ההתלבטות אם לצום או בהריון היא לא פשוטה, ונשים הריוניות רבות מוצאות עצמן עומדות נבוכות. יש הרבה שמועות לא מבוססות, לא ברור מה נכון ומה פחות, ואל כל אלה מתווסף רף החרדה, שגם ככה קצת יותר גבוה מכרגיל בתקופת ההריון.
רק בשביל לסבר את האוזן, לפי ההלכה, אישה בריאה שנכנסה להריון באופן טבעי לא פטורה מהצום. עם זאת, ברגע שהאישה מרגישה צירים, כאבים או כל תופעה מדאיגה אחרת, חובה עליה להפסיק לצום. בנוסף, אישה הרה או מניקה אינה מחויבת להגיע לבית הכנסת, ויכולה להישאר לנוח בבית כדי להקל על עצמה את הצום.
כמובן שההחלטה אם לצום תלויה במידה רבה בשלב ההיריון בו את נמצאות, כמו גם ההיסטוריה הרפואית או מצבים מיוחדים אחרים. כמובן שאם יש ספק, אין ספק: תמיד טוב להתייעץ עם הרופא.
1. אז מותר בכלל לצום בהריון?
מותר, אם ההיריון תקין. יש בגוף מספיק רזרבות לקיים את העובר גם אם האישה לא אוכלת יממה שלמה, ולא נגרם לו נזק מהצום.
2. יש הקלות להריוניות שצמות? צום עם שתייה נניח?
חיי אדם, ובכלל זה העובר, חשובים בעיני ההלכה יותר מהצום. בכל מקרה של חשש לאם או לעובר, מותר וחובה על האישה לשבור את הצום מידית.
3. יש שלבים ספציפיים בהריון שאסור לצום בהם?
כל עוד ההיריון תקין, לא. עם זאת, ייתכן שצום בתחילת ההיריון, בשיא תקופת הבחילות, יהיה קשה יותר, יחריף את הבחילות ואף יעלה את הסיכון להתייבשות בעקבות הקאות. יש רבנים שמעניקים הקלות בצום לנשים מהחודש השמיני, בגלל סיכון להתפתחות לידה מוקדמת, אולם הם מיעוט. רוב הרבנים סבורים שאישה בריאה צריכה ויכולה לצום כרגיל.
4. יש מצבי סיכון מיוחדים שמבטלים את האפשרות לצום?
כל היריון בסיכון מחייב אישור מרופא כדי לצום. בולטים במיוחד בעניין הם הריונות אחרי טיפולים, שרבנים רבים מסכימים כי הם מחייבים לכל הפחות שתיית מים לשיעורין (לגימה אחת מדי מספר דקות) במהלך הצום, נשים שסובלות מסוכרת הריונית ונשים שחוו צירים מוקדמים או הפלות בעבר.
5. הריון עם תאומים פוטר אישה מלצום?
הריון תאומים מוגדר מראש כהריון בסיכון. עם זאת, כאשר אין תופעות כמו צירים מוקדמים, סוכרת או כל גורם סיכון ממשי, הרופא יכול לאשר לך לצום בשביל שלושה.
6. ואם אני צמה ומרגישה ירידה בתנועות?
הירידה בתנועות לא קשורה לצום, מפני שלעובר יש מספיק אוכל גם אם אמו צמה. אם את רוצה לעודד את העובר לזוז בלי לאכול משהו מתוק, את יכולה לנשום נשימות בטניות עמוקות או לגעת בעדינות בבטן. אם את עדיין לא בטוחה שהכל בסדר, לכי להיבדק.
7. מה הסימנים שלפיהם אני יכולה לקבוע שאני חייבת לשבור את הצום?
צירים, הקאות וחולשה כללית הם סימנים שבהחלט מספיקים כדי לקבוע את סיום הצום באופן עצמאי. בכל מקרה של הרגשה רעה, האישה חייבת לדאוג לעצמה ולעובר, לשתות ואם היא עדיין חשה ברע - ללכת להיבדק.
8. מותר לקחת ויטמינים ותוספי הריון בזמן הצום?
ההלכה מתירה נטילת תרופות חסרות טעם אם הן הכרחיות. אם מישהי ממש חוששת לדלג על יום אחד של נטילת תוספים היא יכולה לקחת אותם – אבל בלי מים.
9. מותר לצום אחרי בדיקת מי שפיר?
כן, אם הבדיקה עברה בשלום ואין התכווצויות ברחם, אין מניעה לצום כמו בכל הריון בריא אחר.
10. צמת בהצלחה? יופי. מה לאכול בסעודה מפסקת, ואיך לשבור את הצום?
לסעודה המפסקת צריך לתכנן מנות מאוזנות, עם נטייה קלה לכיוון הפחמימות – ועדיף שתהיינה מורכבות, כמו אורז מלא, לחם דגנים או פסטה מחיטה מלאה. חשוב לשתות המון לפני הצום, כדי לא להתחיל אותו במצב של חוסר נוזלים שרק ילך ויחריף. לא מומלץ לשתות קפה או תה, שמשתנים וגורמים לאיבוד נוזלים מואץ. את הצום כדאי לסיים בשתייה ממותקת (עדיף בדבש או סילאן), ולא לאכול יותר מדי מתוך בולמוס – במוצאי כיפור חדרי הלידה מלאים בנשים שאכלו יותר מדי, ובלבלו את התחושות הגועשות בבטן עם צירים.
סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר דוד איסקוב, מנהל מרכז בריאות האישה במחוז חיפה של הכללית; שגית בן עוז, דיאטנית שירותי בריאות כללית במחוז חיפה; הרב דוד סתיו.