כאבי גב ממשקל הבטן, כאבי שרירים וכאבי ראש מהחפירות של כולם "מתי כבר תלדי" – ההיריון מספק לך שלל הזדמנויות לגשש בחיפוש נואש אחרי משכך כאבים. ובהיותך הריונית אחראית, את לא לוקחת אדביל או נורופן, רק אקמול, לפי ההנחיה המוכרת. אלא שמחקר חדש מטריד אותנו הבוקר, כאשר הוא חושף שגם משככי הכאבים על בסיס פרצטמול (כמו אקמול, דקסמול, פראמול) עלולים לגרום נזק ממשי לעובר – אם נוטלים אותם באופן קבוע במהלך ההריון.
המחקר, שהקיף 3,000 תינוקות ונערך ב"מוסד לבריאות הציבור" בנורווגיה, העלה כי תינוקות שאמותיהם לקחו משככי כאבים המכילים פרצטמול במשך יותר מ-28 ימים במהלך ההיריון נטו לסבול מיותר בעיות התנהגות, כישורים מוטוריים ירודים ומיומנויות תקשורת לקויות במבחנים שנערכו להם בגיל שלוש. גם אצל תינוקות שאמותיהם נטלו תרופות המכילות פרצטמול לפרקי זמן קצר יותר נגלו קשיים, אולם בדרגה פחותה. המחקר בדק גם את ההשפעה של משככי כאבים מסוג איבופרופן – המצוי בתרופות כמו נורופן, אדוויל ואדקס, שלא מומלצות, כאמור, לנשים הרות בישראל – ולא מצא קשר בינו לבין ההפרעות ארוכות הטווח שגרם הפרצטמול.
כדי לנטרל משתנים כמו מצב סוציו-אקונומי, השפעות סביבתיות ואת האפקט הגנטי על הופעת ההפרעות המתוארות, השוו החוקרים את הילדים הנבדקים לאחים ביולוגיים מלאים שלהם (כלומר, מאותו אב ומאותה אם), מאותו מין, שלא נחשפו כלל לפרצטמול במהלך ההריון. בנוסף, לא נכללו במחקר תינוקות שסבלו ממומים או מחלות גנטיות, וכן לא התתפו במחקר אמהות עם היסטוריה של שימוש בסמים או אלכוהול או נשים שעישנו במהלך ההריון.
רופאה בישראל: "פרצטמול עדיין עדיפה על איבופרופן"
"התוצאה שעלתה מהמחקר מחזקת את החשש שלנו, לפיו פרצטמול אינו בטוח לשימוש בהריון כפי שסברנו בעבר", אמר פרופ' הדוויג נורדנג, ראש החוג לרוקחות באוניברסיטת אוסלו, שהיה ממובילי המחקר. "חשוב לא להיכנס להיסטריה, ולהזכיר שבנטילה חד פעמית או של פעמים ספורות לאורך ההיריון לא צפוי נזק ממשי – אבל בהחלט יש מקום להגביל את השימוש בפרצטמול לנשים הרות, כדי למנוע נזק עתידי לעוברים".
אז מה מותר לקחת בהיריון? אקמול או אדוויל? ״שימוש בתרופות מכל סוג שהוא, גם בתרופות ללא מרשם, חייב להיעשות בתבונה - ועל אחת כמה וכמה בזמן ההיריון״, ענתה לנו ד״ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד. ״פרצטמול היא עדיין אופציה עדיפה על איבופרופן, שעלול לגרום להיצרות בכלי דם עובריים חשובים. חשוב להקפיד על נטילה במינונים מתאימים ורק במקרה הצורך. אם לאישה הרה יש חום, במיוחד בשבועות הראשונים, זה עלול לגרום לפגיעה ממשית בעובר, וחשוב להוריד אותו, גם ב'מחיר' של נטילת פרצטמול. כל עוד מדובר על אישה בריאה, שנוטלת פרצטמול במינון נכון ולא לעתים קרובות מדי - אין סיבה לחשוש, שכן המחקר מתייחס במפורש לנטילה ממושכת מאוד, שלא אמורה להתרחש כלל״.