אף אחת לא רוצה לחשוב על זה. מספריים מתקרבים לעבר פתח הנרתיק, וכאילו זה לא מספיק מפחיד –גם הראש של התינוק שלך באזור. לא משנה כמה תכננת, כמה השקעת בעיסויים וכמה הפצרת במיילדת – לפעמים פשוט אין ברירה, וחייבים לבצע חתך חיץ (אפיזיוטומיה), פרוצדורה רפואית פשוטה (עבור המבצע) אך מבאסת עד מאוד (עבור הפציינטית). הבשורה הטובה היא שבשנים האחרונות פחת דרמטית שיעורם של חתכי החיץ, שבימים עברו היו מבוצעים כחלק מהנוהל השגרתי בכל לידה ראשונה, אולם מחקר חדש מגלה: לפעמים, חתך החיץ יכול לשמור עלייך ממשהו גרוע בהרבה.
נו, אז חתכו אותך? לפעמים עדיף לך שכן
במחקר, שכלל יותר מ- 25,000 לידות, נבחנו שיעורי הקרעים החמורים בשתי תקופות זמן. בתקופה הראשונה, בין השנים 1999– 2001, בהם נהוג היה לבצע חתך חיץ גורף, ו-72% מן היולדות המבכירות (בלידה ראשונה) נחתכו. התקופה השנייה היא בין השנים 2004– 2008, שבה מקובל היה שלא לבצע חתך חיץ כשגרה. לדברי מובילת המחקר ד"ר נועה זפרן, רופאה בכירה בחדר הלידה במרכז הרפואי "העמק", בתקופה הראשונה עמד שיעור החיתוכים היזומים בכלל הלידות על 31.5%, מול 10% בלבד בתקופה השנייה.
לעומת זאת, שיעור הקרעים בדרגה 3-4 היה 0.1% מכלל הלידות בתקופה הראשונה, מול 0.4% בתקופה השנייה. אצל נשים בלידה ראשונה היה שיעור החיתוכים 71.8% בקבוצה הראשונה מול 27.1% בקבוצה השנייה, ושיעור הקרעים היה 1% מול 0.2%. המחקר הביא בחשבון משתנים העלולים להשפיע על הסיכון לקרע, כמו גיל האם, שבוע ההיריון בזמן הלידה, האם מדובר בלידה ראשונה או חוזרת, סכרת הריון, מתן אפידורל, שימוש בוואקום, מין הילוד ומשקלו.
חתך חיץ יכול גם להכפיל את הקרעים
חתכי חיץ אינם המצאה חדשה של הרפואה המערבית, והם מבוצעים מדורי דורות. בשנים האחרונות ניטש ויכוח ער בין רופאים וחוקרים בשאלה האם יש לבצע חתכי חיץ מניעתיים, מכיוון שבעוד שיש מחקרים (כמו המחקר האחרון שנערך ב"העמק") שתומכים בביצוע החתך, ישנם מחקרים שמראים כי יעילותו במניעת קרעים לא תמיד עונה על הציפיות. כך, למשל, הראה מחקר שנערך לאחרונה ב"סורוקה" כי בלידות מסובכות (כמו לידות שבהן התרחש פרע כתף, וראשו של התינוק הצליח לצאת בעוד שכתפיו נשארות תקועות, לידות מכשירניות שנעשה בהן שימוש בוואקום או במלקחיים לחילוץ היילוד או לידות של תינוקות מעל ארבעה ק"ג) ביצוע חתך חיץ לא רק שלא הפחית את שיעור הקרעים בדרגה 3-4, אלא אף הכפיל אותם.
"כיום מקובל בחדרי הלידה בארץ ובעולם לבצע חתך חיץ לפי שיקול רפואי מיילדותי בזמן הלידה, למשל במקרים שבהם מעריכים כי משקל העובר גבוה, כאשר יש לבצע לידת ואקום, כאשר העובר תקוע או כאשר יש סימנים המראים כי האישה עומדת להיקרע באופן משמעותי", אומרת ד"ר זפרן. "נשים רבות חוששות מחתך החיץ ומבקשות להימנע ממנו כמעט בכל מחיר, אולם אין מספיק מודעות לכך שהימנעות מחתך חיץ במקרים מסוימים עלולה להעלות את הסיכון לקרעים חמורים בדרגה 3-4, שמצריכים ניתוח והחלמה מורכבים, וייתכן שמחקר זה יביא לשינוי בעיקר בגישה של היולדות החוששות מחתך החיץ".
אז מה בשורה התחתונה? האם חתך חיץ הוא חיוני או מזיק?
"לאור התוצאות של העבודה הזו, ובהתחשב בכלל הספרות לגבי קרעים, אין מקום לקבוע שצריך לחזור לבצע אפיזיוטומיה בלידה ראשונה באופן גורף. צריך להיות יותר ליברליים בהחלטה על ביצוע חתך, אבל חשוב להמשיך לחקור את הנושא, על מנת לנסות ולאתר גורמי סיכון שיסייעו לנו לאתר לנשים שאצלן ביצוע אפיזיוטומיה אכן יוכל להגן בפני קרעים משמעותיים".