בדומה לסוכרת מסוג 2, סוכרת היריון מתפרצת כאשר הגוף לא מייצר מספיק אינסולין, או לא יכול להשתמש באינסולין ביעילות, כדי לווסת את רמות הסוכר בדם. בעוד שהורמונים מהשליה עוזרים לתינוק להתפתח, הם גם יוצרים תנגודת לפעולת האינסולין בגופה של האם. משכך, ללא מספיק אינסולין, גלוקוז מצטבר בדם לרמות גבוהות, מה שמוביל לסוכרת היריון. אז הנה כמה מיתוסים שחשוב לנפץ בכל הקשור לסוכרת היריון.

 "מדובר במצב נדיר"

לא נכון. אם אובחנת עם סוכרת היריון, את ממש לא לבד. סוכרת היריון משפיעה על אחת מכל שבע נשים. בישראל,. למרות שהאבחון הראשוני עשוי להיות מלחיץ- מדובר במצב די שכיח שנשים הרות רבות עוברות אותו בשלום עם מעקב ואיזון מתאים.

 "אפשר לשלוט בסוכרת רק עם תזונה נכונה ופעילות גופנית"

לא מדויק. אם אובחנת עם סוכרת היריון תזונה נכונה ופעילות גופנית יכולה להיות חלק משמעותי בניהול הסוכרת. יחד עם זאת, ניטור סוכר באמצעות מד סוכר רציף ללא דקירות הוא דבר משמעותי בניהול הסוכרת ויכול לסייע בקבלת תמונת מצב רחבה עבור מצב הסוכר במהלך היום. כמו כן, במידה והרופא רשם טיפול באמצעות אינסולין יש להקפיד על טיפול מתאים בפרקי הזמן שהוגדרו.

 "צריך לחכות לשלב מסוים כדי לדעת אם אני סובלת מסוכרת היריון"

נכון. רוב הנשים נבדקות לסוכרת היריון סביב השבועות 24 עד 28 להיריון. יחד עם זאת, ישנן נשים בעלות היסטוריה משפחתית של סוכרת אשר יכולות להעריך את הסיכון לחלות בסוכרת היריון עוד לפני הכניסה להיריון ולכן, יש להיות במעקב צמוד יחד עם הרופא המטפל.

"אם יש לי סוכרת היריון - המשמעות היא שאני לא בריאה"

לא נכון. בעוד שישנן נשים רבות המפתחות תנגודת לאינסולין וסוכרת היריון שאין להן גורמי סיכון כלשהם, סוכרת היריון מתפתחת בסבירות גבוהה יותר בנשים הסובלות מעודף משקל, מעל גיל 25, שיש להן קרוב משפחה עם סוכרת או ממוצא אתני מסוים. כמו כן, אם אישה סבלה בהריונות קודמים מסוכרת היריון, או נולד לה תינוק במשקל מעל 4 ק"ג או אישה שעברה הפלה - הסיכון שלה לסבול מסוכרת היריון הולך ועולה. 

"ברגע שאלד לא יהיה לי יותר סוכרת"

נכון  ברוב המוחלט של המקרים. החדשות הטובות הן שסוכרת היריון אכן נעצרת ברגע שהתינוק נולד ואצל רוב הנשים רמת הסוכר בדם חוזרת לקדמותה זמן קצר לאחר הלידה. יחד עם זאת, אם סבלת בעבר מסוכרת היריון, ייתכן שיש לך סיכון מוגבר לחלות בסוכרת מסוג 2 ולפיכך, חשוב לבצע מעקב עם הרופא המטפל על מנת למנוע זאת.

 

מד סוכר, הולטר, חיישן על הזרוע, סוכרת (צילום: shutterstock_Andrey_Popov)
מד סוכר, הולטר, חיישן על הזרוע, סוכרת|צילום: shutterstock_Andrey_Popov

"אם תהיה לי סוכרת היריון – אני אחווה תסמינים ברורים"

לא נכון. במקרים רבים, סוכרת היריון לא מובילה להתפתחות תסמינים שונים ועל כן זיהוי המחלה יכול להיות מורכב יותר. יחד עם זאת, ישנם תסמינים מובילים כגון: עייפות, ערפול ראייה, בחילה, תחושת צמא קיצונית, זיהומים תכופים בשלפוחית השתן, השתנה תכופה וכמובן, הימצאות של סוכר בשתן. כמו כן, בכל מצב בו מתפתחים תסמינים שאינם שגרתיים במהלך ההיריון יש לפנות לרופא המטופל לאבחון מקיף ולסדרת בדיקות על מנת להבין האם מקור לבעיה הוא סוכרת היריון.

"התינוק שלי בטוח יהיה גדול"

לא בהכרח. יותר מדי גלוקוז בדם עלול לגרום למקרוזומיה, מצב שבו התינוק גדל מדי, מה שעלול לגרום לנזק לכתף שלו במהלך הלידה. סוכרת היריון יכולה גם לגרום לסיבוכים בריאותיים עבור התינוק לאחר הלידה, כולל בעיות נשימה, סוכר נמוך בדם, צהבת וסבירות גבוהה יותר להשמנת ילדים וסוכרת מסוג 2. יחד עם זאת, גורמי הסיכון גבוהים יותר (אולי עד 20 אחוז) עבור נשים שסוכרת ההיריון שלהן אינה מאובחנת ואינה מטופלת. אז על אף שהאבחון עשוי להלחיץ, ניתן למנוע סיבוכים פוטנציאלים באמצעות איזון הסוכרת.

לסיכום, למרות שאין באפשרותנו לשלוט באופן שבו התאים מגיבים להורמוני ההיריון, שינויים באורח החיים עשויים לעזור להפחית את הסיכון הקיים בסוכרת היריון. לפיכך, חשוב להקפיד על תזונה נכונה, פעילות גופנית ואכילת מזונות עתירי סיבים והפחתה בפחמימות. לאחר הלידה, שינויים בתזונה, ירידה במשקל, פעילות גופנית והנקה עשויים למנוע או לדחות הופעת סוכרת בעתיד.

הכותבת היא מומחית ברפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת במכון לאנדוקרינולוגיה במרכז רפואי ע״ש סוראסקי תל אביב.