אם יש דבר סבוך יותר מהנפש הנשית, הרי שזו הנפש הנשית שהופכת לאמא. האמנית שרה ווקר הסבירה פעם שלהפוך לאמא דומה לגילוי של חדר חדש, שלא ידעת על קיומו, בבית שבו את גרה כל חייך, תיאור שתופס במדויק את התחושה של השילוב הבלתי נתפס בין מי שהיית קודם למי שאת עכשיו.
עוד ב-9 חודשים:
>> 15 שנים אחרי שפסקה הווסת - אליסון ילדה בת
>> "העובר המת" חוגג יום הולדת שנה
>> זהי את ההיריונית לפי הבטן שלה
האמהות מכניסה שינויים בנפש, בגוף - וגם במוח. בשנים האחרונות התפתח מאוד תחום המחקר הקושר בין שינויים התנהגותיים ורגשיים לשינויים מבניים וכימיים במוח, ולפי מאמר בנושא, שפורסם לאחרונה ב"ביזנס אינסיידר", השינוי המשמעותי ביותר הוא דחיסה של "החומר האפור" במוח, וכן הפעלה מוגברת של אזורים שאחראים לאמפתיה (סוף סוף את מבינה את מי שכבר שם), חרדה ("הוא אוכל מספיק?") ואינטראקציה חברתית (עם האמהות בגינה, כמובן).
אחד האזורים הספיציפיים שקים מדבר עליהם הוא האמיגדלה - אזור בצורת שקד קטן, שאחראי להתנהגויות של פחד והתגוננות, וכן ליכולות למידה וויסות חושי. במוח נורמלי, האמיגדלה גדלה בשבועות שאחרי הלידה באופן משמעותי, ובשילוב ההורמונים שמגיעים אליה (ונקלטים טוב יותר בשל גודלה) נוצר מעגל חיובי שבו היא מגנה על התינוק ולומדת את תגובותיו להתנהגותה האוהבת. כאשר האמיגדלה אינה גדלה די הצורך, או כאשר יש בעיה בוויסות הכימי של ההורמונים המגיעים אליה, האם נמצאת בסיכון מוגבר לפתח דיכאון, מסביר ד"ר קים.
"גם כאשר נתנו לאמהות להביט על תמונות של תינוקות, סריקות מוח הראו פעילות מוגברת באמיגדלה בזמן שהתבוננו בתמונות של התינוקות שלהן, יותר מאשר בתמונות של תינוקות אחרים - אבל אצל אמהות שדיווחו כי לקו בדיכאון אחרי לידה, התגובה הזו הייתה מופחתת". לדברי ד"ר קים, השינוי המשמעותי ביותר במוח מתרחש אחרי הלידה הראשונה, אולם עדיין לא ברור אם המוח חוזר לקדמותו ומשתנה שוב לאחר לידות חוזרות.
מכיוון שלפחות ביולוגית, לכל ילד יש שני הורים, מעניין לראות איזה חוקר ירים את הכפפה ויבדוק איך המוח של גברים משתנה אחרי שהם הופכים לאבות - את התשתית ההורמונלית, כידוע, כבר יש להם.