דברה - הסימולטור הקיסרי הראשון 2 (צילום: צילום מסך daily mail)
להיות מוכנים לכל תרחיש אפשרי. הסימולטור דברה|צילום: צילום מסך daily mail

תכירו את דברה. אין לה ידיים, רגליים או ראש, אבל בזכותה, חיים של לא מעט נשים ותינוקות יינצלו. דברה היא סימולטור ראשון מסוגו, שנועד להכשיר רופאים לבצע ניתוחים קיסריים בשעת חירום, ולחלץ תינוקות במהירות ובמינימום נזקים.

המטרה: להעלות את שיעורי ההצלחה בניתוחי חירום

ניתוח קיסרי בעת חירום הוא הסוג המסוכן והמאתגר ביותר של לידה. בניגוד לניתוח קיסרי מתוכנן, שאליו גם האישה וגם הצוות מגיעים מוכנים, קיסרי חירום נעשה בלחץ של זמן ומתוך סכנת חיים ממשית ליולדת או לעובר. מכיוון שכך, קשה למצוא הזדמנויות טובות להכשיר את הדור הבא של הרופאים והרופאות לביצועו. "ניתוח קיסרי חירום, במיוחד כאשר הוא מתבצע כשהאישה כבר בפתיחה מלאה, הוא מאתגר ומסוכן", אמר פרופ' אנדרו שינאן, ממפתחי הסימולטור. "השימוש בסימולטור שלנו נועד לאמן אנשי צוות צעירים וחסרי ניסיון, על מנת להעלות את שיעורי ההצלחה בניתוחים הללו ולמנוע סיבוכים שונים שעלולים לנבוע מטעויות של מנתח חסר ניסיון".

דברה - הסימולטור הקיסרי הראשון 3 (צילום: צילום מסך daily mail)
עשוי סיליקן אמיתי המדמה בטן אמיתית|צילום: צילום מסך daily mail

דברה - הסימולטור הקיסרי הראשון (צילום: צילום מסך daily mail)
היוש|צילום: צילום מסך daily mail

לדברי פרופ' שינאן, לפחות 80% אחוזים מהרופאים בבית החולים שבו הוא עובד נתקלו בקשיים בחילוץ העובר במהלך קיסרי חירום, וכ-70% נכחו לפחות בלידה קיסרית אחת שבה נגרם נזק משמעותי לאם או לעובר כתוצאה מכך.

הסימולטור החדיש, העשוי מסיליקון מיוחד, כולל גם עובר שנראה אמיתי לחלוטין, בדמות בובה בגודל טבעי עם מפרקים, יכולת תנועה והיקפים זהים לאלו של תינוק ממוצע. הוא הראשון מסוגו בעולם, ונמצא בשימוש משרד הבריאות הבריטי, בתקווה להגיע גם למקומות נוספים בעולם.

"בארץ המתמחים נחשפים כמעט לכל תרחיש אפשרי"

ומה קורה אצלנו? איך מכשירים את דור העתיד של המיילדים לבצע ניתוחים קיסריים בתנאי חירום? "קיסרי חירום הוא מצב שבו ישנה סכנת חיים מיידית לאם, לעובר או לשניהם, ויש הכרח לחלץ את התינוק במהירות שיא", אומר ד"ר שרון מסלוביץ', מנהל מיון נשים ויולדות ורופא בכיר ביחידה להריון בסיכון במרכז הרפואי ת"א.

"בדרך כלל, אם האישה כבר מורדמת אפשר להוציא את התינוק תוך 30 שניות עד דקה מרגע הכניסה לחדר הניתוח. בניגוד לניתוחים רגועים יותר, בקיסרי חירום אין זמן לחתוך בזהירות שכבה אחרי שכבה, ומגיעים מהעור לרחם באבחה אחת. ניתוח כזה דורש כמובן מיומנות טכנית, אבל בעוד שזו נלמדת בקלות יחסית, מה שבאמת מסובך כאן היא יכולת קבלת ההחלטות".

ד"ר מסלוביץ' אינו מתרגש מהסימולטור החדש. "בניגוד לבתי חולים בארה"ב ובאירופה, שבהם אין הרבה לידות, בישראל המתמחים נחשפים כמעט לכל תרחיש אפשרי. בנוסף, המרקם של העור של הבובה, השרירים והרחם לא יכולים לדמות באופן מדויק גוף אנושי, ולכן מה שחשוב לאמן הוא את יכולת קבלת ההחלטות של הרופא הצעיר, ולא את היד שתחזיק בסכין. אנחנו רוצים להכשיר את הרופאים כדי שאם הם מטפלים באישה שמתחילה לדמם, לפרכס או להראות סימני מצוקה, הם ידעו מה לעשות מיד, ולא יצטרכו לחכות עד שרופא בכיר יגיע, כי לפעמים אפילו שניות יכולות להיות קריטיות. לכן, כל מתמחה במיילדות אצלנו עובר סימולציות שמדמות מצבים שונים, מצולם בווידאו ולאחר מכן צופה בהקלטה יחד עם רופא בכיר, שעבר הכשרה גם בתחקור – יחד הם דנים בטעויות ובהחלטות הנכונות שנעשו, כדי שהמתמחה יגיע מנוסה ומיומן יותר לחיים המקצועיים שלו. יש כמובן גם סימולציות של עניינים טכניים, כמו ביצוע לידת ואקום, לידת עכוז וכדומה, אבל החלק החשוב באמת הוא היכולת להחליט מה לעשות מתי, ולהיות מסוגל לתפקד תחת לחץ".   

חלמת על לידה טבעית וסיימת בקיסרי חירום? כך תתמודדי