אדווה קליין הביאה לעולם ילד באמצעות תורם זרע שמצאה בפייסבוק. במפתיע, לא מדובר במקרה בודד. נשים נוספות מוותרות לאחרונה על בנק הזרע ומוצאות תורם שהוא כבר לא אנונימי.
בן כמה הילד היום?
"היום הוא בן שנתיים וחצי ויש לי ילד נוסף מזוגיות בן 8".
איך הגעת לחפש תורם זרע בפייסבוק?
"פגשתי חברה ודיברנו על הרצון המשותף להביא ילד לעולם, היא הכירה לי את הקבוצה שנקראה "תרומת זרע והורות משותפת" ובסופו של דבר היא הביאה מבנק הזרע ואני דרך אותה קבוצה. אהבתי את הרעיון שזה תרומה אמיתית ולא מבקשים כסף. דיברנו גם בטלפון ונפגשנו, היה לי חשוב להכיר אותו".
איך בחרת אותו?
"נתונים פיזיולוגים, רציתי לראות שהוא אינטליגנט ומה האופי שלו. כמובן גם בדיקות גנטיות".
יש את החלק הרפואי בעצם.
"כמובן, ואני מאמינה שכל אישה רוצה לעשות את זה יש לה את החששות שעולים בה, אז אם אנחנו שמים את זה מחוץ למשוואה והכל תקין, אז אפשר להתקדם בתהליך. ואז כמובן נכנס גם ההסכם שעשינו בינינו אם זה בכתב או בעל פה, הוא לא רוצה שאני אטריד אותו בדרישת מזונות כמו שאני לא רוצה שהוא יטריד אותי. המטרה הייתה להביא ילד לעולם לא הורות משותפת. יש כאלה שרוצים הורות משותפת ואז זה דבר אחר לגמרי".
שאלת אותו למה הוא עשה את זה?
"הוא אמר שהוא רוצה לעזור לאישה להגשים חלום, והילד שלי הוא לא היחיד שלו, יש עוד. גם לי קשה להבין ולהזדהות, אבל זה מה שהוא רוצה לעשות".
אחד היתרונות בתרומת זרע מהבנק זה שאת מוגנת משפטית, זה לא מדאיג אותך?
"לדעתי זה לא מדאיג, אני כבר הייתי בקשר שנגמר לא טוב והתחיל מאהבה, כל קשר אין לדעת איך הוא יגמר בסוף, גם הקשר הזה אני לא יודעת לאן הוא יובל. הוא התחיל טוב ואני מקווה שהוא ימשיך טוב. אני לא רציתי התערבות רפואית אז הבנתי שאני לא אלך לבנק הזרע, וגם יש את השיקול הכלכלי שאני מאמינה שמשחק כשיקול אצל רבות אחרות".
דיברת על עוד ילדים, זה משהו שתרצי להמשיך איתו?
"הייתי רוצה להרחיב, אבל כשארגיש מוכנה. הוא המשיך בחיים שלו ואי אפשר לדעת איפה אני או הוא נהיה, כרגע זה פתוח".
שוחחתם אחרי התרומה?
"כלום, השארנו את הקשר נקי. עדכנתי אותו שהילד נולד ושלחתי לו תמונה. הוא מכבד את הצד שלו ואני את שלי".
"אין חוזה שתופס בבית משפט"
עו"ד בובה לוי, מומחית בדיני משפחה ומגשרת, התייחסה להיבט המשפטי, במיוחד שאין באמת חוזה שתופס בבית משפט.
"כרגע הם מדברים על חוזה בין שינהם, אבל אנחנו לא מסתכלים כאן על הילד בפן המשפטי. יש לילד זכות בסיסית לדעת מי ההורה שלו. הילד יוכל לתבוע את הזכויות שלו, כמו מזונות למשל. כל עוד בית משפט לענייני משפחה לא קיבל החלטה וביטל את האפוטרופוס של האבא והעביר את זה אלייך האמא, זאת אומרת שהאבא עדיין האפוטרופוס הטבעי של הילד. ואם מחר הילד והאבא ירצו להיפגש, יש להם את הזכות לעשות את זה. ויש פן נוסף של ירושה, אם האבא לא ישאיר צוואה, זה אומר שהילד יהיה רשאי לרשת את האבא שלו".