אחרי שחברתה הטובה התאבדה בעקבות דיכאון חמור לאחר לידה, ולאחר שהתמודדה בעצמה עם דיכאון בעבר, החליטה ליבי דביר, דולה לאחר לידה במקצועה, להקים קבוצת תמיכה לאמהות טריות. המטרה: לתת להם מרחב ביטוי בטוח ומכיל, כדי שלא תיאלצנה להתמודד לבד עם הקושי.  

"הקבוצה שלנו, ששמה 'אם הדרך', היא קבוצת פעילות חברתיות שכוללת שבע נשים", אומרת דביר בשיחה עם MAKO. "את הקבוצה מנחה גל כהן, סטודנטית לתואר שני בעבודה סוציאלית קהילתית, שעובדת בצמוד למאיה ארונין, עו"ס קהילתית במחלקה לשירותיים חברתיים בעיריית פתח תקוה. אנו נפגשות אחת לשבוע, והמפגשים מתקיימים, כמובן, ללא עלות כלשהי, כשכל המעורבים בעניין עובדים בהתנדבות". 

 את הקבוצה יזמה ליבי בעקבות התאבדות של א', חברתה הטובה, ששקעה בדיכאון קשה לאחר לידת בתה. ליבי, שהתמודדה בעבר בעצמה עם דיכאון אחרי לידה, ונתקלה בסיפורים רבים נוספים מסביבה, החליטה שהיא חייבת לעשות מעשה. "הרגשתי שיש צורך אמיתי וחי בשטח, צורך של יולדות למקום בטוח, לעזרה וידע מקצועי וכמובן הכלה מלאה ללא שיפוטיות.

"פניתי למאיה בבקשה להקים קבוצה ייחודית שתאיר בזרקור על הנושא של קשיים רגשיים לאחר לידה באופן יותר עמוק ואמפתי, ולמזלי היא תמכה לגמרי בקבוצה שכזו. הפעילות החברתיות בקבוצה הן נשים אשר לא בהכרח באות מתחום של הריון ולידה במקצוען אלא מתוך חיבור אמיתי וטהור לנושא ואף חוו קושי רגשי כלשהוא במהלך ההיריון ו/או לאחר הלידה ומעוניינות לתרום מזמנן, ניסיונן ולבן בשביל אותן יולדות".

ליבי דביר (צילום: צילום ביתי)
הקימה את הקבוצה לאחר שחברתה התאבדה בעקבות דיכאון אחרי לידה. ליבי דביר|צילום: צילום ביתי
מעבר להענקת תמיכה לנשים, לקבוצה יש כמה מטרות נוספות. "אנחנו עובדות על הכנת מסמך רשמי המדבר על הנושא בהרחבה ולפנות עימו לגורמים הרלוונטיים כגון משרד הבריאות בכדי לגרום לשינוי מדיניות מהותי בשטח כמו הכשרה מעמיקה יותר לרופאי ילדים, רופאי נשים ומשפחה. בנוסף, אנחנו רוצות לקדם פעילות מניעתית עוד בתקופת ההיריון, בכך שנעלה המודעות לנושא במקומות בהם ישנן נשים בהריון כגון כנסי הריון ולידה. מטרה נוספת היא שבירת סטיגמות סביב הדיכאון לאחר לידה ובזמן ההיריון כמו שהיולדות הן חלשות, מפונקות, כישלון כאימהות ושזאת אשמתן באיזושהי דרך".

הקבוצה פועלת כרגע רק בפתח תקווה, אולם השאיפה היא כמובן להתרחב לערים ויישובים נוספים."החזון שלנו הוא לפעול לקידום ופיתוח מציאות מכילה ומקבלת למען נשים המתמודדות עם דיכאון אחרי לידה, על ידי עשייה חברתית הנוגעת בכל המעגלים העוטפים את האשה, שינוי מדיניות, העלאת מודעות, ניפוץ סטיגמות ויצירת מקור תמיכה עבור נשים אלו - לשבור את קשר השתיקה, כדי שאף אישה לא תרגיש שהיא מתמודדת לבד עם הקושי".

*המפגשים מתקיימים בימי ג' בערב, במחלקה לעבודה סוציאלית קהילתית, אגף הרווחה ושירותים קהילתיים,עיריית פתח תקוה.

נשים שחוו בעברן קושי רגשי בהיריון או לאחר לידה ומעוניינות להתנדב בפרויקט מוזמנות לפנות לטלפון 03-914-9407 (מאיה) או למיילים: Mayar@ptikva.org.il,

>> איך נראה יום בחיי אישה שסובלת מדיכאון אחרי לידה?