את כבר יודעת מה לא מומלץ לך לצרוך בהריון – מה יכול לעשות בלגן בבטן ומה יכול לגרום לנזק ממשי לתינוק. אבל עכשיו, מחקר חדש מעלה שאלות לגבי משקאות דלי קלוריות, אלה שמבוססים על תחליפי סוכר, והנזק שהם עלולים לעשות בהריון ובהנקה. המחקר שפורסם לאחרונה בירחון למיקרוביולוגיה, מצא ששני סוגים נפוצים של ממתיקים מלאכותיים נטולי קלוריות שניתנו לעכברות מעבדה בהריון ומניקות, יצרו סוג של חיידק מעיים מזיק ושינויים מטבוליים בגורים שנולדו. כמויות קטנות מהממתיק עברו גם לגורים כאמור, דרך חלב האם ודרך השילייה.

בשנים האחרונות, שביססו את הסכנות הבריאותיות הכרוכות בצריכה מוגברת של סוכר, כולנו כבר למדנו שסוכר הוא האויב, ובסופו של דבר גורם למחלות. אבל העובדה שעברנו לממתיקים מלאכותיים, והם מאוד פופולאריים בקרב מי שמנסים לשמור על המשקל או חולי סכרת, כנראה לא מטיבה איתנו גם.

מחקרים בעבר מצאו שהממתיקים האלה מעודדים תהליכים של דלקות בגוף, למשל, ושהם גם יוצרים תגובת אינסולין אצל אנשים שצורכים אותם, מה שדי מייתר את התועלת כביכול של היותם נטולי סוכר.

החוקרים שעומדים מאחורי המחקר האחרון מצביעים על כך שבעוד שמשקאות דלי קלוריות עשויים להיות בטוחים בשימוש מועט, הם לא באמת חלופה בריאה לסוכר. צוות החוקרים עקבו אחר ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות בצאצאים שנולדו לעכברות שצרכו את הממתיקים הפופולאריים סוכלרוז ו- acesulfame-K.

בסך הכל חקרו 226 גורים, ואוששו את הטענה שהממתיקים הללו מועברים לגורים בעודם ברחם וכאשר הם יונקים. העכברים קיבלו תערובת של שני הממתיקים גם במהלך ההריון, ולאחר מכן בתקופת ההנקה. קבוצת עכברות אחת קיבלה את הכמות המומלצת לצריכה יומית של ממתיקים, ואני השנייה קיבלה כמות כפולה מהמומלץ.

החוקרים מצאו שגם גורים שנולדו לאמהות שקיבלו גם מנה נורמטיבית וגם כאלה שקיבלו מנה כפולה של ממתיקים, פיתחו שינויים מטאבוליים משמעותיים במערכת המטאבולית שלהם, למרות שחלקם נחפשו לרמה נמוכה יותר של החומרים. השינויים האלה, מעריכים החוקרים, מצביעים על ליקוי ביכולת של הגוף להסיר רעלנים מהדם.

הגורים חוו גם שינוי דרמטי באוכלוסיית חיידקי המעי. שתי הקבוצות נמצאו מאבדות קבוצת חיידקי מעי מועילים וידידותיים בשם Akkermansia muciniphila. החוקרים גם ציינו ששינויים כאלה באוכלוסיית המעי מקושרים אצל בני אדם למחלות כמו השמנת יתר וסכרת. הקבוצה שקיבלה את המנה הכפולה של ממתיקים מלאכותיים גם חוותה ערכים גלוקוז נמוכים בצום, משקל נמוך יותר, ושינוי מטאבולי גבוה יותר.

ידוע כבר על ממתיק מסוג סאכרין, שמומלץ ממש להימנע ממנו לחלוטין במהלך ההריון. אבל עד היום, ממתיקים אחרים נחשבו בטוחים באופן כללי בשימוש במידה. אולי עכשיו ראוי לשקול גם שימוש בממתיקים אחרים. החוקרים מסבירים שיהיה קשה לצרכניות להבין כמה ממתיקים הן צורכות ביום (הם נמצאים בהרבה מאכלים וגם במשחות שיניים ומי פה), ושדי קל לעבור את הכמות המומלצת. נכון שהמחקר הזה מבוסס על עכברים, אבל החוקרים מאמינים שחשוב להעמיק את המחקר על הממתיקים האלה, כדי להבין את ההשפעות הפוטנציאליות שלהם על ההתפתחות האנושית.