אתמול (שלישי) ילדה בניתוח קיסרי בבית החולים קפלן יולדת מבוגרת כבת 60 תינוקת בריאה במשקל תקין. למרות גילה המכובד ועל אף היותה היולדת המבוגרת ביותר שילדה בבית החולים המדובר, היא לא היולדת המבוגרת ביותר בישראל. במאי 2015 ילדה לראשונה אישה מבני ברק כבת 65 אחרי שהמתינה ללדת במשך 46 שנים. איך צולחים הריון בגיל כזה, והאם יש כאן תקווה אמיתית עבור נשים שמעוניינות לדחות את הלידה לגילאים מבוגרים?
לקראת הטיפול האחרון שהצליח לגרום ללידה, הוצע ליולדת לעבור ניתוח להסרת הגידול לפני הכניסה להיריון. היולדת אכן עברה את ההליך הכירורגי ובעקבות זאת טיפול ההפריה האחרון הביא להריון שהסתיים בלידה מוצלחת. "לאחר גיל הפוריות, במקרה שיש גידול ברחם, כורתים את הרחם ביחד עם הגידול", אומר ד"ר בר, "אך במקרה שלה, משום שרצתה לשמר את הזכות להרות, עשינו מאמצים גדולים לכרות את הכידול מבלי לפגוע ברחם".
איך עבר עליה ההיריון?
"ההיריון היה תקין עם סיכון יתר שיש בהריונות בגיל כזה, היה לה לחץ דם גבוה ולקראת הניתוח הקיסרי שהיה מתוכנן, התפרצה רעלת היריון. לכן הקדמנו את הניתוח והיא ילדה בשבוע 37 תינוקת בריאה במשקל 2.5 ק"ג".
ה-60 של היום זה ה-40 של אתמול
מטבע הדברים, הריון בגיל 60 לא מעלה רק שאלות בנוגע לבריאות האישה והעובר אלא גם שאלות אתיות: האם נכון והוגן זה יהיה כלפי הילד להיוולד לזוג הורים מבוגר? האם אנחנו לא מכריעים לו גורל מורכב בו לא בטוח שיזכה לגדול במשפחה שתהיה מסוגלת לדאוג לו ולגדל אותו עד גיל בוגר, ולא שהוא ייאלץ לסעוד את הוריו כבר בגיל צעיר?
"מי אנחנו שנשפוט את רצונה של האישה להיכנס להיריון. מלבד זאת, ה-60 של היום זה הארבעים של אתמול", אומר ד"ר בר, "עפ"י חישוב של סטטיסטיקאים במערכת הבריאות, תוחלת החיים גדלה ב-6 שעות כל 48 שעות. כיום, תוחלת החיים של אישה בישראל הוא 83, ובשנות ה-40 של המאה הקודמת, תוחלת החיים הייתה 48 שנים. אנחנו לא רק חיים יותר, גם הבריאות שלנו טובה יותר, וכל זה בזכות האפי-גנטיקה, הרגלי חיים שהולכים ומשתפרים, מה שגורם למחלות שמתוכנתות גנטית להופיע בגיל השלישי לא להופיע או להופיע בצורה קלה".
לדברי ד"ר בר, אישה שתרצה להיכנס להריון לקראת גיל 60 עוברת בירור בו נבדק האם יש מסוגלות משפחתית ורשת תמיכה כדי להביא את הילד לעולם, וגם מיפוי גנטי שבודק מה הסיכון לחלות במחלות המאפיינות את הגיל השלישי כמו סכרת לחץ דם.
אילו קשיים צפויים בהריון בגיל 60?
"אם הרחם תקין אין ממש קשיים, מהבחינה הזאת. למעשה במצב של רחם תקני, אפשר גם בגיל 80 לגרום להיריון", אומר ד"ר בר, "אך כמובן שמעדיפים לא לעשות זאת. מבחינת הקופות, אין השתתפות בטיפולי פוריות מעל גיל 45 מתוך ידיעה שזה לא יניב לידה. הנושא של הגידול ברחם הוא אינו תלוי גיל, וגם לא רעלת ההיריון שהתפרצה בסוף ההיריון שלה, היא יכולה לקרות גם בגילאים צעירים. בנוגע לניתוח הקיסרי, בגלל שהיולדת עברה ניתוח ברחם עלה חשש שהרחם לא יעמוד בלידה רגילה ולכן תכננו מראש ניתוח קיסרי, דבר נעשה ב-25 אחוז מהלידות".
האם יש כאן תקווה ובשורה לנשים שניתן ללדת בכל גיל?
"לא הייתי בונה על זה מכיוון שהריון ולידה הם אידיאליים בגילאים 25-35 אך אפשר להאריך זאת עד לגיל 40. אחר כך הפוריות קיימת אבל היא הרבה יותר ירודה. מבחינה גנטית רק 10 אחוז מהביציות מסוגלות לגרום להיריון. כלומר, הכניסה להריון אורכת יותר זמן והסיכוי להצלחה בטיפולים הוא יותר נמוך. לכן ההמלצה היא להיכנס להריון עד גיל 40. אמנם היו מקרים בודדים של יולדות בגילאי 58 ו-60 אבל אפשר לספור אותם ביד אחת. אנחנו משתדלים להבהיר לנשים שיולדות בגילאים מבוגרים באלו סיכונים זה כרוך אבל תמיד יש יוצאים מן הכלל".