זוג צעיר מטייל בחנות למוצרי תינוקות. האשה לובשת שמלת הריון קלילה, הגבר מלטף את בטנה המתעגלת. לשניהם מבט מצועף, מחייכים זה לזו בינות לחיתולי טטרא וסלקלים. אידיליה פר אקסלנס.

גבר ואישה בהריון רבים (צילום: Carey Hope, Istock)
לא בדיוק התקופה הקסומה בחייכם, אה?|צילום: Carey Hope, Istock

אבל יש זוגות שתקופת ההריון היא לא בדיוק התקופה הקסומה של חייהם. ההורמונים, החשש מפני ההורות ואפילו תחושת קיפוח של האב לעומת התינוק שעוד לא נולד – כולם יכולים לערער את הזוגיות ובמקרים קיצוניים אף להוביל לגירושין עוד לפני הלידה.

קלישאות הריוניות? יכולות להוביל לפרידה

תקופת ההריון טומנת בחובה שינויים מרחיקי לכת בגוף ובנפש, וטלטלות רגשיות עצומות. הקלישאות מנציחות דמות של הריונית היסטרית, ששצורחת על בעלה להשיג לה בייגלה שמיניות, עם שומשום ובלי מלח וברור שזה יהיה בשלוש לפנות בוקר. בסרטים רואים נשים עם בטן עצומה שממררות בבכי ומתגלגלות מצחוק בהפרשים של שניות. המציאות כמובן מורכבת יותר, אבל אין ספק שלשינויים הגופניים וההורמונליים שעוברים על האשה יש ביטוי במערכת היחסים הזוגית, ולא תמיד לטובה.

לדוגמה, יחסי המין בהריון יכולים להיות נפלאים. נשים רבות מספרות על תחושת השלמה עם גופן דווקא בהריון, ועל חיבור מחודש לנשיות שלהן. מנגד, נשים אחרות סובלות מתופעות לוואי גופניות כמו בחילות, צרבות, טחורים ושאר מנעמים, שיכולים להשכיח גם מהן וגם מבני זוגן את קיומו של הליבידו.

"כל החברות שלי שהיו בהריון לפניי סיפרו לי את 'אגדת השליש השני'", מספרת נ', אמא טרייה שעברה משבר קשה בנישואיה במהלך ההריון. "כולן אמרו איך הבחילות עוברות, אבל עדיין אין את הכבדות של הסוף, ואיך החשק המיני בשמיים. בפועל אני הרגשתי כמו סמרטוט כל ההריון, ולא יכולתי אפילו לחשוב על סקס. אני לא חושבת שזה מה שגרם לכל הריבים ביני ובין בעלי, אבל זה בטח לא עזר, והוסיף המון מתח למערכת שגם ככה הייתה על סף קריסה".

 יושב לבד, בחושך

סיבה אפשרית נוספת למשבר זוגי בתקופת ההריון היא תחושת הקיפוח של האב, לפעמים עד כדי קנאה בתינוק שעדיין בבטן. "בניגוד למה שמקובל לחשוב, הזוגיות לא תמיד הולכת טוב עם ההורות", אומרת הפסיכותרפיסטית שוש כרמל. "בעוד שהאשה נשאבת יותר ויותר לחוויית ההריון, הגבר מרגיש זנוח ובודד".

ד"ר סיגלית עליש מוסיפה: "כמובן שאף אחד לא יתגרש מאשתו כי לא הכינה לו ארוחת בוקר בגלל בחילות ההריון, אבל בהחלט יש גברים שההריון גורם להם לבחון מחדש את מקומם במערכת הזוגית, לחשוב על סדר העדיפויות של האשה ולשקול אם להמשיך הלאה". שוש מציינת עוד כי "התהליך הפסיכולוגי שעובר על נשים וגברים בהריון הוא שונה בתכלית, ולכן יכול ליצור פערים גדולים.

השונות הפיזיולוגית והביולוגית בין המינים אולי עומדת בסתירה לרעיונות מודרניים של שוויון, אבל בהחלט משפיעה על הזוגיות, ובפרט בזמן ההריון". ואם בשוויון עסקינן, שוש מציינת גם ענייני קריירה כגורם אפשרי נוסף למתח בזוגיות. האשה, שחוששת מהמשך דרכה המקצועית לאחר שתהפוך לאם, ואולי אף נדרשת להפחית את עומס העבודה כבר בתקופת ההריון, עלולה לפתח טינה כלפי האב המיועד, שכביכול אינו נאלץ לשנות דבר מבחינה תעסוקתית

 

החלטתם לפרק את החבילה בהריון? אל תעשו את לבד
זוג יושב על ספה לבנה האישה עם הגב לגבר (צילום: MATJAZ SLANIC, Istock)
"התהליך הפסיכולוגי שעובר על נשים וגברים בהריון הוא שונה בתכלית"|צילום: MATJAZ SLANIC, Istock

ומה קורה כאשר הבנתם מה הסיבות, ניסיתם טיפול זוגי ובכל זאת החלטתם לפרק את החבילה עוד לפני שהזמנתם חבילת לידה? ד"ר עליש מבהירה כי על פי רוב, "הריון הוא לא זמן טוב לקבל החלטות". במיוחד כאשר יש כבר ילדים גדולים יותר בבית, כדאי לחכות קצת. אפשר להיפרד לתקופת נסיון, אבל לא מומלץ לבצע את האקט הסופי של גירושין בתקופה כל כך רגישה.  השילוב של גירושין ותוספת של אח חדש עלולה להיות קשה מדי עבור ילדים קטנים, ואם בכל זאת מחליטים להיפרד יש להכין אותם בהתאם.J

"תהליך  הפרידה קשה ומורכב גם כך, על אחת כמה וכמה בהריון", מוסיפה שוש. "לדעתי, זוג שמחליט להיפרד במהלך ההריון זקוק לליווי של איש מקצוע, שיסייע להם להתמודד עם הקשיים והמורכבויות של הורות בנפרד. למטפלים יש הרבה דרכים ללמד הורים איך לא לפגוע בילדיהם ולהמשיך להיות הורים ביחד, למרות הפרידה".

לראות את הנולד: עוד מילה אחת על על הסדרי הראייה לגרוש

מבחינת משפטית, האב צריך לקחת בחשבון כי אם יתגרש מהאם, יהיה לו קשה מאוד לראות את הילד בשנים הראשונות והחשובות כל כך בחייו. עו"ד אמיר שי, המתמחה בהסדרי משמורת, מוסיף: עד לפני כמה חודשים הייתה תפיסה נוקשה שאי אפשר לעשות הסכם משמורת לגבי ילד שטרם נולד.

רק לאחרונה נתן בית משפט תוקף להסכם לפני לידה". ומה לגבי מעורבות האב בחיי התינוק טרם הלידה? "אי אפשר לבקש צו שיחייב את האם לאפשר לאב להיות נוכח בלידה. לעומת זאת, זכותו לדעת על כל הבדיקות, אפילו במחיר פגיעה בזכות האישה לפרטיות". ומה לגבי וחובותיו של האב הפרוד? "לדעתי אישה שתפנה לבית המשפט בבקשה לחייב את הגרוש שלה לשלם עבור מחצית מהבדיקות בהריון תקבל את הכסף", אומר עו"ד שי. "בכל מקרה, עד עכשיו לא נתקלתי בדרישה למזונות עבור עובר, אבל אני בטוח שאם מישהי תנסה – היא תצליח".

 

 סייעו בהכנת הכתבה:

 שוש כרמל, פסיכותרפיסטית פרטנית וזוגית, מייעצת להורים בנושאי גידול ילדים.

ד"ר סיגלית עליש, מטפלת משפחתית וזוגית, מומחית להתפתחות הילד בגיל הרך ומרצה במכללה למנהל.

 

>>ואיך מתחזקים את הזוגיות בהריון?