אישה מברזיל בת 37, בשבוע 41, הגיעה לבית חולים בדרום מזרח ברזיל כשהיא מתלוננת על כאבים עזים במיוחד בבטנה הגדולה והנפוחה. הרופאים מיהרו לבדוק את האישה, אך לא הצליחו לזהות דופק עובר. מפאת קוצר הזמן והלחץ, החליטו לוותר על בדיקת האולטרסאונד ומיהרו להכניס את האישה ההרה לניתוח קיסרי חירום, רק כדי לגלות שאין שום תינוק בתוך בטנה.
אחת התעלומות הגדולות של המדע
האישה שנאלצה לעבור ניתוח קיסרי שוחררה לביתה והופנתה לטיפול פסיכיאטרי. מקרה זה מתווסף לאישה נוספת מברזיל שהאשימה בשנה שעברה את בית החולים בגניבת העובר שלה לאחר שעברה ניתוח קיסרי. ליאן סנטוס בת ה-19, טוענת כי אושפזה בהיותה בשבוע 38 בבית החולים בסאו פאולו בעקבות כאבים עזים ברחמה ואיבוד דם. לטענתה היא עברה מעקב הריון סדיר לאורך כל התקופה, ואף קיבלה הערכת משקל לבתה שברחמה. למעשה, היא ובעלה אף חשבו כבר על שם לצאצאית שבבטנה, עברו לדירה גדולה יותר והשקיעו 2,000 פאונד על רכישה לבייבי הצפויה להגיע לעולם. הרופאים טוענים שלא היה ולא נברא ומדובר היה בהריון פסיכולוגי, או כאמור מדומה.
איך הדבר הזה קורה? ובכן, אשה בהריון מדומה יכולה לסבול מכל התסמינים הקלאסיים של הריון: בחילות בוקר, עייפות, בצקות, הפסקת הווסת, פיגמנטציה ואפילו גדילה של השדיים והפרשת חלב. ולמרות שהרחם ריק לחלוטין, ישנן נשים שבטנן תופחת, ומדמה בטן הריונית לכל דבר. באופן פרדוקסלי, אחת הסיבות להריון מדומה היא דווקא פחד מהריון ומלידה. נשים שחוששות בצורה יוצאת דופן מהתהליך עלולות להיקלע למצב של קאונטר-פוביה: התמודדות עם הפחד באמצעות העצמתו. כך, נשים שעברו תקיפה מינית, או קיימו יחסי מין לא מוגנים, וחרדות מהתוצאות עלולות לפתח את תסמיני ההריון המדומה דווקא בשל חששן ממנו. אולם, הסיבה הנפוצה ביותר להריון מדומה היא רצון עז ולא ממומש להרות. נשים שנאבקות בבעיות פריון, או כאלה שעברו אבדן הריון טראומטי, נאחזות בהריונן המדומה כמוצא אחרון, ומסרבות להכיר בכך שמדובר בפרי דמיונן.
>> הכול על הריון מדומה
>> האמא הרזה שעצבנה את העולם: סבלתי מבולימיה