התהייה מדוע אין חוק שמחייב הוצאת רישיון להורות מהדהדת בחלל האוויר בכל פעם שמתרחשת טרגדיה או נחשף מקרה התעללות בתינוקות או בפעוטות. באנגליה בהחלט מתקרבים לשם בצעדי ענק, כשתביעה תקדימית מאשימה אם בגרימת נזק לעובר מכיוון ששתתה אלכוהול בזמן ההריון.
"אמא הרעילה אותי"
"סברנו שיש מקום להגיש את התביעה מאחר שהילדה היא בפירוש קרבן של פשע", מסביר עורך הדין ניל שוגרמן, שמנהל את התיק מטעם הילדה. בדיון מקדים, טענה האם כי העובר אינו בר הגנה בפני החוק כל עוד לא נולד, ויש להמתין בסבלנות ולראות עד כמה ישוש בית המשפט להתערב בחייהן של נשים ובהחלטות שלהן – גם אם מדובר בהחלטות אומללות – לגבי ילדיהן כבר במהלך ההריון.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים שהעלו את הממצא המטריד כי אין "כמות בטוחה" של אלכוהול עבור נשים הרות, ולכן ההמלצה הגורפת היא להימנע לחלוטין משתיית משקאות חריפים במהלך ההריון. "אם מטופלת שלי שואלת אותי מה עדיף: לעשן, לעשן גראס או לשתות במהלך ההריון, אני כמובן לא אשלח אותה לגלגל סיגריה, אבל בהחלט אומר לה שאלכוהול הוא הגרוע מבין השלושה", אמר ל"סאנדיי טיימס" ד"ר ניל איטון, מומחה ברפואת לדים ממשרד הבריאות הבריטי. "בעוד שעישון עלול להזיק למערכת הנשימה של היילוד ולגרום לו להיוולד מעט קטן מדי, אלכוהול פוגע בהרבה יותר מערכות", סיכם הרופא.
"לעובר זכות לתביעת נזיקית"
מה הסיכויים שהתביעה תצליח? לפי עו"ד יעל אמר רוזנברג, מתמחה בנזיקין ורשלנות רפואית מנהלת את פורום פיצוי לפני תביעה בפרקליטי IL, מדובר בסוגיה בהחלט מעניינת, שכן בארץ הוכרה בדין הפלילי כי זכות העובר לחיים ולשלמות גופו ומכח זכות בסיסית זו קיים איסור הפסקת הריון המטיל חמש שנות מאסר על מי שהפסיקו ללא התר, כקבוע בסעיף 313 לחוק העונשין. "עוד נקבע בדין הישראלי כי לעובר אין מתייחסים כאדם אלא רק לאחר שנולד חי ואז קמה לו הכשרות המשפטית וזאת בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסית. מכח הוראת חוק זו קיימות לעובר שנולד חיי זכויות וחובות מיום היוולדו ועד מותו.
"לעובר זכות לתביעה נזיקית העומדת לו לאחר היוולדו. עובר שנולד עם נזקים קשים עקב הפרת חובת זהירות מצד רופאיו במהלך ההריון ובמהלך הלידה יהיה זכאי באופן עצמאי לפיצויים בגין נזקיו ותהיה לו זכות לתביעה עצמאית מכח עילת רשלנות רפואית. מאחר ודיני הנזיקין מטרתם לפצות את הניזוק עקב רשלנות המעוול ומאחר ובמקרה זה האם בידיעה שתת אלכוהול ובתוך כך הפרה את חובת הזהירות כלפי העובר וחשפה אותו לסיכונים שתוצאותיהם נזק מוחי קשה, הרי שבהחלט עשויה היא לשאת את הדין והדבר יצור תקדים.
הדין הישראלי בהחלט צריך ללכת צעד נוסף קדימה וכפי שהגדיל לעשות וקבע חוק איסור הפסקת הריון, החלטה תקדימית בתביעה המתוארת דלעיל, תתרום למחשבה נוספת לחוקק חוק שיטיל אחריות פלילת כלפי אם שפעלה בחוסר זהירות במהלך ההריון. אחריות פלילית זו תגרור תביעה נזיקית כלפיה ותבהיר לכל אותן אמהות שבוחרות להרות שעליהן לפעול בזהירות ואחריות כבר במהלך ההריון ולגרום לאלה שיוולדו לחיות חיים נטולי סבל, שכן נשיאת עובר ברחמן, כשהן מסכנות אותו בהתנהגותן, כשהן שותות אלכוהול ו/או משתמשות בסמים יגרום לעובר לנזקים קשים, לחיים מלאי סבל ולנטל כבד על החברה ועל כן פסק דין זה בהחלט יהיה מעניין ויתרום באופן משמעותי על שמירת קדושת החיים ואחריות ההורה לא רק כלפי ילדו אלא כבר בהיותו עובר תקום חובתו לשמור עליו ולדאוג לשלמות גופו כפי שמוטל הדבר בדין הפלילי האוסר הפלות".
>> מעשנת מריחואנה? חשבתי את סיכוייך להרות
>> מחקר: גם טיפת אלכוהול מזיקה לעובר
>> המלצר לקח אחריות וסירב להגיש אלכוהול לאישה בהריון