איך נראה כרטיס מעקב ההריון שלך? תיקיית פלסטיק שקיבלת בקופת החולים? קלסר מדוגם, עם חוצצים ושמרדפים בשלל צבעי הקשת? או אולי, כמו אצל רובנו, מדובר בערימת דפים כמושים וקמוטים, שמשייטים בתיק באי סדר משווע? ככל שההריון מתקדם, נוספות עוד ועוד בדיקות, הצילומים נערמים ומכתבי ההפניה תופסים נפח. עם הזמן, מדובר בכמות מידע לא מבוטלת – וכזו שממש לא כדאי להתעלם ממנה.
מידע מציל חיים בכרטיס אחד
החשיבות של מעקב ההריון עצומה, ולא סתם הדבר הראשון שהרופא מבקש ממך הוא כרטיס המעקב שלך. מעקב רציף אחרי מדדים כמו גודל העובר, המשקל שלך, החלבון בשתן ולחץ הדם, בשילוב נתונים כמו תוצאות האולטרסאונדים שעברת ובדיקות הדם שלך, יכולים לגלות לרופא דברים קריטיים.
כך, למשל, עובר שגדל בהתמדה בשבועות הראשונים להריון ופתאום עצר עלול להעיד על בעיה בשליה, ולהפך – עובר שגדל בקצב לא פרופורציונלי יחשיד את אמו כלוקה בסוכרת וישלח אותה לבדיקות שיוכלו להציל את שניהם. גם כמות מי השפיר שלך, שנמדדת בכל בדיקת אולטרסאונד, היא מדד שהרופא צריך לראות את השינויים בו על ציר הזמן, כדי לא לשלוח אותך לבדיקות מיותרות בגלל ריבוי או מיעוט מים, ולחלופין: לא לפספס ריבוי או מיעוט מים כאשר הם באמת מתרחשים.
בעידן הסמאטרפונים והטאבלטים, אך טבעי שכל המידע החשוב הזה יאוחסן בכלי קיבול קצת יותר מתקדם מתיקיות נייר. וכמעט כמו כל פיתוח שקשור בהריון ולידה, המילה האחרונה בתחום היא תוצרת ישראל: מדינת הפריון, ההי-טק ומה שביניהם. כרטיס חדש, פיתוח כחול לבן למהדרין של חברת אסק מדיק, מציע אחסון מתקדם של כל המידע על ההריון שלך באמצעות כרטיס בגודל כרטיס אשראי, שמתחבר באמצעות USB למחשב שלך, של הרופא שלך ואפילו למחשבים בחדר הלידה.
הכרטיס מכיל אפליקציה לעדכון וצפייה בגיליון של מעקב ההיריון, כולל תזכורות לביצוע בדיקות, השוואת תוצאות בדיקות, רגישויות או שימוש קבוע בתרופות וכל מה שאת, הרופא שלך, אחות המעקב - ובבוא היום גם המיילדות - צריכים לדעת. האפליקציה משלבת גם סריקות של תוצאות בדיקות ומסמכים רפואיים, צילומי אולטראסאונד ומידע מקיף ומאורגן היטב על ההיסטוריה הרפואית והמיילדותית של האישה.
"מעקב הריון מוקפד ומסודר הוא קריטי"
"מעקב הריון מסודר ומוקפד הוא הכרחי וחשוב, ולעתים יכול לסייע בהצלת חיים", אומר ד"ר בני חן, מנהל אגף נשים ויולדות במרכז הרפואי מעייני הישועה. "לצערנו, לא חסרים סיפורים על יולדות שנאלצו לעבור בדיקות קשות פעמיים בגלל תיעוד חסר של תוצאות הבדיקה. אני מקווה שהפיתוח החדש יגרום לנשים לעקוב ביתר אחריות על תוצאות הבדיקות שהן עוברות, וללא ספק יקל על העבודה שלנו וייעל אותה. לא אחת מגיעות יולדות לחדר לידה בלי שיש בידן את הקלסר של מעקב ההיריון, ועוברות לא מעט בדיקות מיותרות בשל כך, ואני מקווה שהכרטיס ייתן פתרון לעניין".
את הכרטיס אפשר להשיג אצל הרופאים אשר מתמחים ברפואת נשים בכלל ובתחום מעקב ההריון בפרט, עפ"י רשימת הרופאים והמוסדות השותפים המובאת באתר החברה בישראל