"התינוק שלי בן חודשיים כך שברמת העיקרון בחודש הבא אני אמורה לחזור לעבודה. לפני שבוע חשבתי לעצמי איך אני אמורה למסור אותו למטפלת? לא ברור לי איך אפשר לחזור לעבודה, בדיוק כשהתינוק התחיל לזהות אותי ולהיקשר אליי ואני כבר מנתקת אותו ממני. הוא בקושי שוקל 4.5 קילו והוא כבר לא יהיה איתי?".

נשמע כמו טקסט שגור בפיה של כל אמא אבל מי שעומדת מאחורי המילים האלו היא עדי אוחיון, בת 27 מנתיבות שנמצאת בדיוק בהתלבטות בין הכיס לתינוק שזה עתה ילדה. "חשבתי לעצמי שאין מצב שאני האמא היחידה שמרגישה ככה. אז פתחתי עמוד בפייסבוק, נתתי לו את השם 'יולדת וכבר עובדת', ומשם זה התגלגל לחברים ותוך שניות הוא הגיע לדף של מאמאזון ותפס תאוצה". אוחיון, אמא של לוריה בן החודשיים ועובדת במוקד שירות לקוחות טלפוני הקימה את העמוד במטרה לעשות שינוי: היא מבקשת להאריך את חופשת הלידה ולהשיג עוד כמה הצלחות בסוגייה הלא מדוברת.

עוד ב-9 חודשים:

>> איך אפשר להמשיך להאמין כשנולד לך תינוק מת?
>> תקראו לי שמנה, תקראו לי דובה, תקראו לי כשיש משהו לאכול
>> מה בתיק ההחתלה של שלי ורוד?

"מחקרים מוכיחים שהשנה הראשונה של תינוק היא החשובה ביותר להתפתחות, ויש לשנה הזו חשיבות לכל החיים. מה שאני מציעה הוא להאריך את חופשת הלידה למינימום חצי שנה בתשלום ועד שנה בחופשה ללא תשלום כך שמי שרוצה בוחרת להישאר וזו זכותה ומי שרוצה לחזור לעבודה חוזרת. בעיניי זה אבן יסוד שיהפוך אותנו לחברה טובה יותר".

אמא מחבקת תינוק (צילום: Shutterstock)
"הוא בקושי שוקל 4.5 קילו והוא כבר לא יהיה איתי"|צילום: Shutterstock

"בקנדה וברוסיה זה לא היה קורה"

בחלוף שבוע בלבד מהקמתו, ונכון לרגע זה, העמוד צבר 16,000 לייקים ושיתופים רבים. "מדובר ביוזמה אישית שלי ונטולת כל אינטרס פוליטי", היא מבקשת להדגיש. "במצב הקיים, נשים רבות מאריכות את החופשה בשלושה חודשים נוספים על מנת להישאר עם התינוק אבל ללא כל הכנסה. בתחקיר שערכתי מצאתי שבקנדה למשל את מקבלת 75% מהמשכורת ויכולה להאריך את חופשת הלידה עד שנה, ברוסיה מדובר בשנה בתשלום וניתנת האפשרות להאריך לשלוש שנים (!) ללא תשלום. ובישראל, החוק קובע שאישה יכולה להאריך רק עוד שלושה חודשים בחופשה ללא תשלום ומקום העבודה נשמר לה, אבל גם במקרה הזה שומעים אינספור סיפורים על פיטורים".

עדי מספרת שלא רק נשים הגיבו לה. "היו לא מעט תגובות מגברים ששמחו על היוזמה, והיו גם כאלה שכתבו לי שברגע שהאישה חזרה לעבודה - הם סבלו שכן הם רואים איך זה קורע אותה מבפנים. היו כאלה ששיתפו אותי שהם עצמם היו רוצים לצאת לחופשת לידה ובעיני זה חשוב לא פחות". עם זאת, מודה אוחיון שהיו גם תגובות לא כל כך מפרגנות. "אמרו ל למשל שכל אחד צריך גם קריירה ולא רק לשבת בבית עם התינוק. דעתי היא שזה לא צריך לבוא אחד על חשבון השני. אנחנו מדינה מודרנית ואנחנו יכולות לפתח קריירה ולהיות עם תואר ראשון ושני ודוקטורט ולהיות אמהות למופת. בארץ זה יותר קשה אבל אני בטוחה שעם הכלים הנכונים המחשבה הזו תשתנה".

_OBJנושא נוסף שמטריד את אוחיון הוא נושא המשכורת עצמה. "בימינו נשים לא משתכרות כמו גברים ולפחות 50% ממה שהן מרוויחות הולך למטפלת, למעון או לגן. זאת הסיבה שנשים רבות מוותרות על מעגל העבודה כי הן מרגישות שזה לא כדאי להן כדאי והן לא רוצות שמישהי אחרת תגדל את ילדיהם. יש נשים שחוזרות לעבודה למען הנפש שלהן ויש כאלה שנשארות כי מבחינה כלכלית לא משתלם להן. בעיניי זו גם נקודה כואבת".

מאז פתיחת הדף מקבלת אוחיון בין 70-80 הודעות אישיות בתא הפרטי של העמוד על כך שמדובר במאבק צודק. "נשים כתבו שהם מוכנות למחאת עגלות בנושא, אבל אני רוצה לחכות קצת עד שתהיה תמיכה גדולה, ורעש ונעיר מישהו בכנסת. יש בישראל 26 חברות כנסת ורובן אמהות, אבל אף לא אחת מהן העלתה את הסוגיה לדיון. וזה פשוט חבל".

ביום חמישי הקרוב (30/10) תעלה בקשת סדרה דוקומנטרית המתעדת 100 זוגות משלב ההחלטה על כניסה להריון ועד ללידה עצמה. הסדרה תעקוב אחרי מגוון רחב  של זוגות ותיתן הצצה נדירה לרגעים אינטימיים ומרגשים במסע  הזוגי  המורכב שבסופו ישתנו חייהם. 
"9 חודשים" – פרק הבכורה: החל מה-30/10 ב-21:00 

 >> מכתב לפני הפלה: "דבר קטן, אני לא יכולה לתת לך להיוולד"