מדי פעם מתפרסם מחקר שמשווה בין גברים לנשים, ומבעיר את הקפיטריות בחוגים למגדר. למי יש זיכרון טוב יותר, מי מתמודד טוב יותר עם כאב, למי יש כישורי נטוורקינג מוצלחים יותר – וכעת מתברר כי ייתכן שההבדלים מתחילים בגיל מוקדם יותר, ולמעשה: ממש משלב הינקות.
חוקרת תזונה מאוניברסיטת הארוורד היוקרתית טוענת כי בדיוק כפי שאנחנו מקפידים להלביש ורוד לבנות ותכלת לבנים, כדאי שנתחיל לשקול להאכיל את התינוקות באופן שונה, ולפתח פורמולות תמ"ל שונות לבנים ולבנות. לדבריה, במחקר שערכה על הרכב חלב אם של קופים גילתה כי אמהות לגורי קופים ממין נקבה הפיקו חלב עשיר יותר בסידן, בעוד שאצל אמהות לגורי קופים זכרים היו יותר חלבונים באופן יחסי.
"בדיוק כמו שאנחנו מייצרים דיאודורנטים שונים לגברים ולנשים, אנחנו צריכים להתחיל לייצר פורמולות ספציפיות לכל מין", אמרה החוקרת, ד"ר קייטי הינדה. "אחרי שבחנתי היטב את ההבדלים בין חלב אם של קופות שיועד לגורים בנים ולגורות בנות, גיליתי כי חלב שיועד לבנים – ובמיוחד לבנים בכורים – הכיל יותר שומן וחלבון, ואילו החלב שיועד לגורות ממין נקבה היה עשיר יותר בסידן. בנוסף, גיליתי כי גורות ממין נקבה צרכו יותר חלב במילילטרים באופן ממוצע, וגם זה משהו שצריך אולי להביא בחשבון כשהתזונה של התינוק או התינוקת מבוססת רק על פורמולה מבקבוקים".
"מאמינה שגם חלב אם מתאים עצמו למין התינוק"
"זה כיוון מעניין, שחשוב לבדוק", אומרת תרצה שני, דיאטנית ילדים, חברת פורום הילדים בעמותת "עתיד". "בשנים האחרונות אנחנו רואים מגמה של חברות התמ"ל לנסות ולחקות באופן כמה שיותר מדויק את הרכבו של חלב האם. למשל, בזמנו היה תמ"ל אחיד מגיל 0 עד גיל שנה, וכיום, בניסיון להפוך את הפורמולה לכמה שיותר קרובה לחלב אם, יש את השלבים השונים שמחליפים בכל כמה חודשים. בעיניי זה כיוון חיובי, וברגע שיחקרו את זה גם בחלב אם של נשים ויגלו אם אכן יש צורך בהתאמה של פורמולה שונה לבנים ובנות – יהיה מצויין אם חברות התמ"ל יישמו את המחקר. ככלל, יש לנו יסוד סביר להניח שגם חלב אם אנושי מתאים את עצמו למין העובר – אנחנו כבר יודעים שגוף האם קולט מידע על התינוק דרך הרוק בזמן ההנקה, ומייצר, לדוגמה, נוגדנים ספציפייים למחלות שהוא סובל מהן ברגע נתון – ולכן, לא מן הנמנע כי ההבדלים ההורמונליים בין שנים ובנות משפיעים על חלב האם שהם יונקים".
>> איך זה מרגיש לצלם בחדר לידה?
>> בהריון? את חייבת מחזיק מפשעה