כ-15% מהנשים יידבקו במהלך חייהן ב"טוקסופלזמה גונדי" (Toxoplasma gondii). ד"ר סוזנה ונד, מומחית ברפואת נשים ב"כללית", מחוז שרון שומרון, מסבירה כי מדובר בטפיל(פרזיט) חד-תאי. "כאשר ההדבקה מתרחשת במהלך ההיריון, מדובר במצב מסוכן לעובר, המצריך טיפול מיידי. הסיכון נובע מכך שטוקסופלזמה עלול לעבור לעובר ולהוביל להפרעה נוירולוגית, לפגיעה בראייה ואף לעיוורון", היא מוסיפה. ועדיין, לדבריה אין צורך להיכנס לבהלה - החדשות הטובות הן שהסיכוי להדבקה נמוך מאוד. "כאחת לאלף נשים נדבקת בטוקסופלזמה, ומתוך כ-10,000 יילודים, רק אחד מהם צפוי להיפגע באופן משמעותי", היא מציינת.

איך נדבקים בטוקסופלזמה?

"ההדבקה בטוקסופלזמה נעשית באמצעות אכילת מזונות נגועים, כמו למשל בשר לא מבושל, פירות וירקות שלא נשטפו היטב ועוד. גם צואת חתולים יכולה להוות מקור הדבקה, אם כי לא שכיח, והטפיל עשוי לעבור באמצעות משטח כמו אדמה או חול שבאו במגע עם הצואה", מסבירה ד"ר ונד.

מה עושים כדי להימנע מהדבקה?

"חשוב לשטוף היטב ירקות ופירות ולהימנע מאכילת בשר נא. כמו כן, יש להימנע ממגע עם צואת חתולים. אומנם אין צורך להתרחק מהחתולים עצמם, או להפסיק לגדל אותם, אבל מומלץ למי שמחזיקה בחתול בבית, לוותר על הטיפול בהחלפת הצואה ולהימנע ממגע עם חול או אדמה שעלולים לשהות בהם חתולים. כמו כן, יש להקפיד על שטיפת ידיים יסודית בטרם האכילה".

איך תדעי אם נדבקת בטוקסופלזמה?

ד"ר ונד מציינת שרוב הנשים שידבקו בטפיל לא ירגישו בתסמינים ספציפיים. עם זאת, עשויים להופיע תסמינים כללים כמו חום, כאבי ראש וגדילה של בלוטות הלימפה, שלדבריה עלולים להופיע גם במקרה של הדבקה בווירוסים שונים ומסיבות שונות.

"מאחר שמדובר במחלה נדירה יחסית, אין המלצה לבדיקת סקר. עם זאת, חלק מהרופאים מציעים לאישה לבדוק נוגדנים בדם כדי לבדוק הדבקה קודמת. כך, אם הנבדקת שלילית לטפיל בתחילת ההיריון, ניתן יהיה לאבחן הדבקה חדשה בהמשך ההיריון. במקרים מסוימים יתגלו ממצאים במהלך בדיקות האולטרסאונד השגרתיות, כגון הסתיידויות במוח של העובר, הרחבה של חדרי המוח ועוד; שיכולים להצביע על חשד לבעיה. אם אכן קיים חשד שהאישה נדבקה, ההנחיה תהיה לבדוק אם העובר נדבק. כאשר מדובר בהיריון מתקדם (מעל שבוע 18), ניתן יהיה לבדוק את העובר באמצעות דיקור מי שפיר. בדיקה זו מתאפשרת רק לאחר שחלפו שבועיים מהרגע שבו התגלו נוגדנים", מסבירה ד"ר ונד.

בזמן ההמתנה עד לבדיקת מי השפיר, לרוב יומלץ על טיפול אנטיביוטי שיכול למנוע הדבקה של העובר ובעיקר להפחית את הסיכון שהעובר יחלה במחלה קשה. אם אכן במי השפיר ישנן עדויות להדבקה, יומלץ לאישה על המשך טיפול אנטיביוטי עד ללידה.

האם בדיקת NIPT יכולה להחליף בדיקת מי שפיר (צילום: Shutterstock)
בדיקת מי שפיר|צילום: Shutterstock

עוד מציינת ד"ר ונד, שככל שההיריון מתקדם, כך עולה הסיכוי של האישה להידבק, אך מנגד – הסיכוי למחלה קשה בקרב העובר דווקא יורד. לפיכך, במקרה שמתגלים סימני הדבקה בעובר בשלבים הראשונים של ההיריון באמצעות בדיקות האולטרסאונד השגרתיות, לעתים אף יומלץ על הפסקת ההיריון.

"חשוב שנשים בהיריון יקפידו על היגיינה מרבית, הכוללת שטיפת ידיים יסודית, הימנעות מאכילת בשר נא וכן הימנעות ממגע עם צואת חתולים. חשוב להבין שטוקסופלזמה יכול לגרום לפגיעה בעובר רק במקרים נדירים, אך כשזה קורה - הפגיעה עלולה להיות קשה", מסכמת ד"ר ונד.