את הסימנים שהעידו על כך שהלידה שלי מתקרבת, חוויתי מתחילת חודש תשיעי והם באו אחד אחרי השני ממש לפי ספר. ספר מתח אם תרצו. אני זוכרת שביום בהיר אחד, סביב שבוע 36, הרגשתי שהבטן מתקשה לי. זה הגיע בתדירות של אחת לשעתיים ובכל פעם נמשך פחות מדקה. כמובן שנלחצתי כי לא ידעתי אם מדובר בצירים או באותם המדומים שמוכרים לנו מתחילת ההריון.
התקשות הבטן המשיכה להכאיב לי וחיפשתי את אותו "ציר" שכולן תמיד מדברות עליו, אתן יודעות, זה ש"עולה ויורד" ו"מקרין מהגב התחתון קדימה" ויתר הנחיות שנזרקו לעברי לאורך החודשים ולא היה לי מושג קלוש מה זה באמת אומר. אבל כל אלה לא קרו, מה שעוד יותר הלחיץ אותי. אז טסתי למיון יולדות, ושם מיהרו להרגיע אותי שאלו הם צירי הברקסטון היקס.
אז אחרי שסימנתי "וי" אדום וגדול על סעיף "הצירים המדומים", המשכתי הלאה. בכל הזמן הזה קיננתי בטירוף: ניקיתי , הברקתי נברשות, מירקתי כל כלי אפשרי שהיה לי במטבח ( אפילו את אלו שסבתא הורישה לי ושמעולם לא היו בשימוש), ניקיתי ויטרינות וחלונות – מה שכמובן שימח את בעלי במיוחד.
בהריון השני, הסימנים הופיעו בזה אחר זה אבל באופן קצת שונה. חלקם התערבבו יחד וחלקם בכלל הופיעו תוך כדי הלידה אבל אין ספק שההיכרות המקדימה עם הסימנים עוד מהיריון הקודם עזרה לי להיות רגועה יותר.
אז איך תדעי שהלידה שלך מתקרבת?
תאריך. נתחיל במובן מאליו. תאריך הלידה המשוער שלך, וכשמו כן הוא – משוער. מה שאומר שהוא סימן לכך שאת עומדת לסיים 40 שבועות של היריון אבל לא אומר שאכן תלדי בדיוק בתאריך הזה. למעשה רק 7% יולדות בתאריך הנקוב וכל השאר נעות סביבו. אין מדובר בתאריך תפוגה ואין מה להיכנס ללחץ אם טרם ילדת, אבל דבר אחד בטוח: התינוק הזה לא יישאר אצלך לעד. זה יקרה – אם לא היום, אז מחר.
ירידת הבטן. כבר העירו לך על התרוממות הבטן או נפילתה? ובכן, דעי שכשהתינוק יורד נמוך ומתבסס באגן – אז בוודאות הבטן נראית נמוכה יותר. ייתכן ותראי זאת בעצמך ואולי גם תשמעי זאת מהסובבים אותך. אם טרם שמעת את כל הערות הסבתא סביבך, הנה עוד סממן שאת "בירידה": תרגישי שאת ניגשת בתכיפות יתרה לשירותים. כן, הרבה יותר מהרגיל, וכן, אנחנו יודעות עד כמה הרגיל שלך לא שגרתי בעצמו.
פקק רירי. מדובר בהפרשה חומה, רירית ומעט דמית המשתחררת כתוצאה מהתרככות ושינוי בצוואר הרחם. הפקק הרירי יכול להשתחרר כמה שבועות עד מספר שעות לפני הלידה וייתכן והפקק ישתחרר בבת אחת או מעט לאורך מספר ימים
שלשולים. פעילות מעיים שיכולה להופיע בסמוך ללידה היא דרכו של הגוף להתנקות ולהוציא החוצה את מה שהוא אינו זקוק לו לקראת הלידה ובכך גם לאפשר יותר מקום. תנועת הכיווץ של המעי הנקראת פריסטלטיקה יכולה אף היא לגרות את הרחם להתכווץ ולהוביל לצירים.
התכווצויות. יכולות להיות גם התקשות והתכווצויות של הבטן שלעתים מתחילות להופיע כבר מהשליש השני להיריון כהכנה של הרחם לקראת הלידה ולקראת השליש השלישי עוצמתם ותדירותם עולה. התקשויות אלו נקראות גם צירי ברקסטון היקס על שם צמד החוקרים שגילו אותם. צירים אלו אינם צירים סדירים ותכופים המובילים ללידה אך בהמשך הם יכולים להוביל לצירים אמיתיים ואפקטיביים.
קינון. השלב הזה שבו את מכינה את הקן שלך בבית רגע לפני הלידה לקראת בואו של התינוק החדש. את יכולה למצוא את עצמך מסדרת, מארגנת, מכבסת ובכלל מנקה בכל מיני פינות שמעולם לא ידעת שתגיעי אליהם. זה נשמע כמו סיפורי פוגי, אבל זה משהו שקורה לכולנו. גם לא לבלתי מקוננת בעליל.
חשוב לדעת שבמידה והופיעו סימנים אחרים כגון: צירים סדירים, דימום או ירידת מים – הדבר מחייב להגיע לבדיקה במיון יולדות כי ייתכן ואת כבר ממש קרובה ללידה או כבר באחד משלבי הלידה המתקדמים. על כך מקרה של סימן אחר מומלץ לגשת לבדיקת רופא. ואם טרם הספקת לשתות את הקפה ברגוע למרות הכול תזכרי שתמיד אפשר לקחת אותו איתך לחדר לידה. שתהיה לידה קלה!
*אורית הלפגוט "עוצמת הריפוי" היא דולה, רפלקסולוגית ומטפלת מוסמכת ברפואה משלימה בהתמחות היריון ולידה
>> והנה עוד כמה סימנים שאת רגע לפני
>> חרמניות יותר, גומרות יותר: הסקס שלך בהריון