כמה אנחנו משקיעים בה. מעבר לערך הכספי, שמטפס בקלות לסכום של משכורת מינימום (לפני שדרוגים ותוספות), משך הזמן וכמות הלבטים שאנחנו שופכים בדרך לבחירת עגלת התינוק המושלמת פשוט עצומים. אנחנו מתעקשים שתענה על כל הצרכים, תיראה מדהים, תתקפל בקלות ותצלח בנקל מכשולים עירוניים וכפריים; דורשים שתהיה קלה אבל יציבה, שתיכנס לתא המטען וכמובן: שיהיה בה מקום לתלות שקיות ואריזות חיתולים. ההתלבטות בינה לבין מנשא היא עילה למלחמת מוחות של ממש, אבל כעת מגיעה מומחית לנוירופסיכולוגיה ומזהירה: אל תתלהבו מהעגלה יותר מדי, וכדאי שתצמצמו את משך הזמן שהתינוק שוהה בה, מחשש לנזקים עתידיים.
"תינוקות זקוקים ליכולת לנוע בצורה חופשית"
ד"ר סאלי גודארד, נוירו-פסיכולוגית מומחית לילדים, שטחה את משנתה בכנס של קרן הצדקה לילדים WATCH. לדבריה, ילדים שבילו שעות רבות בעגלות – ובמיוחד בעגלות שבהן פני התינוק אינן מול פני ההורה שמסיע אותו – סבלו בשנים שלאחר מכן מקשיי התפתחות ושפה, וכן מבעיות מוטוריות שונות. הסיבה? חוסר באינטראקציה החשובה כל כך עם ההורה, וכן העובדה שהתינוק קשור בעגלה ולא חופשי לחקור את סביבתו. לדברי ד"ר גודארד, השילוב של שני הגורמים מאט את ההתפתחות השפתית והמוטורית, ואף עלול לגרום לקשיי התנהגות בהמשך החיים. אגב, אם נתתם לתינוק את האייפד או האייפון כדי שתוכלו לקרוא בשקט את הכתבה במכשיר אחר, אולי כדאי שתחשבו שוב: לדברי הד"ר, לסמארטפונים וטאבלטים יש אפקט דומה, שכן הם מונעים מילדים להתנסות בחוויות ותחושות שבעולם האמיתי ומציעים להם גירוי "חזק אך לא אפקטיבי ללמידה".
"ריכוז, איזון תנועתי וקואורדינציה הם כישורים שנרכשים בעיקר ב-36 החודשים הראשונים לחיים", אמרה ד"ר גודארד בראיון שהעניקה ל"דיילי מייל" לקראת הכנס. "הכישורים הבסיסיים הללו משמשים אותנו בלמידה מתקדמת יותר, וכבר הוכח מעבר לכל ספק כי לרמתם יש השפעה קריטית על הצלחה בלימודים בהמשך החיים. תינוקות זקוקים, החל מגיל צעיר מאוד, ליכולת לנוע בצורה חופשית ולחקור את העולם שסביבם באמצעות מגע ותנועה – ושהות ממושכת בעגלה בפירוש פוגעת ביכולת הזו. גם האינטראקציה עם ההורה – שירה, דיבור ואפילו מבט – משמעותית להתפתחות, ולכן עגלות שבהן פני התינוק אינם פונים להורה מומלצות עוד פחות".
ד"ר גודארד סירבה לנקוב במספר שעות יומי או שבועי שמהווה רף בעייתי, ורק ביקשה להעביר להורים מסר כי יש "לפעול בשיקול דעת ולא להגזים לשום צד".