כולנו רוצות שהתינוק שלנו יהיה בריא. זה ברור. שיהיו לו את כל האיברים שצריך, ושהכל יתפקד, חזק ויציב, טפו טפו, שומבצל וכל זה. אבל מעבר לזה, בואו לא נשלה את עצמנו, אנחנו רוצות גם שיהיה יפה עיניים, טוב לב, בעל קסם אישי, ושכל. כמה שיותר שכל. עוד ועוד חוקרים מגלים בשנים האחרונות שהיכולות הקוגניטיביות של הילד מתחילות להתעצב כבר ברחם, ושאנחנו, האמהות, כמי שנושאות את התינוק בתוכנו בגאווה, יכולות לעזור לו להיות הילד הכי חכם בכיתה.
"גנים שעוברים בתורשה הם בעלי משקל רב מבחינת האינטליגנציה והאישיות של הילד, אבל בחירות סגנון החיים של האם יכולות להשפיע במידה רבה על הגנטיקה הזו, בעוד העובר מתפתח," מסבירה ד"ר לנה אספריי. "למעשה, המחקר מסכים כיום על כך שכ-50 אחוזים מהאיי. קיו הוא תוצאה של גנטיקה, והשאר מושפע מסביבת התינוק והעובר."
>> מה קורה לגוף שלך בכל אחד משבועות ההריון?
קיבצנו את כל הטיפים, מכל התחומים, שיכולים לעזור כדי שתביאו לעולם את אלברט איינשטיין או מארי קירי הבאים, כדי שיהפכו את עולמנו למקום שטוב יותר לחיות בו. אין ספק שהאנושות זקוקה לכך, אז קדימה. לא להתעצל:
1. מספרים סיפורים
"חוקרים אמריקניים מצאו שאמהות שקראו לעובר ספרים, וספציפית במחקר הזה את ׳חתול תעלול׳ של ד"ר סוס בתקופת ההריון, ׳ביקשו׳ לשמוע את אותו סיפור גם לאחר הלידה, והעדיפו את הסאונד הזה, של קריאת הסיפור, על כל הסאונדים האחרים שהושמעו להם," מספרת ד"ר מרים סטופארד. ידוע ומוכח שספרים משפרים את יכולותיו הקוגניטיביות של ילד גדל, מלידה, אך מתברר שזה קורה עוד קודם, ומכין את הקרקע לחיים שלמים של השכלה.
2. פעילות גופנית
בדיוק כפי שאדם בוגר נהנה משחרור האנדורפינים שמתרחש בשעת פעילות גופנית, כך גם העובר. ההורמונים שמשתחררים מגיעים גם לשילייה ושוטפים את העובר בתחושה נפלאה וחמימה במשך עד 8 שעות. הפעילות הגופנית גם ממריצה את זרימת הדם, גם ברחם, מה שמשפר וממריץ גם את התפתחות העובר. מחקר חדש מציע אפילו שפעילות גופנית מגבירה את יצירת הקשרים במח העוברי וספציפית בהיפוקמפוס, איזור המשוייך ללמידה ולזיכרון, בארבעים אחוזים.
3. צאו לשמש
ויטמין D משמעותי מאוד לאמא ולתינוק. על האמהות לא לוותר ולקבל לפחות עשרים דקות של שמש ביום כדי שגופן יתמלא בויטמין. חוסרים בויטמין D, שמגיע משמש ישירה וממזון, עלולים לפגוע בבריאות האם ובהתפתחות העובר. ויטמין D חיוני לעצמות וללב התינוק, ויש מחקרים הקושרים חוסר בויטמין D אצל נשים הרות לאוטיזם בילדיהם. 70 אחוזים מהנשים ההרות בבריטניה סובלות מחוסר בויטמין D בהריון, אבל בישראל השמשית כמובן שמדובר במספרים אחרים.
4. עסו את הבטן
משבוע 20 בערך, מתחיל העובר לחוש במה שמתרחש מחוץ לבטן. הוא ירגיש ליטופים של הבטן, נגיעות ולחיצות, ואפשר להתחיל לתקשר עמו במגע ולפתח כך את מערכת העצבים שלו. מחקרים מראים שעוברים יכולים להבחין בין מגעה של אמא לבין מגע של האב או של אדם אחר. כדי לעסות את הבטן צריך קצת שמן שקדים, מגע עדין ותשומת לב.
5. דברו איתו
"עוברים יכולים לשמוע כבר מהשבוע ה-16, ובשבוע 27 כל המעברים בין האוזן למח כבר תקינים ובמקומם," אומרת ד"ר סטופארד. "מחקרים מראים לנו שהעובר מגיב למבטאים שונים ושפות שונות כבר ברחם. עוברים למשפחות דו שפתיות ששמעו ברחם את שתי השפות יודעים, לאחר הלידה, להבחין ביניהן. כדאי לא להתבייש ולהתחיל לפטפט."
6. אכלו מגוון
מגוון של מזונות מעניק לגוף ההריוני ולתינוק מגוון של ויטמינים, אבל גם מפתח את הפלטה העוברית, ומעלה את הסיכוי שהתינוק שלכם יתנסה במזון ולא יהיה בררן או תקוע על מגוון מוגבל של אפשרויות. בלוטות הטעם של העובר מתפתחות מוקדם, בשבוע ה-12, ועד שבוע 25 הוא כבר יספוג כשני ליטר של מי שפיר ביום, והאוכל שאמא אוכלת יתן את הטעמים לנוזלים הללו. מחקר מצא שאמהות ששתו מיץ גזר בהריון קיבלו תינוקות שמעדיפים גזר כשהם מגיעים לשלב הטעימות.
7. שימו מוזיקה
הגיע הזמן לחינוך מוזיקלי. "עוברים משוגעים על מוזיקה," אומרת ד"ר סטופארד. "היא משחררת במוחם הורמונים כמו סרטונין, המרגיעים ומשמחים את העובר, מה שמסייע לו להתפתח באופן מיטבי. אחרי הלידה התינוקות יזכרו את המוזיקה ששמעו ברחם, ויזהו אותה עם חוויה טובה של רוגע ושמחה."
8. תתחילו לשיר
כדאי להתחיל לזמר לבטן שירי ילדים כמה שיותר מוקדם אם רוצים שהם ילמדו מהר שפה. "אנחנו יודעים כיום שעוברים מזהים חרוזים ותבניות דיבור," אומרת ד"ר סטופארד. "שירים קצביים וחזרתיים ׳תופסים׳ את העובר, ולכן שירי ילדים קלאסיים הם מצויינים למטרה הזאת. כדאי לשיר שוב ושוב את אותם השירים, ולשיר בשקט ולאט יותר כדי להרגיע את העובר."