את מקרי הקיצון כולנו מכירים מעמודי העיתונים ומהדורות החדשות: אמא מכורה לסמים קשים שיולדת תינוק מכור, נוטשת אותו או נפרדת ממנו בעל כורחה. נשים רזות להחריד, חיוורות, מצולקות. אבל מה לגבי סמים קלים יותר? אלכוהול, ניקוטין, מריחואנה – חומרים שאף רופא או דיאטנית לא ירשמו לך כהמלצה להריון או לחיים בכלל, אבל יש לא מעט נשים שחוטאות בהם מדי פעם? האם דין סיגריה ירוקה כדין מזרק מלא בחומר? ומה עושה סטלנית שמגלה שהיא הרה?
לא תאמיני, אבל בריא לעובר זה לא
"לפני שאנחנו מתחילים בכלל לדבר, חשוב לי להדגיש ששום מילה שאני אומר לא תומכת בשימוש בסמים כלשהם, לא בהריון ולא בכלל", אומר פרופ' אריאל מאני, מנהל חדר הלידה בבית החולים "ליס". "ככלל, אפשר לצאת מנקודת הנחה שככל שהסם נחשב 'קשה' יותר, השפעותיו על העובר ועל האם חמורות יותר. כך, למשל, שימוש בהירואין ובסמים אחרים ממשפחת האופיאטים עלול להביא למוות של העובר ברחם, וגורמים לתינוק להיוולד מכור – למעשה, תינוק שנולד לאמא שהשתמשה בסמים קשים נאלץ לעבור גמילה ממושכת בפגייה, ועלול לסבול מנזקים גופנים ונפשיים לכל אורך החיים.
"שימוש בקוקאין, למשל, מעלה את הסיכון של האישה ללקות ברעלת הריון, וכן את הסיכון להתרחשות של היפרדות שליה (מצב מסכן חיים שבו השליה ניתקת באופן חלקי או מלא מדופן הרחם, ועלול להסתיים במוות של האם והעובר, ר.ש), וגם כשיורדים בדרגת החומרה ונכנסים לתחום ה'סמים החוקיים', כמו סיגריות ואלכוהול, אנחנו יודעים שיש עלייה במומים בשימוש קבוע, לידה במשקלים נמוכים יותר ומגוון בעיות נוספות".
ובכן, בעוד שלאדם הסביר ברור לחלוטין ששימוש בהרואין בזמן ההריון הוא טאבו, אבל ששלוק ייין בקידוש לא יגרום לעובר לגדל זנב – בכל הנוגע לעישון של מריחואנה ו/או חשיש המחלוקת עצומה. יש מי שמשוכנע כי מדובר בחטא לגיטימי, כל עוד לא מדובר בשימוש המתכרותי, ואחרים סוברים כי מדובר בחוסר אחריות משווע. טיעוני הנגד, יש לציין, נשמעים משכנעים למדי. בין היתר, הראו מחקרים שנערכו בשנים האחרונות כי תינוקות שאמם עישנה גראס במהלך ההריון סבלו מפגיעות במערכת העצבים (שהתבטאו בקשיי שינה, עמידות מופחתת לגירויים, עצבנות ורעידות בגפיים), וכן מהפרעות זיכרון והתנהגות. "ברור שלא מדובר במשהו שמוסיף בריאות לאמא או לעובר", מסביר פרופ' מאני, "אבל כן חשוב להבחין בין שימוש נדיר ונקודתי לשימוש קבוע, שכמובן מסוכן הרבה יותר. אגב, חשוב לדעת שהחומרים הפעילים בקנאביס עוברים גם בהנקה. אמנם ריכוזם בחלב לא גבוה, אבל יש לזכור שמידת ההשפעה תלויה במשקל, ומכיוון שהתינוק שוקל קילוגרמים בודדים כל עוד הוא יונק, אין לזלזל בכמויות שהוא סופג כשאמא שלו מעשנת". ומה הסיכונים? לפחות לפי האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, תינוק שיונק חלב עם THC נמצא בסיכון גבוה יותר למוות בעריסה, עלול לסבול מהתפתחות מוטורית אטית יותר וכן עולה לאט יותר במשקל, מכיוון שהקנאביס עלול לפגוע בייצור החלב של האם.
עוד בתשעה חודשים:
- אז נינט... איך מתכננים חתונה בהיריון?
- התינוקת המתוקה שלא יכולה לבכות
- איך מרזים אחרי לידה? לא אוכלים בשביל שניים
"לקחתי כמה שאכטות, יצאה לי תינוקת מושלמת"
ומה עושה סטלנית שמחליטה להרחיב את התא המשפחתי? איך מתמודדים עם הצורך לעשן מול הפחד מהאפקט על התינוק? ת', אמא לפעוטה בת שנה, הסכימה לדבר על הדילמה. "כל מי שמכיר אותי ואת בעלי יודע שאנחנו מעשנים, ובואו לא ניתמם: בסביבה שלנו, של חבר'ה צעירים יחסית, יש יותר מעשני גראס מלא מעשנים, זו נורמה וממש לא נתפס כמשהו אפל או לא בסדר. בחתונה שלנו אפילו אמא שלי צחקה שהרב התבלבל בחופה מרוב הריח של הסיגריות שהחברים שלנו העבירו ממש מתחילת הערב, אבל איך שנכנסתי להריון, הכל התהפך. אחרי שפעם אחת חברה שלי קלטה אותי מעשנת (אחרי שכמה ימים לא נגעתי בכלום) וצעקה עליי, גיליתי שאני פשוט מסתירה את העובדה שאני מעשנת. סיגריות הפסקתי לעשן עוד לפני ההריון, אבל אני באמת לא חושבת – ואף הטפה מחברים, משפחה או אפילו מהרופאה שלי לא שכנעו אותי אחרת – שכמה שאכטות פה ושם באמת עלולות להזיק לתינוק בצורה משמעותית.
"הפחתתי כמויות משמעותית: מעישון כמשהו שהיינו עושים כמעט כל ערב עברתי לפעם בשבוע, ביום שישי. בדיוק כמו שעשיתי עם שתיית קפה, למשל: לא הפסקתי לגמרי, רק צמצמתי כמויות. הילדה שלי יותר מבסדר גמור, היא מושלמת, ואני יודעת שגם בהריון הבא אני מתכוונת לעשן קצת, כי הבאסה שבלהפסיק בטוח לא פחות מזיקה לעובר מכמה שאכטות פה ושם. מה שכן, הפעם אני אדאג להסתיר את זה הרבה יותר טוב, כי מתברר שמרגע שאת בהריון הגוף שלך כבר ממש לא שלך, וכל אחד מרשה לעצמו להתערב ולהעיר".