זה הסיוט הכי גדול של כל הורה טרי, או לפחות אחד מהעשירייה הפותחת: לגלות שהחליפו לו את התינוק בתינוק אחר בבית החולים. נכון שהאינסטינקטים ההוריים אמורים למנוע מקרים כאלה, אבל עובדה – מדי שנה נרשמים בעולם מספר מקרים של בלבול מלחיצים במיוחד.
בבית החולים תל השומר החליטו לצמצם את טווח הטעות לאפס, והשיקו מערכת זיהוי חדשנית, שנראית כאילו עוצבה במפעל בטחוני סודי ומבטיחה לזהות זיהוי מוחלט ומדויק בין האם ותינוק.
"המערכת תתריע על אי התאמה"
המערכת, הראשונה מסוגה בישראל, כוללת שלושה שערים, שהמעבר ביניהם מתבצע אך ורק באמצעות תג מעבר – מעין "כרטיס אשראי" קטן, שמוענק ליולדת ולמלווה אחד לפי בחירתה מיד אחרי יציאת התינוק, בחדר הלידה.
שני שערים הם מסוג קרוסלה, שמיועדים למעבר אנשי צוות ובני משפחה מורשים ומסתובבים בכיוון אחד בלבד, לאחר העברת כרטיס הזיהוי. השער השלישי הוא תא סינון משוכלל בעל שני זוגות דלתות, שדרכו מוציאים ומחזירים את התינוקות בעריסותיהם.
לצורך הוצאת עריסה, היילוד והאם עוברים בדיקת התאמה (שאכן היילוד הוא של היולדת) על-ידי אחות, ולאחר אישורה על גבי מערכת ממוחשבת, האם יכולה להוציא את העריסה באמצעות הכרטיס שלה דרך תא הסינון המיועד להוצאת והכנסת העריסות.
אי התאמה בין האם לילד בעריסה תמנע כל אפשרות לפתיחת תא הסינון. "אני שומע תגובות של אנשים, שפשוט מספרים שהם רגועים יותר עם המערכת הזו", אמר פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי שיבא. "שווה להשקיע עבור תחושת הביטחון של האנשים".
"זה אולי קצת מסרבל בהתחלה, אבל בפירוש ניתן להבין את ההיגיון שהוביל להתקנת המערכת. בינינו, התינוקות כולם דומים, והמערכת מעניקה תחושה של שקט להורים", אמר ניר קרת, אב טרי שהספיק להתנסות במערכת. לדניאל להב, שילדה בשיבא גם לפני שנתיים, יש גם בסיס רחב יותר להשוואה. "אם אני משווה בין הנוהל של הוצאת התינוק שהיה בלידה הקודמת שלי לבין המצב כיום, אין ספק שכיום אני חשה הרבה יותר בטוחה. זה מדהים, טוב שהמערכת הזו פעילה".
ובשאר בתי החולים: צמיד זיהוי, שומר וטלוויזיה במעגל סגור
שרון אייזר, רכזת ילודים ופגים במרכז הרפואי "מעייני הישועה" בבני ברק, מספרת כי ישנן שתי רמות אבטחה, לשני צרכים שונים. מדבקות הזיהוי, שמוצמדות לחיתול של כל ילוד ומצפצפות כאשר מישהו מנסה להוציא את התינוק מתחומי בית החולים בטרם שוחרר, נועד כמובן חמנוע חטיפת תינוקות. כדי למנוע בלבול בזיהוי, מתבצעת בדיקה ידנית בכל כניסה ויציאה מתינוקייה. "יש לנו שומר, שעומד בפתח התינוקייה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. כל הורה שמגיע לתינוקייה להכניס או להוציא תינוק עובר ביקורת של צמיד הזיהוי שלו ושל התינוק, ורק אז מורשה להיכנס או לצאת".
גם במרכז הרפואי ת"א מקפידים על נוהל קפדני של וידוא זהותם של ההורים והתינוק. בתינוקייה יש שומר, שנמצא בעמדה 24 שעות ביממה. לכל אמא, תינוק ומלווה יש צמיד זיהוי, וכשהאם מוציאה את התינוק היא צריכה לעבור זיהוי אצל אחות. אחרי הזיהוי האחות נותנת אישור יציאה מודפס, והאם או המלווה מציגים אותו לשומר כדי לצאת. בנוסף, קיימות טלוויזיות במעגל סגור ומצלמות אבטחה בתוך התינוקיה ובשערים שלה.
בבית החולים לניאדו מקפידים לבדוק את הצמידים של האם, המלווים והתינוק בכל כניסה ויציאה מהתינוקייה, וכמובן בעת השחרור מבית החולים.
במרכז הרפואי רמב"ם גם מקפידים על נוהל צמידים כמו בבתי החולים האחרים, אבל לא מסתפקים רק בו: בפעם הראשונה שהאם מוציאה את תינוק מהתינוקייה, היא מקבלת דף הסבר, שמבהיר לה כי אין להשאירו לבד בשום שלב. בנוסף, דלת התינוקייה סגורה באופן תמידי, ונפתחת רק על ידי הצוות.