כולם אומרים שכדי להרגיל את הילדים לאוכל בריא, כדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם. אבל אם עד עתה חשבת ש"מוקדם" פירושו בגיל ארבעה חודשים, עם תחילת טעימות המוצקים, תחשבי שוב: מחקר חדש מגלה כי התפריט שלך במהלך ההריון יעצב את ההעדפות הקולינריות העתידיות של התינוק שלך.

אישה בהריון יושבת על ספה ואוכלת פירות (צילום: Jacob Wackerhausen, Istock)
רוצה שהילד יאכל בריא? תתחילי מעכשיו|צילום: Jacob Wackerhausen, Istock

לפי המחקר, תינוקות יעדיפו טעמים שהכירו ברחם

חוקרים ממרכז המחקר "מונל" שבפילדלפיה, נתקלו במחקר שמוכיח כי האוכל שניתן לפרות משפיע על טעם החלב שייצרו. הם קיבלו השראה והחליטו לבדוק האם הכלל תקף גם לבני אדם. אך במקום להסתפק בבדיקת דגימות של חלב אם, הם החליטו ללכת צעד אחורה, ולבדוק האם גם לתזונה העוברית יש השפעה על חוש הטעם העתידי של התינוק.

החוקרים ביקשו לבדוק האם טעמם של מי השפיר, אותם בולע העובר לכל אורך ההריון, משתנים בהתאם למה שהאם אוכלת. לפני ביצוע בדיקת מי שפיר, התבקשו מספר אמהות לבלוע כמוסות בטעמים שונים: שום, וניל, אניס, מנטה וגזר. הדגימות הוצגו לנסיינים, שיכלו לזהות בדיוק מירבי מה אכלה כל אם רק לפי הריח שהדיפה הדגימה.

לאחר שהבינו כי למזון האמהי יש השפעה ברורה על טעמם של מי השפיר, חולקו האמהות לקבוצות, והתבקשו להמשיך ליטול כמוסות באותו טעם מדי פעם במשך ההריון. כחצי שנה לאחר הלידה, ביקשו החוקרים מהאמהות להגיע עם התינוקות למכון המחקר - ולהצטייד בסינרים.

החוקרים הביאו באותו יום גם ילדים שהאמהות שלהם לא השתתפו בניסוי, ונתנו לכל הילדים דגנים בטעמים שונים. באופן מדהים, כמעט כל הילדים הגיבו בצורה חיובית לטעמים ש"הכירו" מהרחם". בהחלט חומר למחשבה בפעם הבאה שאת מתלבטת בין צ'יפס לסלט ירקות.

"ובהתאמה: עובר שמקבל אוכל גרוע ברחם יכול לפתח סוכרת, מחלות לב ובעיות אחרות"

"יש בכך הגיון אבולוציוני", אומרת ג'ולי מנלה, מעורכות המחקר. "הגיוני מאוד שהאם תרגיל את התינוק כבר מהרחם למה שהיא אוכלת, מכיוון שבעבר, המזון שהיה בסביבה היה האופציה היחידה. למעשה, זו דרכו של הטבע להבטיח שהתינוקות יאכלו טוב, ולא יסלדו מהאוכל שמקובל בתרבות שבה יגדלו".

"המחקר הזה הוא דרך מצוינת לשכנע אמהות לאכול אוכל בריא במהלך ההריון", אומרת ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי ת"א. "מעבר לכך, אנחנו כבר יודעים שהעובר ברחם לא עומד בפני עצמו, ומושפע מאוד ממה שאמא שלו אוכלת".

ד"ר רז מוסיפה, ש"ההשפעות המטבוליות לא נוגעות רק לגדילה ולהתפתחות שלו ברחם, אלא הולכות איתו כל החיים. עובר שמקבל אוכל גרוע יכול לפתח סוכרת, מחלות לב ובעיות בריאות אחרות, שיילכו איתו גם כמבוגר, ולכן חשוב שאמהות יאכלו בריא ובכך יעזרו לעובר שלהן להתפתח כמו שצריך ברחם, ולפי המחקר החדש: גם לפתח הרגלי אכילה טובים להמשך".

>>לכל החדשות והמחקרים