בעולם של היום, עולם שרוב רובו בימים אלו מורכב מחוסר ודאות לגבי העתיד, כולנו מנסים למצוא את הנושאים שעליהם אנו יכולים לשלוט. כך גם היכולת להיכנס להריון וללדת מעולם לא באמת היתה בשליטתנו; יש נשים שנכנסות להריון בקלות אפילו בלי שתכננו זאת, ויש כאלה שמנסות להיכנס להיריון חודשים ואפילו שנים.

אז על מה כן, כנשים, אנו יכולות לשלוט? כנראה שאך ורק על המידע שיש לנו, ועל האפשרות ליצור תמונה מלאה ככל האפשר בנוגע לבריאות שלנו, ולהבין כמה שיותר מה זה בעצם אומר להיות בהריון.

ההחלטה להביא תינוק לעולם היא החלטה חשובה ומשנת חיים, וצריך להתכונן אליה כאל כל דבר חשוב אחר. "ההמלצה היא לבקר אצל הצוות הרפואי כחודשיים לפני שמחליטים להתחיל לנסות ולהרות, ואפילו יותר אם את בעלת מצב רפואי מוקדם שמצריך בדיקה", אומרת ד"ר מרי ג'יין מינקין, פרופ' עמיתה בקולג' למיילדות וגניקולוגיה באוניברסיטת ייל. בביקור הזה, היא מסבירה, הרופאה או הרופא יעברו על ההיסטוריה הרפואית שלך, ויעלו חששות, אם יש כאלה. "חשבי על הפגישה הזו כאופציה לשאול כל מה שאת רוצה ולהעלות את כל הפחדים שלך", היא אומרת, ואף ממליצה לכתוב את כל השאלות לפני הפגישה, כדי לא לשכוח אותן בתוך כל ההתרגשות.

אז מה השאלות שכדאי לשאול את הרופא לפני שאת מתכננת היריון?

 מתי כדאי להפסיק עם אמצעי המניעה?

לא תמיד אפשר להיכנס להיריון מיד עם הפסקת אמצעי המניעה. גלולות למניעת הריון, למשל, עלולות לשנות את מחזור הווסת לכמה חודשים לאחר שהפסקת אותן, וכך גם הנובה-רינג והמדבקה. אם אמצעי המניעה שלך הוא התקן תוך רחמי, זו ההזדמנות לברר על האפשרות להוציא אותו.

האם מצבים רפואיים שונים משפיעים על הפוריות?

ישנם כמה גורמים רפואיים שיכולים להשפיע על היכולת להיכנס להריון. חלקם כוללים את תסמונת השחלה הפוליציסטית, אנדומטריוזיס, בעיות בבלוטת התריס, ואפילו מחלות מין. אצל בן הזוג צריך לבדוק את ספירת הזרע, תנועתיות הזרע ועוד כמה גורמים שיכולים להשפיע על האפשרות להיכנס להריון. הרופא שלך הוא מי שייעץ לך בנושאים אלו.

האם יש תרופות שמשפיעות על הפוריות?

תרופות מסוימות, למשל כאלה שמיועדות לטיפול בלחץ דם גבוה ואפילפסיה, עלולות לפגוע בסיכוי להיכנס להריון. יתרה מזו, ישנן גם תרופות שעלולות לפגוע בעובר, למשל כאלה המכילות סטרואידים או תרופות פסיכיאטריות מסוימות, וכן תרופות לבלוטת התריס ומדללי דם. גם תרופות ללא מרשם יכולות לגרום נזק, על כן חשוב מאוד לעדכן את הרופא בכל התרופות שאת נוטלת, כולל בתוספים טבעיים, כדי להבין אם הם מסוכנים או מקשים על כניסה להיריון.

האם מומלץ לקחת תוספי תזונה?

נשים שרוצות להיכנס להריון צריכות להתחיל ליטול חומצה פולית באופן קבוע בערך שלושה חודשים עד חצי שנה לפני שהן מנסות להיכנס להיריון. חומצה פולית מפחיתה את הסיכון לפגמים במוליכים העצביים ולפגמים מולדים. הרופא שלך עשוי גם להמליץ על ויטמינים נוספים המיועדים לנשים בהריון, בייחוד אם יש סיכוי שיש לך מחסור תזונתי כלשהו.

האם יש צורך לשנות את שגרת הדיאטה, האימונים או בחירות הלבוש?

מחקרים הראו שמשקל גוף גבוה מדי או נמוך מדי עלול לגרום לבעיות פריון. משקל שאינו בטווח התקין עלול גם להביא לסיבוכים בהריון עצמו, כמו למשל סכרת הריון, לחץ דם גבוה, ניתוחים קיסריים ואפילו הפלות. אימוני כושר אינטנסיביים מדי, צריכת אלכוהול ועישון גם עלולים לפגוע בפוריות ובהריון. זה הזמן לבדוק מול עם הרופא שלך אם יש לך הרגלים שמצריכים שינוי לפני הכניסה להריון.

האם יש צורך לקבל חיסונים?

מחלה במהלך ההיריון עלולה לסכן אותך ואת העובר. הדרך לשמור על התינוק שבדרך מפני מחלות רציניות ומסכנות חיים היא לוודא שאת מחוסנת לכל מה שצריך. אם עדיין לא התחסנת, הרופא שלך יבקש שתתחסני נגד חצבת, אבעבועות רוח, חזרת ואדמת (MMRV) לפני הכניסה להריון, שכן אף אחד מהנגיפים האלה אינו בטוח עבור נשים הרות. חיסונים כמו שפעת עונתית, טטנוס והפטיטיס B, יכולים להינתן גם במהלך ההיריון עצמו.

האם כדאי להתייעץ עם רופאים נוספים מעבר לרופא הנשים?

לא כל הגניקולוגים הם בעלי אותה מומחיות. יש כאלה המתמחים ספציפית במיילדות, כאלה העוסקים בפריון, הריון בסיכון, וכאלה שבכלל לא עוסקים בהריון. רצוי לבדוק אם הרופא שלך עוסקת במיילדות או שתחום התמחותו אחר.

האם יש צורך בבדיקות גנטיות?

כדאי שאת ובן זוגך תערכו בדיקות גנטיות במידה שאתם נשאים של מחלות תורשתיות או מגיעים מאותו רקע עדתי. בדיקות לנשאות של סיסטיק פיברוזיס וטיי זקס, למשל, מבוצעות במסגרת הפאנל, ואם הבדיקה חיובית ומראה נשאות של אחד מבני הזוג, זה השלב שבו הרופא יבצע הערכה בנוגע לסכנות של כניסה להריון טבעי מול הריון מבחנה מבוקר. אחת הדרכים למנוע העברה של גנים פגומים היא ביצוע IVF ובדיקה גנטית של העוברים המוודאת שהם לא נושאים את המוטציה.

כמה זמן לוקח בדרך כלל להיכנס להיריון?

אם את מנסה להיכנס להריון מזה שנה ללא הצלחה (או חצי שנה אם את מעל גיל 35), ייתכן שאת מתמודדת עם בעיית פוריות. אחוזי הנשים והגברים שנעזרים בהפריה חוץ גופית כדי לייצר תינוקות עולה ברחבי העולם, וגם בישראל. בפגישה תוכלו להתחיל בהערכה לגבי הגורמים שמקשים עליכם להרות, כדי שתוכלו להתחיל בטיפול מתאים.

מה צריך לעשות אחרי שנכנסים להריון?

גיליתם שני פסים על מקל? להרבה זוגות אין ממש מושג מה עושים עכשיו. האם צריכים ישר לרוץ לרופא הנשים או לחכות עד שהעובר גדול מספיק כדי שיוכלו לראות אותו במוניטור. בפגישה המקדמית שווה לברר עם הרופא שלך מה השלב הבא אחרי הכניסה להריון.

למעט שאלות ותשובות, ייתכן שהרופא שלך ירצה לערוך כמה בדיקות כבר בפגישה הזו, כגון לחץ דם, בדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ), בדיקה גניקולוגית ובדיקת שד. זה לחלוטין השלב לבקש לעבור את כל הבדיקות השגרתיות כדי לכוון להריון תקין ובריא.