר עלולה להוביל לסוכרת מסוג 2, נטייה מוגברת להשמנה ואף להעלות את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. "הריונות של נשים ושל עכברות הרבה פחות שונים ממה שמקובל לחשוב", אמרה אחת החוקרות. "המסקנה מהמחקר שלנו חד משמעית: אם את מתכננת הריון, כדאי שתבדקי היטב מה את מכניסה לפה, כדי לשמור על בריאותו העתידית של העובר שלך".

"תזונה לא מאזנת את הגוף מיד, כמו אקמול או אפילו אנטיביוטיקה", אומרת ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז מרכז של שירותי בריאות כללית. "לפעמים לוקח אפילו מספר חודשים לבנות מאגרים ולאזן עודפים, כך שהמחקר מעלה תוצאות הגיוניות לחלוטין".

כדי לספק לעובר את כל צרכיו, גוף האשה צריך להכיל כמות מספקת של חלבון, שומן, פחמימות, סידן, ברזל וויטמינים, ובניית המאגרים צריכה להתחיל עד חצי שנה לפני ההריון. התוצאות של חוסרים במרכיבי התזונה יכולות להיות הרות אסון. על קצה המזלג, אפשר לציין מחסור בסידן כמקושר לבעיות בשלד ובעצמות העובר, מחסור בחומצה פולית כגורם למומים פתוחים בעמוד השדרה וחוסר ברזל בקשיים נוירולוגיים.

בנוסף, אכילה מרובה ולא מאוזנת של פחמימות ושומנים, שגורמת להשמנה בלתי מבוקרת אצל האם פוגעת באיזון רמות האינסולין בדמה, בהחלט יכולה להזיק גם לרמות האינסולין של העובר, ולדון אותו לחיים של דיאטות במקרה הרע, וסוכרת במקרה הרע עוד יותר.

אז מה כן? ברכי לשלום את הפפאיה, התותים והכוסמת

כמו בכל דיאטה מאוזנת, שייתכן שכבר עשית בעבר (ואם את מאותן ברות מזל ומתכננת הריון, הגיע הזמן להכרות מקרוב), יש להרבות בירקות ופירות, בעיקר כאלה המכילים ביופלבנואידים, המגנים על העובר בהיווצרותו. על קבוצה זו נמנים למשל פלפלים ירוקים ואדומים, כוסמת, תותים, אוכמניות, עגבניות ופפאיה.  

מקבוצת הפחמימות כדאי לצרוך פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, כמו חיטה מלאה, בטטות ואורז מלא. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות, כדי לוודא כי אין חוסרים בסידן, ברזל או ויטמינים מסוימים.

ומה לא? תיפרדי יפה מהכבד, צמחי מרפא חזקים ואלכוהול

אם צרכת עד עכשיו מולטיויטמינים שאינם מיועדים לנשים הרות, זה הזמן להיפרד. במולטיויטמינים רגילים ישנה כמות גדולה של ויטמין A, שעודפיו אינם מפונים מהגוף והוכח כי עלולים לגרום למומים בעובר.

ילדה קטנה אוכלת בייגלה מתוק וורוד (צילום: jupiter images)
אמא, ממתי אני צריכה להתחיל לאכול בריא בשביל שהעובר שלי יהיה בריא?|צילום: jupiter images

לקרניבוריות שבחבורה, מומלץ לא לאכול כבד, חרף העובדה שהוא מכיל ברזל. בכבד ישנה כמות גדולה של ויטמין A  וכן פסולת רבה מגוף החיה. אפשר ומומלץ לצרוך ברזל ממקורות אחרים, כמו טחינה, אגוזים וברוקולי.

כמו כן, יש להימנע מצריכה מופרזת של צמחי מרפא חזקים, שלא ברורה השפעתם על העובר. וכמובן שיש להימנע מנטילת סמים, שתיית אלכוהול ועישון, וכן לוודא כי כל תרופה שנוטלים אינה מהווה סיכון לעובר, כי לכי תדעי, אולי בעוד שנה פתאום תרצי להיכנס להריון.

 

>>ומה עוד את צריכה לדעת רגע לפני ההריון?