חשבתם שרק מבוגרים מחזיקים בדעות קדומות ובנטיות גזעניות? מסתבר שזה מתחיל בגיל מאוד מאוד מוקדם. מחקר שנערך בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת וושינגטון העלה, שאפילו תינוקות יכולים להיות בעלי דעות קדומות כאשר הם בוחרים את השותפים שלהם למשחק.
החוקרים בחנו את תגובותיהם של תינוקות בני 15 חודשים, ממוצא אירופאי, שהיו צריכים לבחור במשתתף לפי הצעצועים שהוא חילק לתינוקות נוספים שהשתתפו בניסוי. בניסוי הראשון, שני נסיינים לבני עור חילקו צעצועים למשתתפים, לחלקם בצורה הוגנת ולחלקם בצורה לא הוגנת. 70 אחוזים מהתינוקות העדיפו לשחק עם הנסיין שחילק את הצעצועים בין המשתתפים בצורה שווה, כלומר הנסיין ההוגן.
לעומת זאת, כשבניסוי השני השתתפו נסיין אחד לבן עור ואחר ממוצא אסייתי, התינוקות לא גיבו את הנסיין "ההוגן", אלא את זה שבזכותו המשתתפים הלבנים "הרוויחו". המחקר, שפורסם בכתב העת "גבולות בפסיכולוגיה", מגלה כי מרבית התינוקות העדיפו לשחק עם הנסיין שחילק צעצועים למשתתף בעל מוצא אתני הזהה להם, ללא קשר להוגנות שלו. התינוקות נטו לעזור למשתתפים בעלי מוצא אתני דומה להם, בהתאם למושג 'הטיה בתוך קבוצה'. כלומר, אנשים מזדהים עם אנשים בעלי מאפיינים זהים להם.
המחקר גילה כי התינוקות היו יותר סבלניים כאשר היו עדים לחוסר הגינות כאשר המשתתף הלבן הרוויח מכך וקיבל צעצועים רבים. התינוקות מיעטו לבחור בנסיין ההוגן כשותף במשחק, כאשר השני חילק יותר צעצועים למשתתף הלבן, במקום למשתתף האסייתי. לדברי החוקרים, החלטה זו מראה כי התינוקות לוקחים בחשבון את המוצא אתני וההיסטוריה חברתית כאשר הם מחליטים איזה אדם להפוך לשותף למשחק. "אם כל התינוקות היו מתחשבים רק ביחסי ההוגנות, אז הם היו בוחרים תמיד בנסיין ההוגן, אך נראה כי גם הם מתעניינים בהשלכות עבור חברי הקבוצה שלהם", הסבירה פרופ' סומרביל את תוצאות המחקר.
צוות החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון הבחין בתופעה כאשר התינוקות החלו לשחק עם הנסיינים המועדפים עליהם במהלך הניסוי המקדים. פרופ' ג'סיקה סומרביל מאוניברסיטת וושינגטון סיפרה על אופי המחקר: "מחצית מהנסיינים היו אסייתים-אמריקנים והשאר היו אירופאים ורוב התינוקות שהשתתפו בניסוי היו אירופאים. אנחנו רואים לא פעם אצל תינוקות דעה קדומה קבוצתית, בהתאם למוצא האתני, אבל התוצאות הפעם היו מעורבות", היא הסבירה. "מפתיע לראות תכונות פרו-חברתיות של הערכת הגינות בגיל כל כך צעיר, אבל רואים שהם מתייחסים גם להערכה העצמית שלהם", היא הוסיפה.
"תינוקות לא גזענים אלא פועלים לפי הדמיון ותחושת ההזדהות"
"תינוקות יוצרים קטגוריזציה כבר בגיל צעיר. ההתפתחות שלהם בכל התחומים מאפשרת להם ליצור קטגוריות חברתיות. הם מבחינים בין פרצופים של גבר לאשה כבר לפני גיל תשעה חודשים וכנראה גם מבחינים בין גזעים שונים", מסבירה לימור רייז, פסיכולוגית מומחית חינוכית והתפתחותית, את תוצאות המחקר.
לדבריה, ממצאי המחקר זה ומחקרים נוספים שנעשו מוכיחים, כי ההתפתחות המוסרית של ילדים מתבצעת כבר בהיותם תינוקות. "הם מפתחים רגשות חברתיים, נדיבות וטוב לב בגילאים צעירים, הילדים העדיפו את הנסיין שנהג באופן שוויוני", מחזקת רייז את תוצאות הניסוי הראשון.
מדוע הילדים בחרו בנסיינים שהעדיפו משתתפים בעלי גזע לבן בניסוי השני? "המחקר הזה מחדש ומראה כי תינוקות יבחרו בנסיין שהעדיף את הגזע שלהם, הם לוקחים את נתוני המוצא וההיסטוריה החברתית ועושים העדפות בהתאם לכך". רייז טוענת שהבחירה של התינוקות לא נובעת מתפיסות גזעניות אלא נובעת מתיאוריית המיינד (Theory of mind) לפיה ניתן לפרש התנהגות בהתאם לקשרים ואינטראקציות חברתיות שונות, וגם לתינוקות יש חשיבה מורכבת.