הזמרת ריהאנה, אחת מנשות העסקים ואייקון אופנה מהבולטים בעולם הבידור, רק ילדה בחודש שעבר ונדמה שהעולם כולו נח מלעסוק בתקופת ההיריון המצולמת שלה. במשך כמעט תשעה חודשים שלמים, תועדה רירי באאוטפיטים שייזכרו לשנים כמיוחדים ויש שיאמרו שמהותם הייתה להלל את ההיריון ואת גוף האישה, שכן כל תמונה שיקפה את מיצג הראווה – הבטן - כמשהו נועז, יפה ושלם ולרגע ניתנה התחושה כמה היריון הוא פלא בריאה, קדוש ובעיקר אופנתי. קאט למציאות חיינו: מי שנמצאת בתהליך, ובפרט אחריו, תגלה את החלקים הפחות נעימים, שלא לומר - המציאותיים, שכמעט כל אישה חווה אחרי לידה. לצד רכבת הרים רגשית, מופיעים שלל שינויים בגוף האישה, חלקם חולפים כלעומת שהגיעו, חלקם ניתנים לטיפול והחריגים נשארים לעד.

השינויים החיצוניים הנפוצים והבולטים יופיעו לרוב בעור ובשיער, לצד שינויים בצורת הגוף הכללית, ועוד שינויים באזור הנרתיק - חיצונית ופנימית. אז מלבד שמירה על אורח חיים בריא, פעיל גופנית המבוסס תזונה בריאה - את שינויי הגוף המשמעותיים היה ניתן לתקן בעבר באמצעות הליכים כירורגיים אך כיום, בשנת 2022, גל של פיתוחים ושיטות מבוססי טכנולוגיות זעיר פולשניות, עם זמני החלמה קצרים הרבה יותר.

מה קורה לגוף שלנו אחרי הלידה?

שומן נקודתי

"ככלל, ידוע שגם אם שומרים על עליה מתונה במשקל במהלך ההיריון - עדין ברוב המקרים, יוותרו מצבורי שומן נקודתיים, בעיקר באזור הבטן, הירכיים והמותניים", אומר ד"ר רונן גלזינגר, מומחה בכירורגיה פלסטית. "לצערנו, לרוב לא ניתן יהיה להיפטר מהם באמצעות תזונה ופעילות גופנית בלבד, והם יכולים ללוות את היולדת למשך שנים רבות. לטובת מי שמחפשת פתרון עומדות מספר אפשרויות:

פתרון #1: טיפול באמצעות BodyTite: המסת שומן מקומי ומיצוק העור:

מי שעברה לידה רגילה או ניתוח קיסרי ורוצה להיפטר מעודף השומן בבטן. זו השיטה הזעיר פולשנית היעילה ביותר. מדובר בטיפול המאפשר המסה ממוקדת בגלי רדיו ומיצוק האזור המטופל, שמתבצע בחדר ניתוח בהרדמה חלקית. הטיפול ב-BodyTite נותן גם מענה למיצוק העור באמצעות אלקטרודה חיצונית המבצעת תהליך כיווץ העור, כך שלא יישאר רפוי לאחר הטיפול. הטיפול פועל באמצעות גלי רדיו (RF). פעולת גלי הרדיו מחממת באופן אחיד ומהיר את השומן וממיסה אותו. בו זמנית המכשיר מבצע שאיבת השומן הנמס החוצה, כאשר הוא במצב נוזלי. החום סוגר במקום את כלי הדם ולכן הפעולה מינימלית ללא דימום, כיווץ העור יגרום לגוף לייצר סיבי קולגן חדשים במקום שבו התבצע הטיפול, ובכך יגרום למיצוק העור באותו אזור.

פתרון 2#: Cooltech: הקפאת שומן

הטיפול נעשה באמצעות חשיפה לקור, תאי השומן התת-עוריים נוטים להתפרק מאחר והם רגישים יותר לקור משאר רקמות הגוף. השיטה מיועדת לטיפול באזורים עם מצבורי שומן תת-עורי כמו בטן, מותניים, ירכיים, גב העליון והתחתון ובזרועות. במהלך הטיפול מתבצע קירור הדרגתי של האזור הנבחר, תוך ששכבת השומן המצויה תחת העור מתפרקת ומופרשת החוצה מהגוף בתהליך טבעי של מערכות הלימפה והדם בתוך כ-6 שבועות. תוצאות הנראות לעין תתקבלנה בטווח של 6 עד 10 שבועות מהטיפול. להשגת תוצאה מיטבית מומלץ לבצע בין טיפול אחד לשניים. ניתן לחזור מידית לפעילות לאחר הטיפול. 

 עודפי עור אחרי לידה

"מידת התרחבות העור במהלך ההיריון או ההשמנה נוצרת באופן חד משמעי בעקבות השינוי במשקל. העלייה במשקל יוצרת מתיחה של העור, ואילו יכולת הכיווץ שלו בחזרה, נקבעת על פי כמה קריטריונים: גנטיקה, מידת ההתרחבות של העור במהלך ההיריון, איכות העור ומספר ההריונות לצד גיל היולדת", מסביר ד"ר גלזינגר. "עם העלייה בגיל איכות העור יורדת. עור שהיה מתוח מאוד במשך תשעה חודשים, נותר לרוב בעודף על הגוף, לעיתים עם או בלי שומן". 

דלדול באזור הבטן כתוצאה מהלידה או מצלקת הניתוח הקיסרי

גם לידה רגילה או קיסרית מציבה בפני גוף היולדת אתגרים שככל הנראה טרם חווה. "לידה קיסרית שאינה טבעית עלולה לעכב את תהליך ההחלמה הטבעי, שכולל גם התכווצות העור. הדלדול בבטן התחתונה, תלוי גם במשקל בזמן ההיריון וגם בגנים של היולדת. גם לצלקת השפעה נכבדת על אזור הבטן התחתונה ועל תהליך המיצוק והשיקום של העור שם" אומר ד"ר גלזינגר. 

פתרון 1#: ניתוח מתיחת בטן 

הפתרון העמוק ביותר שנותן את המענה הטוב ביותר לבעיית עודפי עור, עור רפוי ועודף השומן בבטן, ונחשב לשיטה היעילה והמוצלחת ביותר להשגת מראה בטן שטוחה. מתאים למצבים שבהם יש עודפי עור משמעותיים בבטן בעקבות לידות, הריונות, או ירידה גדולה במשקל. חסרונו היחיד בהשוואה לשיטות שנמנו למעלה הוא בעובדה שמדובר בניתוח בהרדמה כללית, על כל הסיבוכים האפשריים הכרוכים בכך. הניתוח מתבצע בהרדמה, ובמהלכו המנתח שואב את עודפי השומן, קושר את שרירי הבטן שהתרופפו או נקרעו ומסיר את עודפי העור. תוצאות התחלתיות ייראו כעבור כמה שבועות לאחר הניתוח, עם ירידת הבצקות ושטפי הדם. התוצאה הסופית תתקבל לאחר כמה חודשים. 

פתרון 2#: טיפול באמצעות גלי רדיו

קיימים טיפולים מרפאתיים המיועדים למצבים קלים יותר, בעיקר מכשור מבוסס גלי רדיו המאפשרים לטפל בדלדול קל יחסית.

אך מטפלים בחזה נפול? 

תופעה נפוצה נוספת לאחר לידה והנקה, היא צניחת שדיים והופעת סימני מתיחה. גם החזה גדל בזמן ההיריון, הגורם לצניחה הוא כיווץ רקמת השד בעוד שהעור אינו מצליח להתכווץ בגלל הסיבות שמנינו קודם. 

הפתרון: ניתוח הרמת חזה (מסטופקסיה)

"רק ניתוח הרמת חזה, אשר מבוצע על ידי רופא מנתח מומחה ובהתאמה מלאה למטופלת, ייתן מענה נכון, אפקטיבי וארוך טווח לבעיית החזה הנפול", קובע ד"ר גלזינגר. "ניתוח הרמת חזה הינו פרוצדורה כירורגית שכיחה ובטוחה להרמת ועיצוב חזה נפוח. בניתוח, המבוצע ע"י רופא מנתח מומחה, מעוצב מחדש החזה על ידי הסרת עודפי העור, ומילויו במידת הצורך.

מה קורה לעור ולשיער?

נשירת שיער חולפת - טלוגן אפלוביום

"הנשירה מתחילה כחודש עד 4 חודשים אחרי לידה, ולפעמים תופיע במצבי סטרס", אומרת ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור, מנהלת מרכז ורנר קליניק לאסתטיקה ולייזר. "זו בעיה שלרוב חולפת תוך שישה חודשים. בו זמנית, חלק גדול מהשיער עוצר את הצמיחה. ואז נוצרת נשירה כבדה בבת אחת. אחרי הלידה ובטווח של חצי שנה הכל חוזר למחזוריות התקינה".

הפתרון: יד על הדופק

מומלץ לבצע סדרת בדיקות דם. לפעמים יש חוסר ברזל או בעיה בבלוטות התריס ולכן יש לשלול את כל מה שעלול להחמיר את המצב.

סימני מתיחה

אחת הבעיות השכיחות בזמן היריון שנשארות אחרי לידה היא סימני מתיחה. זו למעשה קריעה של רקמות החיבור בעור או שבירה של העור עצמו, אשר נראה לרוב כמו פסים אטרופיים, שמתחילים להופיע בגווני אדום עד בורדו ולאט לאט הופכים לבהירים."לשמתינו לטכנולוגיה היום יש פתרון להתמודדות עם סימני המתיחה", מסבירה ד"ר ורנר.

הפתרון: טיפול בגלי רדיו

טיפול בגלי רדיו: הטיפול בסטריאה מתבצע לרוב באמצעות גלי רדיו. יש צורך בסדרת טיפולים שניתן להתחיל מיד אחרי הלידה. הבעיה אמנם תשתפר מעצמה אבל מומלץ לטפל לקבלת שיפור משמעותי יותר ולא לחכות שנים. כדאילטפל מוקדם ככל הניתן, על מנת להבטיח שהתוצאות יהיו יותר טובות.

סימני מתיחה (צילום: Shutterstock)
סימני מתיחה|צילום: Shutterstock

כתמי פיגמנטציה

מלזמה (MELASMA), המוכרת גם בשם כלואזמה (CHLOASMA), הינה תופעה נפוצה בה מופיעים כתמים חומים על הפנים, בעיקר באזורי המצח, הלחיים והשפה עהליונה. "התופעה שכיחה בקרב נשים והריוניות בפרט. חשיפה לשמש עלולה להחמיר את המצב", מזהירה  ד"ר ורנר. "הכתמים נגרמים על ידי יצירה מוגברת של פיגמנט המלנין על ידי המלנוציטים (התאים היוצרים פיגמנט בעור). נראה שמדובר בהשפעה הורמונלית, אולם הגורם המדויק אינו ברור. לרוב, מיד אחרי הלידה ועד חצי שנה אחריה, רוב העור משתפר אך ישנם מקרים בהם רק טיפולים ייעודיים יעזרו בהבהרת העור".

פתרון #1: הימנעות מחשיפה לשמש במהלך ההיריון

במהלך ההיריון לא ניתן לעשות הרבה על מנת למנוע את הופעת הכתמים או להעלימם. מה שכן, ניתן להימנע מחשיפה לשמש בזמן זה בעיקר, להצטייד בכובע רחב שוליים ולמרוח קרם הגנה עם מסנן קרינה גבוה לפני כל יציאה לשמש. הקרינה האולטרה-סגולית מפעילה את המלנוציטים וגורמת להם לייצר יותר צבע המשפיע על העור.

פתרון #2: משחות רפואיות ייעודיות

ישנם קרמים ברקיחה אישית המכילים הידרוקינון המעכב את פעילות האנזים טירוזינאז שאחראי ליצור פיגמנט המלנין. לאחר הלידה וההנקה הטיפול הראשוני יהיה במשחות עם מרכיבים שונים. תכשיר רפואי יהיה לרוב יעיל יותר מתכשיר קוסמטי כי הוא יכול להכיל רמה גבוהה יותר של הידרוקינון, אשר מפחית יצור פיגמנט המלנין. תכשירים המכילים הידרוקינון לא מתאימים לנשים בהריון ולכן לא ניתנים לשימוש בזמן ההיריון . לאחר הבהרת העור כדאי להמשיך בטיפול מונע מכיוון שלפיגמנטציה יש נטייה לחזור.

פתרון #3: פילינג - פציעה מבוקרת אצל הרופא

הפילינג השטחי מסיר את שכבת העור העליונה, שבה בחלק מהמקרים יש הצטברות פיגמנט (לעתים הפיגמנט מצוי גם בשכבה עמוקה יותר). מומלץ לבצע את הפילינג השטחי בזהירות כדי להימנע מדלקת בעור העלולה לעורר יצור מלנין. חשוב לשלב את הפילינג או את הטיפולים החדשניים שהגיעו להחליפו יחד עם תכשירים למניעת יצירת פיגמנטציה שכן הטיפול עצמו עלול לעורר דלקת ולגרות את המלנוציטים ליצור פיגמנט. כדאי לחזור על הפרוצדורה מספר פעמים.

פתרון #4: גלי רדיו

פעולת גלי הרדיו מחממת את הרקמה, והחימום גורם לפירוק המלנין, שיוצר את הכתם. החידוש המשמעותי בטיפול הינו שילוב המחטים הפועלות במקביל לגלי הרדיו. למחטים שלוש פעולות עיקריות: העברת האנרגיה לעומק רב יותר של הרקמה, פציעה קלה של העור הגורמת להפעלת תהליכי חידוש רקמה וייצור חורים קטנטנים בעור. דרך חורים אלו ניתן להחדיר לעור חומרים שונים כגון התכשירים הקוסמטיים והרפואיים להבהרה, ובכך הם חודרים לעומק העור, ובמהלך כמה ימים שלאחר הטיפול עצמו הם ימנעו ייצור פיגמנט חדש בכתמים.

סקין טאג: סרחי עור 

במהלך ההיריון לעיתים נוצרות חתיכות עור עודף שנותרות על העור, גם לאחר הלידה. 

הפתרון: טיפול בגלי רדיו

עדיף לטפל בהן ולהוריד אותן אחרי הלידה. איך מטפלים? הולכים לרופא עור בודקים שהם שפירים, ומסירים אותם אצל רופאי העור באמצעות גלי רדיו או צריבה.

סרח עור (צילום: shutterstock_ DUANGJAN J)
סרח עור|צילום: shutterstock_ DUANGJAN J

אקנה בהריון

לאקנה יכולה להיות החמרה קשה, אך מוכרת, בזמן היריון. הרבה פעמים כבר בתחילת ההיריון ניתן לראות את ההתפרצות ההתחלתית של העור. "חשוב להבין שאחרי הלידה יש סיכויים גבוהים שהדבר יחלוף כלעומת שבא – אך לא כדאי להזניח ויש לעקוב אחרי המצב של העור", אומרת  ד"ר ורנר. "מקרים שיוזנחו - עתידם להותיר חלילה צלקות או חטטים שאם יטופלו בהקדם הנזק שלהם יהיה מזערי יותר".

הפתרון: היוועצות אצל רופא עור

חשוב לטפל אצל רופא עור בשלבים מוקדמים מאוד של ההיריון כדי לא להגיע להחמרה. כמובן שישנם המון תכשירים לטיפול באקנה שאינם מותרים לשימוש בזמן הריון או בהנקה. לכן היוועצות ברופא עור היא הכרחית.

מה קורה לנרתיק אחרי הלידה?

"לידיעת כל האימהות התוהות על נרתיקן ועל מהותו בעתיד, אין זו בושה לפתוח את מנוע החיפוש, גוגל, בשאלה: 'מה יקרה לנרתיק שלי אחרי לידה?'". אומרת ד"ר פאני בר לוי, מומחית לרפואת נשים. "אם יש נושא שלא מקבל מספיק תהודה והסבר, אך באותה נשימה יוצר מספיק עניין ותהייה סביבו הוא – מה קורה לנרתיק, למצבו הוויזואלי, עד כמה יוכל להימתח ולהתכווץ חזרה למצבו והכי חשוב – האם יחסי מין, יישארו מהנים ונינוחים לכולנו באופן זהה גם אחרי לידות? בהנחה שכל הריון שונה. כמו שכל ציר לא דומה לקודמו, כך גם אישה אינה דומה לאחרת וכל גוף מקבל את השינויים ומסתגל בצורה שונה". 

מתיחת הנרתיק

"מידת המתיחה הנרתיקית במהלך לידה נרתיקית תלויה במשתנים רבים, החל מגודל התינוק, הגנטיקה של היולדת ומספר הלידות שעברה, שמן הסתם יסבירו את ההתרחבות מפעם לפעם. עוד משתנה משמעותי הוא מהלך הלידה עצמו, כמו למשל משך זמן הדחיפה של העובר החוצה (ישנן יולדות שלוחצות חצי שעה והתינוק בחוץ, לעומתן נשים שיוצאות מחדר הלידה לאחר 18 שעות של דחיפה והתאמצות של הגוף). עוד נדבך חשוב בלידה הוא פעולת העזרה של הצוות; בין אם נדרשו שם מלקחיים או פעולת ואקום, או בין אם נדרש הצורך בניתוח קיסרי בסופו של תהליך" מסבירה מסבירה ד"ר בר לוי.

זה הזמן לניפוץ מיתוס שאולי רוב היולדות לא יודעות; ניתוח קיסרי לא מבטל את מתיחת הנרתיק כיון שאלו שהתפנו לניתוח בשלב כלשהו של הלידה, כבר הפעילו לחץ מתון על אזור הנרתיק ובמקרים מסוימים העובר כבר הגיע לתעלת הנרתיק ועד הפתח עצמו, ולכן המתיחה וההחלמה ממנה קיימת.

ערווה מכוסה בפרחים (צילום: Shutterstock/Sergey Dubrov)
ערווה מכוסה בפרחים|צילום: Shutterstock/Sergey Dubrov

יובש וגירוד, אי נוחות וכאבים מתמשכים

"לידה היא אחד מהגורמים הכי שכיחים לאי נוחות בנרתיק. האיזון של מצב החיידקים הטובים השומרים על האזור - נפגע, הפלורה החיידקית של הנרתיק אינה תקינה ברמת החומציות, תדירות ההפרשות והמרקם שלהן משתנה, זאת לצד אי סדירות בדימומים במהלך כל תקופת משכב הלידה", מסבירה ד"ר  בר לוי.

שינוי במראה הנרתיק

לצד בעיות כמו עליה במשקל בהריון, לחץ המופעל על הוואגינה ישירות מהבטן, ולפעמים גם כפועל יוצא של דליות באזור הפות, ולבסוף התרחבות טבעית כאשר העובר עובר בתעלה ומגיע לפתח הנרתיק – מביאות איתן צרה בדמות שינוי ויזואלי ניכר בחיצוניות בנרתיק אך גם בפנים. "גוף האישה חכם, והוא מוכוון לפעילות התכווצות של איברי הפנים לרבות הרחם, כשזה מכווץ את עצמו בפולסים המחזירים אותו לגודלו ואת צוואר הנרתיק, ולצד ירידה במשקל שקורית לרוב במקביל, גם השפתיים מתכווצות- אך כל אלו משאירים את הנראות הוויזואלית ללא פתרון לחזרה למקורות", אומרת  ד"ר  בר לוי. "לאחר הלידה הראשונה, מתחילים שינויים ברקמת הנרתיק, המובילים בין היתר לאי לשביעות רצון מיני, מבוכה ואפילו חוסר הערכה עצמית. לא מעט מחקרים מראים שיש קשר ישיר בין מצב הרוח שלנו, הבריאות שלנו לבין חיי המין הפעילים, למידת ההנאה שלנו ותדירות הריגוש גם כן".

 פתרון #1: שיקום נרתיקי באמצעות מכשור מתקדם: לייזר ו- RF גלי רדיו משולבי מחטים

מגוון הטיפולים והפתרונות כוללים טכניקות שונות, המוצעים להיבטים הפונקציונליים הרפואיים כגון: יובש בנרתיק ואי נוחות, וגם להיבט האסתטי של הוואגינה כמו פתרון להתרחבות הנרתיק, מתיחת השפתיים החיצוניות והפנימיות ועוד בעיות ויזואליות המשליכות על איכות החיים והנוחות של האישה. סדרת טיפולים משקמת, נועדה ברובה לפתור בעיות רפואיות פונקציונליות כגון יובש נרתיקי או גרד ולחזק את הרירית הנרתיקית לאחר הלידה ואף להשפיע על חיזוק רצפת האגן באמצעות ההליך המשלב בתוכו מחטים.

הטיפול נעשה בדיוק באופן בו הוא נעשה בעור הפנים, רק בנרתיק, והמטרה היא שיפור וחיזוק האזור ובנוסף, גם מיצוק שעונה על צד ההיבטים האסתטיים. הפעולה המשמעותית היא אנרגיית הלייזר שיוצרת חימום וכיווץ ברקמה. מדובר בטיפול שאינו כאב וגם זמן החלמה לא קיים כאן מלבד הימנעות מקיום יחסי מין למשך שלושה ימים. מיד בתום טיפול, ישנה הקלה מידית וארוכת טווח. ההמלצה היא לסדרת שלושה עד חמישה טיפולים במרפאה לקבלת תוצאה אופטימלית, כל טיפול אורך כרבע שעה. 

פתרון #2: הזרקות חומצה היאלורונית תוך נרתיקיות רק בשפתיים הפנימיות

כיום מוצעים שני סוגי חומרים שפותחו ספציפית לאזור הנרתיק. המטרה היא לטפל בהיבט התפקודי של הנרתיק כמו כאבים ואי נוחות בזמן יחסי מין או בפעילות גופנית. הזרקות חומרי מילוי ונפח יכולות לפתור בעיות כמו צלקות מתפרים או ממתיחה שמותירות תחושת כאב ואי נוחות. הטיפול בהזרקה אינו כואב, ודומה בהליך עצמו להזרקת חומרי מילוי בפנים. תחושת השינוי ניכרת מיד בתום הטיפול והצורך בטיפול נוסף הוא במידת הצורך בתיאום מול הרופאה המטפלת.

פתרון #3: טיפול PRP וגינאליים (IPRF)

טיפול באמצעות פלסמה של דם המטופלת, אשר בעזרתה משפרים את רגישות הרקמה באזור הנרתיק והדגדגן. התוצאה: הנאה מתגברת בכל הקשור למגע וגירוי. איך הטיפול הזה קורה? שואבים את דם המטופלת ומעבירים אותו למכשיר המפריד בין הדם לבין החלבונים הנמצאים בדם (הפלסמה), אותם מחזירים לחלק החיצוני של הנרתיק ולאזורים הידועים כארוגניים (כמו הדגדגן) בפרט. הם ישפיעו על זרימת הדם המהירה לרקמה ובכך משפרים את איכות הרקמה ומחזקים את עוצמת הרגישות.