בעוד שרובנו נהנים משמש, ים וחול - כשאת בהריון חודשי הקיץ הם אתגר לא פשוט. כשהטמפרטורות מתחילות לרדת, אז האישה בהריון מתחילה סוף סוף לנשום. הבעיה היא שלצד הלחות שנעלמה ובגדי החורף שצצו, מגיעים גם נגיפי החורף שממתינים להסתערות העונתית שלהם, ואחד מהקורבנות הגדולים ביותר שלהם הוא האישה ההריונית, מסביר ד"ר רן נייגר, גינקולוג מומחה ומנהל המחלקה להריון בסיכון במרכז הרפואי מעיני הישועה.

"הווירוסים הנפוצים בחורף אינם גורמים לתחלואה מיוחדת בקרב נשים הרות, למעט השפעת. קיים חוסר מודעות בציבור הנשים להמלצות משרד הבריאות להתחסן נגד השפעת בתקופה זו, וגם כאשר הרופא המטפל מיידע אותן, הן לא בטוחות בכך ושואלות שוב ושוב האם אכן מומלץ לאשה הרה לקבל חיסון נגד שפעת"

.

אז כן או לא? ובכן, על פי הנחיות משרד הבריאות, המבוססות בין היתר על המלצת ה- CDC - המרכז הלאומי לבקרת מחלות באטלנטה, ארה"ב, החיסון נגד שפעת מומלץ לכל אדם מעל גיל 6 חודשים בכל שנה מחדש. נשים הרות נמצאות בקבוצת סיכון לחלות בצורה קשה בשפעת ולסבול מסיבוכיה, לכן קיימת חשיבות רבה לאשה לקבל חיסון זה. מחקרים מקיפים שכללו מעקב של למעלה מעשרים שנה, מוכיחים שהחיסון נגד שפעת יעיל ובטוח ואינו מסוכן לנשים הרות, נהפוך הוא – הוכח שהחיסון מביא להפחתה בסיכוני הסיבוכים לנשים הרות, כלומר, החיסון מגן על הנשים מפני בעיות נוספות.

"מעבר להגנה על האישה עצמה, החיסון שהיא מקבלת מגביר את ההגנה על התינוק שיוולד. הרי אי אפשר לחסן תינוקות עד גיל שישה חודשים, כך שהתינוקות אינם מוגנים מפני שפעת. האם נמצאת במגע קרוב מאוד עם התינוק ולכן, במידה והאם מחוסנת, אין חשש שהיא תחלה ותדביק את התינוק", מסביר נייגר. "יתר על כן, האם מעבירה חלק מההגנה אל התינוק. הנוגדנים של האם מגנים על העובר וגם לאחר הלידה, על התינוק היונק. מדובר בנתון מוכח: מחקרים מעידים כי חיסון נשים לפני לידה נגד שפעת מפחית באופן דרסטי, מעל 90%, את הסכנה שהתינוק יחלה בשפעת עד גיל חצי שנה.

קאנביס לנשים בהיריון? (צילום: Wavebreak Media Ltd , 123RF)
"האם מעבירה חלק מההגנה אל התינוק. הנוגדנים של האם מגנים על העובר וגם לאחר הלידה"|צילום: Wavebreak Media Ltd , 123RF

הרבה נשים לפני לידה חוששות להתחסן עקב דעות קדומות ושגויות, כאילו החיסון עלול לסכן את התינוק. חשוב להדגיש כי ההפך הוא הנכון – חיסון נגד שפעת מגן על האם ועל העובר. חיסון נגד שפעת בקרב נשים לפני לידה מפחית חשש לסיבוכים ומצמצם מקרים של מוות עוברים, לידות מוקדמות ופגות.

ומה לגבי השעלת?

"חיסון נוסף המומלץ לנשים לפני לידה הוא חיסון נגד שעלת. על פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ לכל אישה בהריון לקבל חיסון נגד שעלת בשבוע 27-36, ולחזור על החיסון שוב בכל הריון. לאחרונה ישנה עלייה בתחלואה בשעלת בכל העולם וגם בישראל. הסיבה המרכזית לכך קשורה בירידה בחסינות עם הגיל. שעלת היא מחלה זיהומית מידבקת מאוד, הנגרמת על ידי חיידק. בילדים, המחלה מתבטאת בשיעולים אופייניים התקפיים, אולם במבוגרים היא מתבטאת בשיעול כרוני שאינו חולף לאורך זמן. המחלה מסוכנת בעיקר לתינוקות קטנים. החיסון נגד שעלת נמצא בשיגרת החיסונים בישראל וכל תינוק מקבל חיסון החל מגיל חודשיים.

בטן הריונית
"לאחרונה ישנה עלייה בתחלואה בשעלת בכל "העולם וגם בישראל|צילום:

"על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2012 חלו בשעלת בישראל 2,760 בני אדם. תינוקות קטנים עלולים לסבול מסיבוכים קשים אם יידבקו במחלה. בשנת 2015 היו מספר מקרים שתינוקות רכים שחלו בשפעת בטרם יכלו לקבל את החיסון נפטרו כתוצאה מהמחלה. בעקבות העלייה בתחלואה, ובשל החשש לתינוקות, פרסם משרד הבריאות הנחיות הממליצות לנשים לפני לידה להתחסן נגד שעלת. ההנחיות שהתקבלו בארה"ב על ידי ה- CDC וגם על ידי הוועדה המייעצת של משרד הבריאות בישראל, הן לתת חיסון נגד שעלת לכל אישה בהריון, גם לנשים שחוסנו בילדותן או בהריונות קודמים. מתן החיסון מגן על התינוק בשתי דרכים: על ידי העברת נוגדנים נגד שעלת מהאם לעובר, ועל ידי הגנה על האם מפני שעלת כך שהיא לא תוכל להידבק בעצמה ולהדביק את התינוק".

ד"ר רן נייגר הוא גינקולוג מומחה ומנהל המחלקה להריון בסיכון במרכז הרפואי מעיני הישועה

>> "מי שנכנסת להריון בסילבסטר - צריכה לקחת אחריות": סיפור הלידה של עינת אקר