אחרי הלידה, כולם מתעסקים במשקל. כמה מהר ירדת, כמה נשאר לך להוריד או מתי כבר תיכנסי למכנסיים בלי גומי. אבל גוף שעובר הריון ולידה לא רק מעלה ומוריד קילוגרמים – הוא משתנה באופן מהותי, לפעמים לנצח.
יש תופעות שמתחילות בהריון ומלוות אותך גם אחריו, ואחרות שמפתיעות אותך פתאום, בדיוק כשחשבת שהכל מאחורייך. לכולן אמנם יש הסבר הגיוני, אבל זה עדיין לא הופך אותן לנסבלות. כדי לנסות ולהכין אתכן נפשית לשינויים הפיזיים שיתקפו אתכן אחרי הלידה, אספנו את מיטב התופעות, נסו לקבל אותן באהבה (טוב, אתן לא באמת חייבות).
1. השלפוחית שלך מאותגרת
זוכרת איך בהריון היית רצה לשירותים כל שנייה? ובכן, יש מצב שזה לא עומד להשתנות בקרוב. העומס העצום שהיה על רצפת האגן שלך לאורך ההריון, בצירוף המאמץ המרוכז לדחוף את התינוק החוצה (זוכרת? השלב שבו ראית כוכבים ונשבעת שאת עוברת למנזר?) גורמים לשלפוחית השתן להיות רגישה, ולשלוח אותך לריצות, שלעתים מסתיימות בדליפה לא רצונית.
מה עושים? מתרגלים את שרירי רצפת האגן, ובמידת הצורך נעזרים בפיזיותרפיה.
2. נשירת שיער
יותר מתשעה חודשים נהניתן מימי שיער טובים, אבל כמה שבועות אחרי הלידה מתחילה ה-נשירה. יש נשים שיסתפקו בשלכת מינורית, אבל יש כאלה שפשוט ימצאו כדורי שיער מתגלגלים בבית, עד כדי פסים מדאיגים של קרקפת שמבצבצת בין המחלפות (לשעבר). הסיבה לנשירה היא לא הסטרס מההנקה או הלילות הלבנים, אלא פשוט מנגנון פיצוי של הגוף על כך שבהריון כמעט לא נשר לך שיער.
מה עושים? תזונה מצוינת בדגש על אבץ, ואם זה לא עוזר - הריון נוסף כמה שיותר מהר.
3. תזיעי יותר
מה עושים? דיאודורנט, מזגן וציפייה עיקשת לחורף.
4. הנרתיק שלך יתרחב
אם הרופא שתפר אותך בחדר לידה היה במצב רוח טוב אולי הוא התבדח עם בעלך והציע לו לתפור קצת יותר צמוד כדי שלא ייהרסו לכם חיי האישות. אך למרבה הצער – גם בבדיחה הזו יש יותר משמץ של אמת. אלא אם עברת ניתוח קיסרי, הנרתיק שלך היה צריך להתרחב משמעותית כדי לאפשר לחמודי הזה שעלייך לצאת, והוא לא ממהר לחזור לקדמותו. למעשה, אצל חלק גדול מהנשים הוא לא חוזר לקדמותו לעולם.
מה עושים? מתרגלים את שרירי הנרתיק, ומקבלים את השינוי באהבה.
5. הציצים שלך יקטנו
זוכרת את מראה דוגמנית הלנז'רי שהיה לך בהריון? המחשוף השופע, החזה המלא והתחושה שאף אחד לא מסתכל לך בעיניים יותר? ובכן, אנחנו מקווים שנהנית, כי לפחות עד ההריון הבא זה לא יקרה. ההנקה אמנם עוזרת לשמר את האשליה לזמן ממושך יותר (ואגב: לא גורמת לנפילה או ריקון מואצים של החזה), אבל כשהיא תסתיים, תיחשף המציאות המרה: הציצים שלך קטנו, התרוקנו והתחילו לגלות סימני כניעה לגרביטציה.
מה עושים? תוכלי להניק עד ההיריון הבא, לקנות חזיות מרופדות או פשוט לקבוע תור לניתוח פלסטי.
6. יישארו לך כתמים
יש נשים (בעיקר כהות עור. לטיפולך, אמנון לוי) שמפתחות במהלך ההריון מלזמה, או בשמה המוכר יותר: פיגמנטציה - כתמים כהים באזור הפנים והמחשוף, בעיקר בשפה העליונה ובלחיים. המשקל יירד, אפילו סימני המתיחה יירגעו, אבל "מסכת ההריון" בעינה עומדת – מקסימום עושה טובה ודוהה קצת.
מה עושים? אפשר לעבור טיפולים קוסמטיים שמצמצמים את הכתמים, אפשר לקנות מייקאפ מעולה והכי חשוב: חובה להיזהר מהשמש, שרק מחריפה את המצב.
7. כפות הרגליים שלך יגדלו
בין הרופאים ישנה מחלוקת האם גדילת כפות הרגליים אחרי הלידה קשורה לשינוי במבנה כריות השומן ברגל או לשינויים במבנה העצמות, אבל זה לא ממש משנה כשכל ארון הנעליים שלך, שגם כך היה נטוש כשהסתובבת בנעלי אצבע מרוב בצקות, נשאר בשיממונו. החדשות הטובות הן שזה קורה בדרך כלל רק פעם אחת בחיים, אחרי הלידה הראשונה.
מה עושים? ועכשיו לחדשות הרעות. ממש אין מה לעשות בנדון. חוץ מלקנות נעליים חדשות, שזה בעצם לא פתרון נורא כל כך.
8. הבטן שלך כבר לא תיראה כמו פעם
בהנחה שאת לא גורו פילאטיס או דוגמנית על, רוב הסיכויים שתצאי מבית החולים עם בטן של חודש חמישי-שישי, שאמנם תלך ותשטח עם הזמן, אבל ללא התערבות רצינית מצדך כנראה שלא תחזור למצב מרנין מרצונה החופשי.
מה עושים? כפיפות בטן, וכשהמצב קשה – ניתוח הרמת בטן.
למידע נוסף על תוסף ברזל ללא תופעות לוואי לחץ כאן