תוהה אם יש לך מספיק חלב? מחקר בריטי חדש מצא שתופעת היעדר חלב אחרי הלידה היא נדירה למדי, וכי רוב הסיכויים שאם ילדת זה עתה, הרי שיש לך מספיק חלב להזנת תינוקך.
עורכי המחקר מאוניברסיטאות ברדפורד ושפילד בבריטניה, הודיעו בגלוי כי חקרו את הנושא על מנת לחזק את ציבור המניקות.
החוקרים בחנו כמעט 800,000 לידות באנגליה ובאירלנד, ומצאו אך ורק 62 מקרים של תינוקות שהגיעו למצב של תת תזונה בעקבות ייצור חלב לקוי אצל האם – כלומר 7 תינוקות על כל 100 אלף לידות. לפי הנתונים הללו, מסבירים החוקרים, תופעת היעדר חלב לאחר הלידה אינה כה שכיחה, ולכן על כל אם טרייה להניח כי יש לה מספיק חלב להזנת התינוק, אלא אם כן, כמובן, מוכח אחרת.
"יותר מדי נשים סבורות שאין להן חלב"
אין מניקה שלא שמעה את המשפט האלמותי: "אולי אין לך מספיק חלב". נכון, ברור שהתינוק לא בוכה בגלל ששוב שכח לתכנת הקלטה של "ד"ר הו" במקס, אבל איכשהו לכולם ברור שלא חיתול מלא, לא גזים ולא פשוט העובדה שהוא תינוק; הסיבה היחידה שהוא בוכה היא רעב.
יש מניקות אסרטיביות, שלא נותנות להערות מסביב לערער אותן, אבל רבות עוד יותר הנשים שלאט לאט מתחילות להאמין שאין להן מספיק חלב, ומכאן ועד לסיום ההנקה, תוך תחושת תסכול והחמצה של האם, הדרך לא ארוכה כלל.
המחקר הזה ישתיק את כל הנשמות הטובות ויתן למניקות עוד סיבה לאופטימיות: מתברר שתופעת היעדר חלב אצל יולדות - אינה כה שכיחה. במילים אחרות: לרוב היולדות יש חלב בכמות מספקת להזנת התינוק.
תת תזונה בתינוקות (היפרנטרמיה) מופיעה בדרך כלל ביום העשירי לחיים. במקרים קלים מתן תוספת של חלב אם מתרומה או פורמולה מייצב את המצב, אולם לעתים נדרשת התערבות רפואית, כדי למנוע התייבשות, שבץ ואף נזק מוחי. "כמובן שמדובר במקרים קיצוניים, והגיוני שמעט כל כך תינוקות הגיעו למצב הזה בגלל בעיה בייצור החלב של האם", אומרת אן וודס, סגנית מנהלת תכנית יוניצ"ף של האו"ם לעידוד הנקה. "אבל מנתונים שיש בידנו, רק כאחוז אחד מהנשים באמת זקוקות לתוספת כלשהי לחלב האם. כך שעדיין יש הרבה יותר מדי נשים שסבורות שאין להן מספיק חלב כשלמעשה הבעיה פתירה".
"אמצעים כמו עידוד הנקה מיד לאחר הלידה, אנשי צוות חדר לידה המיומנים בסיוע להנקה והכשרת רופאים ואחיות לזיהוי בעיות בהנקה יעזרו גם למנוע מצבי קיצון, כמו תת התזונה שחקרנו, וגם יחזקו את הנשים שמעוניינות להניק ויסייעו להן להצליח בכך", אמר ד"ר סם אודי, ממובילי המחקר. "כפי שאני רואה את הדברים, הפתרון הוא לא מתן פורמולה, אלא יותר תמיכה בנשים שרוצות ויכולות להניק".
אבל איך אפשר לדעת שאת לא משתייכת, במקרה, לאותו אחוז מזערי של נשים שבאמת לא מייצרות מספיק חלב?
"יש כמה דרכים לדעת האם למישהי באמת אין מספיק חלב", אומרת שרית פאר, אחות מוסמכת ויועצת הנקה במרכז מיבאל'ה. "נשים עם בעיות הורמונליות ידועות, בעיות בבלוטת התריס, סוכרת או כאלו שעברו ניתוחים בשד אכן יכולות לייצר פחות חלב מהדרוש, וחשוב שיקבלו ייעוץ מקצועי ממש אחרי הלידה, כדי לוודא שההנקה שלהן יעילה.
"אם אין בעיה אורגנית, יש לנו כמה סימנים שמאפשרים לנו לדעת האם החלב מספיק. בדרך כלל, האישה תרגיש גדילה של השדיים כבר בהריון, והתמלאות רצינית כשלושה ימים אחרי הלידה. כשהתינוק יתחבר לשד היא תרגיש ואקום, ולא אמורים להיווצר פצעים או כאבים חזקים.
"בזמן ההנקה אמורים לשמוע קולות של בליעה, ואחריה השד אמור להרגיש רך ומרוקן יותר. אם התינוק יונק ביעילות נצפה לעלייה של לא פחות מ-140 גרם בשבוע, ומגיל חמישה ימים אנחנו רוצים לראות 3 חיתולים עם קקי, 6 חיתולים עם פיפי ו-8 יניקות בטווח של 24 שעות".
ומה עושים אם זה לא עובד? "אחרי שיועצת הנקה מאבחנת בעיה בייצור החלב – יש מה לעשות", אומרת פאר. "אם הבעיה היא לא אורגנית, אלא קשורה לניהול הנקה, יועצת יכולה להביא לשיפור משמעותי במצב ואף לפתור את הבעיה לחלוטין. בנוסף, ישנם תוספים טבעיים שאפשר לקחת כדי להגביר את ייצור החלב, אבל רק כחלק מייעוץ מסודר".