טרנד אכילת השליה, שנחשב לשגרה בשבטים מסויימים כבר אלפי שנים, ועלה לכותרות לאחרונה בעקבות הצהרה שנוייה במחלוקת של השחקנית ג'נוארי ג'ונס, מעולם לא זכה לאהדת הממסד הרפואי, בלשון המעטה. עד עתה, התבטאו רופאים שונים נגד המנהג בטענה כי אין בו תועלת, אולם גידול במספר הנשים שהחליטו להכניס את השליה בחזרה לגוף הוביל להחרפת הגישה.
אין שום הוכחה ליעילות אכילת השלייה
אכילת השליה נועדה, לפי מסורות שונות, לחזק את האם לאחר הלידה, ו"לפצות" את הגוף על אבדן הדם הרב שהתרחש במהלכה. השליה נחשבת עשירה בברזל, ויש המאמינים כי בכוחה למנוע לא רק אנמיה, אלא גם דיכאון שלאחר לידה. אכילת השליה יכולה להתבצע מיד לאחר הלידה (בצורת סטייק, המבורגר, שייק או כל צורת הכנה יצירתית אחרת), וגם כמה ימים או חודשים אחריה, אם מאחסנים אותה במקרר או במקפיא. שיטה נוספת היא ייבוש השליה, טחינתה לאבקה והכנת כמוסות. אבל האם כל הטרחה הזו שווה?
"המסורת של אכילת השליה אינה מעוגנת במחקר, ואין נתונים על יעילותה או הסיכונים שבה", אמר פרופ' צ'י פוק צ'ו, רופא מלזי המתמחה ביילודים, שנדרש לסוגיה בעקבות התחזקות הטרנד בחודשים האחרונים. "מי שתומך בזה מבסס את ההמלצות שלו על מקרים בודדים, שאי אפשר להסיק מהם על הכלל, ואין שום הוכחה בפועל ליעילות של המנהג הזה". במלזיה, אגב, נהוג לקבור את השליה באדמה, והמעבר מלידות בית ללידות בבתי חולים לא שינו את אופי המסורת. חלק מהמיילדות בבתי החולים מציעות להורים את השליה כשהם משתחררים הביתה, כחלק שגרתי מנוהלי השחרור, אולם כמו במדינות רבות נוספות, טרנד אכילת השליה מדובר מאוד גם שם.
"העניין עם השליה הוא לא רק היעילות שלה, שכאמור – טרם הוכחה בשום צורה, אלא החשש מזיהומים של אורגניזמים שונים שנמצאים בה, שעלולים לגרום להרעלה אצל האם", הוסיף פרופ' צ'ו. גם ראש האיגוד לרפואת נשים ומיילדות במדינה, ד"ר קרישנה קומאר, הצטרפה לביקורת על המנהג, והוסיפה: "מעבר לכך שאנחנו לא יודעים אם אכילת השליה אכן מועילה, ולא מה הנזקים שהיא עלולה לגרום, יש חשש שנשים יסתפקו בזה כצעד לשיקום מאגרי הברזל אחרי הלידה, ולא יקפידו על נטילת התוספים הדרושים כל כך לגוף".
"אין בשליה יותר ברזל מאשר בשר שקונים בסופר"
לעומת שני המלעיזים, ישנו דווקא רופא מלזי שלא נרתע מקצת שליה מטוגנת אחרי הלידה. "בעיניי זה כמו לאכול כל מקור אחר לחלבון, כמו בשר או דגנים", אומר ד"ר צ'ונג הסיאנג, גינקולוג מלזי ותיק. "אין בשליה מרכיבים שאין בכל סוג אחר של בשר, והיא לא טובה או גרועה ממנו. אני במקצוע כבר 40 שנה, ונוהג להתבדח עם הפציינטיות שלי על מתכונים למרקי שליה. בינתיים טרם נתקלתי בפציינטית שסיפרה לי שעשתה זאת באמת, אבל הרבה נשים אצלנו קוברות את השליה או שומרות במקפיא, כסגולה לשמירה על בריאותו את התינוק. בכל מקרה, ממש לא אזדעזע אם מישהי תגיד לי שהיא אכלה או מתכוונת לאכול את השליה שלה".
"גם אני טרם נתקלתי במישהי שסיפרה לי בגוף ראשון על חוויה כזו", אומרת ד"ר ליאת גינדס, רופאת נשים ומומחית לאולטרסאונד, "ולמען האמת, אני לא ממש מבינה את התועלת. אין בשליה יותר ברזל מאשר בבשר שקונים בסופרמרקט. מלבד זאת, אנחנו כחיות שאוכלות בשר אוכלים בדרך כלל בשר של חיה צמחונית – לא תמצאו שניצל אריה או המבורגר טיגריס. ככלל, עדיף לאכול בשר של חיות שלא אוכלות בשר, מכיוון שהבשר שלהן בריא יותר, וכנראה טעים יותר, מבשר של חיות טורפות, או כאלה אוכלות בשר (כמו בני אדם)".