לענייני בשר ועוף יש משקל לא מבוטל בהריון: החשש המתמיד מפני טוקסופלזמה, סלמונלה וליסטריה גורמים להריוניות לרצוח את הבשר שוב ושוב, ולא מעט מהן מדווחות על חשק בלתי ניתן למימוש לסטייק ורדרד במרכזו, במקום הגרסה ההריונית המיובשת.

אישה בהריון אוכלת סלט (צילום: kristian sekulic, Istock)
לא על הסלט לבדו: הריונית צמחונית צריכה להקפיד על תפריט עשיר בברזל|צילום: kristian sekulic, Istock

אבל אם חשבתם שלצמחוניות יש חיים קלים בהריון – תחשבו שוב. גם לצמחוניות אדוקות צצים לפעמים הרהורי כפירה, במיוחד כשלכולם מסביב יש מה להגיד על ההימנעות שלהן מבשר. אז איך להעביר הריון צמחוני בלי לגלוש למחוזות האנמיה? והאם צריך ליטול תוספי מזון נוספים? קבלו מדריך, עם כל ההסברים.

הידעת? גם התזונה שלך לפני ההריון משפיעה על העובר

 

1. אחת ולתמיד: האם אפשר לעבור הריון בריא ותקין גם בלי בשר? "חד משמעית: כן, ואפילו עשיתי זאת פעמיים בעצמי", אומרת איריס גורנר, איריס גורנר C.A , N.D מומחית ברפואה אינטגרטיבית ומנהלת מגמת נטורופתיה במכללת מהות. "באמצעות תזונה מגוונת ניתן להשיג את כל הנדרש, ויתרה מזאת: להימנע מהכנסת חומרים מזיקים רבים המצויים במזון מן החי, בין היתר אנטיביוטיקות ותרופות נוספות הניתנות לבעלי חיים, כמו הורמונים שונים".

2. אילו תחליפים לבשר כדאי לצרוך בהריון? "צמחונות באופן עקרוני אינה דורשת תחליפים, מאחר שהדוגלים בגישה הצמחונית מאמינים כי תזונתנו הבסיסית אינה אמורה מלכתחילה לצרוך בשר", אומרת איריס. "תזונה מאוזנת ונכונה מבטלת את הצורך במציאת תחליפים מלאכותיים, וניתן להשיג את כל מרכיבי התזונה ממזון בריא".

ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כלית במחוז המרכז, מציעה כמה אופציות: תערובת של דגנים (קינואה, אורז, בטטות, תפוחי אדמה, חיטה, שיבולת שועל) וקטניות (פול, חומוס, שעועית, אזוקי, מש). כל תרכובת כזו, כמו מג'דרה, חמין צמחוני ואפילו פיתה עם חומוס, יספקו חלבון עשיר ואיכותי. כדי לקבל ברזל, ממליצה ד"ר אבל על שקדים, אגוזים וטחינה, רצוי בצירוף ירקות ופירות עשירים בויטמין C, שמעודד את הברזל להיספג: השיאנים הם קיווי, גמבה ועגבניות, אבל כל תוספת של ירקות טריים היא מבורכת ומועילה.

3. האם לצמחוניות יש יותר בעיות בספיגת הברזל, גם אם הן נוטלות תוספים חיצוניים? "ממש לא", מרגיעה ד"ר אבל. "אם הן אוכלות את המזון 'הברזלי' או לוקחות תוסף לפי הכללים, כלומר לא בסמוך למוצרי חלב או קפאין, אין שום הבדל ביכולת של הגוף לספוג את הברזל דרך מערכת העיכול". איריס מדגישה את חשיבותו של ויטמין C בתהליך הספיגה, ומציעה לשלב ירקות ירוקים ואפילו לקחת תוסף חיצוני של ויטמין C, כדי לוודא שמספקים לברזל תנאים אופטימליים להיספג בגוף.

כמו כל הריונית, על הצמחוניות להיות במעקב אחרי רמות הברזל, ה-B12 והפריטין, אולם אם הצמחונות כוללת תזונה מאוזנת ובריאה, אין מניעה להמשיך בה גם בהריון ללא חשש.

4. אילו תוספים צריכה לקחת מישהי שמוותרת על בשר? "כמו כל אישה בהריון, צמחוניות צריכות לקחת פרנטל כלשהו, שמכיל את רוב התוספים המומלצים בכדור אחד", אומרת ד"ר אבל. "צמחוניות צריכות להקפיד במיוחד לבדוק את מצב ה-12B שלהן, ובמקרה הצורך להיעזר בתוסף יחד עם הפרנטל. בנוסף, מכיוון שגם נשים שאוכלות בשר זקוקות לעזרה עם רמות הברזל שלהן, גם צמחוניות נדרשות בדרך כלל לנטילת תוסף ברזל, ורצוי להקפיד על ברזל עדין, שלא יכביד על מערכת העיכול.

5. ומה לגבי הסויה בהריון? מחקרים חדשים מצביעים על כך שגורם לנזקים הורמנאליים. "אם אין בהיסטוריה הרפואית סרטן על רקע הורמונלי, אין מניעה לצרוך סויה בכמויות סבירות בהריון", אומרת איריס. "עם זאת, זה גם ממש לא חובה, ואפשר לקבל חלבון ממקורות רבים אחרים". ד"ר אבל ממליצה למי שמשלבת סויה בתפריט להעדיף מוצרי סויה דלי שומן, כמו טופו ומוצרי סויה טחונים.

6. האם יש הבדל בהמלצות בין צמחוניות שאוכלות ביצים, מוצרי חלב ודגים ובין טבעוניות? "צמחוניות שאוכלות דגים מקבלות יופי של חלבון שלם מדגים, ולכן צריכות פחות חלבון מצמחוניות אדוקות יותר", אומרת ד"ר אבל. "עם זאת, בדגים אין הרבה ברזל, וחשוב להיות מודעים לכך ולצרוך אותו ממקורות אחרים או בעזרת תוספים. טבעוניות צריכות להיות מודעות במיוחד לרמות הסידן שלהן".

לטבעוניות ממליצה ד"ר אבל להוסיף לתפריט זרעי פשתן, זרעי שומשום, גרעיני חמניות ונבט חיטה, שיספקו להן כמויות נאות של ברזל, סידן, חומצות שומן וסיבים תזונתיים. חשוב מאד לצרוך קטניות כעדשים כתומות וחומות, שעועית שחורה, אפונה ושעועית ירוקה, דגנים כמו קינואה ואמרנט ובמקרה הצורך גם תוסף סידן חיצוני", מסכמת איריס.

וכיצד משפיעה התזונה שלכם על ההריון שבדרך? קבלו הסבר